Donderdag 21/10/2021

Interview

Regisseur 'The Hunger Games' baseerde zich 'per ongeluk' op de Holocaust

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Kent u 'The Hunger Games'? Wel, de spelregels zijn simpel: 24 tieners worden in een arena gedropt waar ze moeten strijden tot er nog maar één iemand in leven is. Welke gek hier in godsnaam vrijwillig aan wil deelnemen? Juist ja, (bijna) niemand. Alle kinderen uit Panem worden namelijk gedwongen om zich in te schrijven. Agenten houden een oogje in het zeil wanneer iedereen zich aanmeldt en zijn bloedafdrukken aflevert, wie probeert te vluchten bromt levenslang in de gevangenis. Wie het selectieproces ziet, merkt dat het verhaal akelig veel weg heeft van de concentratiekampen uit de jaren '40. Toeval? We vroegen het aan niemand minder dan Gary Ross, de regisseur van 'The Hunger Games'.

"Om maar meteen met de deur in huis te vallen: schuilt er een politieke boodschap achter de film?"

Gary Ross: "Ja. Wat Suzanne (Collins, de schrijfster van 'The Hunger Games'-boekenreeks, nvdr) schreef komt eigenlijk neer op het Romeinse principe van 'brood en spelen'. Zolang je het volk blijft entertainen en je ze genoeg eten geeft, hou je de grote massa onder controle. De 24 deelnemers moeten vechten tot het bittere einde want ze hebben nu eenmaal geen andere keuze. We hebben een winnaar omdat we ze een beetje hoop geven. Als we ze gaan onderdrukken, dan gaan ze zich vroeg of laat toch tegen ons keren. Wat het verhaal zo interessant maakt is dat het er in onze cultuur precies hetzelfde aan toe gaat."

"Sorry, maar ik moet het jou gewoon vragen. Werd je misschien geïnspireerd door de nazi's?"

Gary Ross: "Door Albert Speer bedoel je? Misschien een klein beetje Albert Speer als je naar de architectuur kijkt. Ik heb daarnaast ook heel wat inspiratie opgedaan in Lhasa, Tibet. Ik wilde historische en imposante gebouwen ontwerpen. Daarnaast hebben de Brandenburger, het Plein van de Hemelse Vrede en het Rode Plein voor heel wat inspiratie gezorgd wat de decors betreft. Ik wilde een cultuur ontwerpen die zich in de toekomst afspeelt maar waarvan je voelt dat er een rijk verleden is. Het mocht niet aanvoelen alsof we alles snel op de computer in elkaar hadden geknutseld."

"Een aantal scènes voelen nochtans aan alsof ze recht uit een concentratiekamp komen..."

Gary Ross
: "Ik heb dat in elk geval niet bewust gedaan. Luister, van zodra je families uit elkaar rukt en je dwingt ze tot deportatietoestanden, dan voelt dat meteen aan als een nazi-selectieproces. Ik denk dat ik dat allemaal onbewust heb gedaan. Ik ben zelfs een beetje blij dat het zo aanvoelt, want geschiedenis heeft de neiging om zich te herhalen. Ik vind het soms belangrijk, ook al wilde ik niet bewust naar de Holocaust verwijzen, dat we aan zulke toestanden herinnerd worden. Hoe meer we ons daarvan distantiëren, hoe groter de kans is dat we gaan denken dat dit ons nooit meer kan overkomen. Dat is niet zo. Nee, nee, nee, nee, nee: dit kan zich wel degelijk herhalen. Ik ben er in elk geval niet rouwig om dat ik hier onbewust naar verwezen heb."

Regisseur Gary Ross. Beeld AFP
Regisseur Gary Ross.Beeld AFP
Regisseur Gary Ross. Beeld AFP
Regisseur Gary Ross.Beeld AFP
Liam Hemsworth. Beeld UNKNOWN
Liam Hemsworth.Beeld UNKNOWN

"Waarom koos je Jennifer voor de rol van Katniss Everdeen?"

Gary Ross: "Heb je al met haar gesproken? Ze is me d'r eentje nietwaar? (lacht) Ze straalt kracht, zelfvertrouwen en autoriteit uit, Jennifer is een erg opvallend iemand. Haar sterke aanwezigheid is in mijn ogen ongelooflijk. Ik was compleet van mijn sokken geblazen toen ik haar in 'Winter's Bone' zag. Ik was sprakeloos toen ze voor 'The Hunger Games' auditie kwam doen, dat was de beste auditie die ik ooit heb gezien. Een actrice zoals Jennifer passeert maar één keer in de tien jaar. Ik heb een neus voor talent en ik kan zien dat niemand over zoveel talent beschikt als Jennifer. Dat is nu eenmaal mijn beroep. Ik heb haar dat ook eerlijk verteld. Dit wordt haar eerste grote filmrol en er staat haar een historische carrière te wachten. Neem dat maar van me aan, ze gaat een erg historische carrière tegemoet. Er zijn gewoonweg geen mensen die hetzelfde kunnen als wat zij kan. Zo goed is ze. Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik haar eerste grote filmrol mocht geven."

"Ik kan me inbeelden dat jullie tijdens de opnames erg goed bevriend raakten..."

Gary Ross: "Zeker weten, wij zijn 'best buds'. Ze is een fantastisch kind. Ik draag haar op handen. Ze is geen diva en ze houdt helemaal niet van bullshit. Ze is heel aangenaam om mee op de set te staan. Ik denk niet dat we beseften dat alles zo intens was tot na de laatste draaidag. De opnames waren heel moeilijk als je ziet onder welke omstandigheden we vier maanden aan een stuk draaiden. En toch hebben we tegelijkertijd een geweldige tijd beleefd. She's awesome."

"Jennifer is nog maar 21 jaar. Heb je haar voorbereid op haar carrière die binnenkort uit zijn voegen zal barsten?"

Gary Ross: "Ja, maar zo jong is ze nu ook weer niet. Ze is jong in sommige opzichten, maar ze is tegelijkertijd ook een erg volwassen joch en dat barst van het zelfvertrouwen. Je kunt haar wel voorbereiden op beroemdheid maar dat is mijn taak niet. Jen wil eerlijk gezegd helemaal niet bekend worden. Ze wil in de eerste plaats gewoon acteren en ze wil juist onbekend zijn. For real."

"Het hoort uiteindelijk bij de job, nietwaar?"

Gary Ross: "'Yes, but that's not going to mess her up'. Ik weet dat Jen zorg zal dragen voor haar talent en hopelijk maakt ze de juiste keuzes in haar carrière. Ik ben er zeker van dat ze dat ook zal doen."

'The Hunger Games' draait vanaf 21 maart in de Belgische bioscoopzalen.

Jennifer Lawrence en regisseur Gary Ross. Beeld UNKNOWN
Jennifer Lawrence en regisseur Gary Ross.Beeld UNKNOWN
Jennifer Lawrence en regisseur Gary Ross. Beeld UNKNOWN
Jennifer Lawrence en regisseur Gary Ross.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234