Donderdag 08/12/2022

Update

Regionale zenders Focus & WTV schrappen vier banen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Bij de West-Vlaamse regionale zenders Focus en WTV verdwijnen vier banen. Dat heeft de Regionale Media Maatschappij, de uitbater van de twee zenders, vandaag bekendgemaakt. "De aanhoudende economische crisis, aarzelende advertentiemarkt en blijvende onzekerheid over structurele financiering" liggen aan de basis van de maatregel.

Steffi Ophalvens

Een journalist, een medewerker van de commerciële dienst en twee productiemedewerkers kregen hun vooropzeg. "We gaan zorgen voor begeleiding naar een andere job", zegt Dirk Vanhegen, gedelegeerd bestuurder van de Regionale Media Maatschappij. Door de afvloeiingen zullen er bij de zenders een aantal interne verschuivingen gebeuren.

"We hebben het aantal ingrepen zo klein mogelijk gehouden", zegt Vanhegen. "Maar we moeten nu beslissen in functie van volgend jaar." Vanhegen verwijst daarbij onder meer naar de inkomsten uit auteursrechtelijke vergoedingen die onder druk staan. Het zijn de operatoren Telenet en Belgacom die die uitbetalen.

De regionale zenders klagen dat ze al bijna 3 jaar de Vlaamse overheid "wijzen op de urgentie van het probleem en aandringen op een duurzame oplossing". Ze willen onder meer dat operatoren via een decreet verplicht worden een billijkere vergoeding te betalen. "Het dossier blijft aanslepen en er is nog geen concrete oplossing in zicht", luidt het.

Situatie regionale omroepen precair
De situatie van de regionale omroepen in ons land is precair, zegt Pol Deltour van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België. Eind vorig jaar waren er herstructureringen bij TV Oost (8 ontslagen), TV Limburg (2), Focus & WTV (5) en Rob TV (8). Nu heeft Deltour geen aanwijzingen dat er ook bij andere regionale omroepen banen zullen sneuvelen.

"De regionale zenders zijn erg afhankelijk van lokale reclamebudgetten", legt Deltour uit. "Ingrid Lieten (Vlaams minister van Media, nvdr.) heeft de kwestie aangepakt, maar er is twijfel of dat structureel genoeg gebeurde om de zenders weer op het juiste spoor te krijgen."

Reactie minister
Er zijn al geruime tijd constructieve gesprekken aan de gang met de omroepen, reageert de woordvoerster van Lieten (sp.a). Een tijd geleden is al eens een audit gedaan naar de regionale omroepen. "Voor sommige ziet het inkomstenmodel er niet goed uit", zegt de woordvoerster. "Zij zullen zich moeten aanpassen."

De minister heeft volgens de woordvoerster al iets meer structurele ondersteuning ingevoerd, via samenwerkingsakkoorden die voor meerdere jaren gelden. Tegelijk wijst het kabinet-Lieten erop dat het om private organisaties gaat en dat deze legislatuur niet minder steun gegeven wordt dan vroeger. "We moeten creatief naar een oplossing zoeken", luidt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234