Donderdag 23/01/2020

Geheime documenten

Regie der Gebouwen kan nog niet zeggen hoelang plattegronden online stonden

De gevangenis van Leuven. Beeld BELGA

De Regie der Gebouwen zette per abuis plattegronden van gevangenissen en justitiepaleizen online. Het is nu 48 uur later en toch kan de vastgoedspecialist nog steeds niet zeggen hoelang dat al zo was, en hoe vaak ze zijn gedownload. "We zijn een onderzoek gestart."

Zaterdagochtend was er crisisoverleg tussen leden van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Laurent Vrijdaghs, de administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen. "Hij viel net als iedereen uit de lucht", zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon. "Het is nog steeds niet duidelijk waarom deze documenten online zijn komen te staan. Zijn het restanten van iets dat publiek werd gemaakt na een aanbesteding? Gebeurde dit kwaadwillig of niet?"

Een hoop vragen, maar nog geen antwoorden. Bij de Regie der Gebouwen kondigde Johan Vanderborght "een interne en een externe audit aan", maar voor een antwoord op de vraag die een beetje netbeheerder doorgaans met één muisklikje kan brengen, namelijk sinds wanneer de plannen online stonden en hoeveel bezoekers ze kregen, was het gisteravond kennelijk nog te vroeg: "We zijn dat nu aan het onderzoeken. Was dit het gevolg van een menselijke of eerder een technische fout? Moeten we de oorzaak intern zoeken of extern?"

Onder de collectie te grabbel gegooide grondplannen bevonden zich die van de gevangenissen van Dendermonde, Eupen, Ieper, Leuven en Doornik (DM 20/9). Van verschillende justitiehuizen, waaronder het Brusselse, met een 144 pagina's lang document dat de beveiliging, de ingangen en de restauratiewerken beschrijft. Het stond allemaal online tot een journalist van deze krant de Regie der Gebouwen daar vrijdag attent op maakte.

Er stond ook een plattegrond tussen van het Consilium, het gebouw van de Europese Raad en de Raad van Europa. Bij elk bezoek van Europese regeringsleiders wordt de hele wijk daarrond getransformeerd in een no-gozone en worden autotunnels afgesloten uit vrees voor terreuraanslagen. Voor leden van de speciale eenheden van de federale politie die eens per maand worden opgevorderd voor de begeleiding en beveiliging van Angela Merkel, is dit weinig minder dan een nachtmerrie.

De Regie der Gebouwen beheert namens de federale overheid zo'n 1.200 gebouwen. De dienst kwam sinds 2006 bij herhaling zwaar onder vuur te liggen na de arrestaties van directeur-generaal Hans Evenepoel. Hij moest zich eind vorig jaar samen met 12 topambtenaren en 35 aannemers verantwoorden op betichtingen van grootschalige corruptie op een monsterproces in Brussel, maar dat draaide op niks uit omdat alle ten laste gelegde feiten verjaard bleken. In 2008 kwam met Laurent Vrijdaghs een ex-kabinetslid en vertrouweling van Didier Reynders (MR) aan het hoofd te staan van de Regie der Gebouwen. Van hem werd verwacht dat hij komaf zou maken met de cultuur van cliëntelisme, corruptie en wanbeheer bij de Regie.

Volgens Van Raemdonck verwacht minister Jambon snel, liefst vandaag al, antwoorden.

Een greep uit de blunders bij de Regie der Gebouwen:

Ook plannen koninklijk paleis online

Net geen jaar geleden publiceerde de Regie der Gebouwen ook al de grondplannen van het koninklijk paleis in Brussel. Publicist Thierry Debels plaatste ze op slideshare.net en sprak van "een blunder". De plannen, kennelijk daterend van begin vorige eeuw, hoorden bij de presentatie van een aanbesteding voor renovatie van de stookruimten.

Beeld PHOTO_NEWS

Spiegelglas spiegelt andersom

Garagepoorten die te klein zijn om er met een gevangeniswagen binnen te rijden, het gebeurde 10 jaar geleden al bij de bouw van het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen. Het leek het soort grap van één in een mensenleven. Bij de openstelling van het nieuwe justitiepaleis van Luik was het eind 2012 weer zo: "Garagepoorten te klein voor gevangeniswagens." Nog een euvel: "Het veiligheidsglas is fout gemonteerd, het spiegelende gedeelte bevindt zich aan de verkeerde kant."

Boekhouding 6 jaar achter

Bijna jaar na jaar wordt de Regie der Gebouwen op de vingers getikt in de zogeheten blunderboeken van het Rekenhof, de financiële waakhond van de overheid. In 2013 beklaagde die zich erover dat controle nauwelijks uit te voeren valt omdat de laatste neergelegde boekhouding toen dateerde van 2005 en 2006. In de laatste editie krijgt de Regie er alweer van langs. Geen mens kan vandaag zeggen wat de waarde is van de naar schatting 7,5 miljoen vierkante meter panden die de Regie beheert.

Stellingen moeten gerenoveerd

Het Brusselse justitiepaleis staat sinds 1986 in de steigers. Er werd toen gestart met de renovatie van de gouden koepel die de Duitsers in september 1944 in brand trachtten te steken. De renovatie sleept nu al zo lang aan dat de Regie zich in 2013 geleden verplicht zag om kosten maken voor de renovatie van de stellingen. De renovatiewerken liggen al jaren stil, de Regie belooft nu een hervatting, "vermoedelijk al in 2016".

Beeld BELGA

Kopen, huren, centen kwijt

In 2006 verkoopt de Regie der Gebouwen de oude Pupillenschool in Aalst voor 7,81 miljoen euro aan een West-Vlaams bedrijf dat volgens het weekblad HUMO nauw bevriend is met oud-topman Hans Evenepoel. Meteen na de verkoop huurt de Regie het gebouw terug van de koper voor een kleine 2 miljoen euro per jaar. De nieuwe eigenaar heeft zo na 4 jaar zijn geld terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234