Dinsdag 28/09/2021

'Regie der Gebouwen houdt wel van architectuur'

De Regie de Gebouwen is het beu de kop van Jut te zijn. De voorbije maanden incasseerde deze federale gebouwendienst scherpe aanvallen op zijn architectuurbeleid, en die zijn volkomen onterecht, zegt directeur-generaal Leo Lauriks. De aanvallers waren vooral de architectuurcritici Marc Dubois in De Morgen en Geert Bekaert in De Standaard. Bekaerts brief werd mee ondertekend door een reeks bekende namen uit de kunst- en architectuurwereld, waaronder Angèle Manteau, schilders Dan Van Severen en Karel Dierickx en de vakgroep Architecten en Stedenbouw van de Universiteit Gent.

In de brief wordt de Belgische overheid, en vooral de Regie der Gebouwen, onwil, getreuzel en zelfs gesjoemel verweten bij de aanduiding van architecten voor haar eigen gebouwen. Dat zou bijvoorbeeld ook het geval zijn voor de gerechtsgebouwen in Gent en Antwerpen, twee miljardenprojecten waarvoor de architectuurwedstrijd er bijna op zit. Volgens Bekaert is de Hasseltse architect Michiel Jaspers, die al voor de federale overheid werkte, "nu al de gedoodverfde favoriet voor Antwerpen". "Totaal misplaatst, hoogst bedroevend en nergens op gesteund," reageert Lauriks. In de twee twaalfkoppige wedstrijdjury's heeft de Regie slechts drie mensen zitten, naast architecten uit binnen- en buitenland en vertegenwoordigers van de Orde van Architecten, het ministerie van Justitie, de Vlaamse Gemeenschap, de stadsbesturen van Gent en Antwerpen en (in Gent) ook van het buurtcomité. Voor beide wedstrijden is bovendien een deurwaarder ingeschakeld.

In Duitsland heeft de Belgische overheid twee bouwprojecten in het vet liggen, die eveneens de wind van voren krijgen. Ruim driekwart van Bekaerts brief gaat over de nieuwe ambassade in Berlijn, die op een "leeghoofdige architectuur" zou afstevenen omdat de federale overheid veel te laat in actie is gekomen en uiteindelijk alleen Michiel Jaspers, "huisarchitect" Henri Montois en enkele kleinere Duitse bureaus overhield uit een eerste selectie, terwijl de andere landen met hun grote namen uitpakken. Voor het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Hannover volgend jaar zou de wedstrijd zelfs nog moeten beginnen, betoogt Bekaert.

Tweemaal wordt de Regie ten onrechte met de vinger gewezen, zegt Lauriks. "De ambassade is een dossier van Buitenlandse Zaken. De Regie der Gebouwen is hierin geen betrokken partij, noch als ontwerper noch als bouwheer. Voor de wereldtentoonstelling is Economische Zaken de opdrachtgever en bouwheer", aldus Lauriks. "De Regie der Gebouwen treedt alleen op als adviseur. Blijkbaar is er bij Economische Zaken lange tijd aarzeling geweest om een commissaris aan te stellen voor de wereldtentoonstelling. Dat is de reden waarom het zoeken naar een architect wat laat is gestart."

Gisteren vernam De Morgen dat de competitie voor het ambassadegebouw is gewonnen door Elisabeth Rüthnick, een jonge Berlijnse architecte, volgens Buitenlandse Zaken. Overigens zou ook de aanstelling van een architect voor Hannover 2000 niet lang meer op zich laten wachten.

Tot slot wijst Lauriks erop dat realisaties van de Regie, zoals het Post-gebouw in Oostende en het Financiën-centrum in Ath, prijzen hebben gekregen, en dat restauratieprojecten zoals de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, het Pand in Gent en het Centrum van het Beeldverhaal in Brussel in "prestigieuze kunst- en architectuurpublicaties" zijn opgenomen en/of bekroond werden.

De directeur-generaal herinnert er ook fijntjes aan dat het Belgisch paviljoen dat de Regie voor de wereldtentoonstelling in Sevilla realiseerde lof kreeg van Bekaert. In navolging van dat project geeft de Regie jong talent een kans via wedstrijden voor architectuurstudenten, onder meer voor een nieuwe museumvleugel van de Japanse Toren in Brussel en voor een nieuw vredegerecht in La Louvière.

Deze week vindt in Brussel voor de tweede maal een colloquium plaats over Ethiek en esthetiek van overheidsarchitectuur, eveneens een organisatie van de Regie. Tijdens deze driedaagse, die dit jaar op renovatie focust, biedt de Regie de architecten, docenten, studenten en andere geïnteresseerden een pak stof tot bezinning aan. Onder de lange rij sprekers bevinden zich bOb Van Reeth, de pas aangestelde Vlaamse bouwmeester Aymeric Zublena, de ontwerper van het voetbalstadion Stade de France in Saint-Denis (Parijs), Riccardo Zanetta, de coördinator van de restauratie van de Scala in Milaan, en Jordi Bonet i Armengol, de coördinator van de werken aan de Sagrada Familia, Gaudì's onvoltooide kathedraal in Barcelona.

Rudy Pieters

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234