Vrijdag 27/05/2022

InterviewDe vragen van Proust

Regi: ‘Ik leef al jaren in een bubbel’

‘Ik pak nooit mijn telefoon op. Ik antwoord niet op berichten. Ik zíé alles wel, maar ik reageer niet. Het drijft mijn vrienden tot wanhoop.' Beeld © Stefaan Temmerman
‘Ik pak nooit mijn telefoon op. Ik antwoord niet op berichten. Ik zíé alles wel, maar ik reageer niet. Het drijft mijn vrienden tot wanhoop.'Beeld © Stefaan Temmerman

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: dj, producer en songschrijver Regi (44). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

Ann Jooris en Fernand Van Damme

1. Hoe oud voelt u zich?

“Mja, 36, denk ik. Ik ben blijven stilstaan. Ik ben nu 44 en voel mij eigenlijk beter dan toen ik echt 36 was. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met wandelen en core stability-oefeningen. Ik had last van mijn rug en fysiek ging het niet meer zo goed door al die optredens. Maar nu ben ik er weer helemaal bovenop en spring ik weer rond. Ik moet wel zeggen: als ik een kater heb, voel ik me bejaard. (lacht)

“Wat ik de moeilijkste leeftijd vond? Ik heb nog geen moeilijke leeftijd meegemaakt. Tot nog toe heb ik elke leeftijd leuk gevonden: zonder kinderen, met kinderen, vrijgezel, getrouwd. Ik ben een zonnekind. Dat is mijn sterke punt, ik ben nogal weerbaar. Als ik een slechte dag heb, dan duurt dat letterlijk één dag. Ik heb nooit een neerslachtige periode. Zelfs nu niet in de coronacrisis, hoewel het ook voor mij een zware tijd is. Ik hoop dat die positiviteit blijft.”

2. Wat vindt u een belangrijke eigenschap van uzelf?

“Mijn positiviteit dus, een attitude die ik van thuis heb meegekregen. Bijvoorbeeld: ik heb net voor volgend jaar een optreden in het Sportpaleis aangekondigd. Iedereen die mij kent zegt: dat is typisch gij. Tijdens de grootste entertainmentcrisis zeggen: volgend jaar Sportpaleis, want het komt goed. Zo, dat ben ik.”

BIO

• geboren op 4 maart 1976 in Hasselt als Reginald Paul Stephan Penxten • als producer actief met de Belgische dancegroepen Milk Inc. en Sylver • presenteert elke vrijdagavond op MNM het programma MNM Dance • zaakvoerder van muziekuitgeverij Tous Ensemble Publishing • bracht sinds 2005 zo’n 25 albums en evenveel singles uit • album Vergeet de tijd is net uit • single ‘Kom wat dichterbij’ staat al vier weken op 1 in de Ultratop • woont in Heusden-Zolder • is getrouwd met presentatrice Elke Vanelderen, ze hebben twee kinderen (Ellie Martha en Renée)

3. Wat doet de coronacrisis met u?

“Wat mijn carrière betreft voorlopig weinig, want ik zit nu echt in een trip. Liefde voor muziek (VTM-programma, red.) is net uitgezonden, mijn album is pas uit. Ik doe alsof er niks aan de hand is, maar met twee kleine kinderen thuis is die lockdown wel heavy geweest. Gelukkig heb ik een fantastische vrouw. Elke neemt het grootste stuk van de opvoeding voor haar rekening. Maar nu ik thuis ben, moet ik ook uit mijn pijp komen. (lacht)

“Voor de rest zijn Elke en ik het wel gewoon om in ons kot te zitten, want wij zijn eigenlijk vrij asociale mensen. We komen weinig buiten, we gaan nooit naar feestjes, we spreken heel weinig met onze vrienden af, tot hun grote ergernis, dus voor ons is de situatie op zich heel normaal. We overwinteren vaak in Zuid-Afrika, waar we ook een paar weken alleen zijn met ons vieren. We zijn echte kluizenaars en voelen ons daar goed bij. Alleen het feit dat de kinderen niet naar school konden, dat er nooit eens een moment rust was, dat was wel moeilijk.”

4. Wat is uw passie?

“Wijn drinken. (lacht) Neen neen, wijn is mijn hobby. Muziek is mijn passie en zal altijd op de eerste plaats komen. Elke zegt vaak om te lachen: ‘Ik denk dat ik zelfs niet meer in de top vijf sta, want op één staat je muziek, op twee je kinderen en op drie je wijn, misschien sta ik op vier.’ (lacht)

“Ik ben een levensgenieter en drink graag eens een goed glas wijn, maar ik haat wijnsnobisme. Ik ben allergisch voor wijnsnobs. Ik weet redelijk veel over wijn, maar je zult mij nooit een hele uitleg horen doen over de toetsen van ceder in mijn glas.

“Of we de laatste maanden méér drinken dan voorheen? Nee, eigenlijk niet. (haalt glas wijn tevoorschijn, hilariteit) Laten we zeggen niet meer, maar ook niet minder.”

5. Hoe is de band met uw ouders?

“Zeer goed. Wij staan een beetje op dezelfde manier in het leven. De levenswijsheid van mijn mama is: altijd doorgaan, wat er ook gebeurt. Zelfs als je miserie hebt, immer geradeaus. Ook mijn vader is een optimist. Ik heb die man zelden van de kaart gezien. Ik denk dat positiviteit in ons DNA zit. Komaan, we gaan door, dat is onze mentaliteit.

'Ik leef al jaren in een bubbel.' Beeld © Stefaan Temmerman
'Ik leef al jaren in een bubbel.'Beeld © Stefaan Temmerman

“Mijn vader was leerkracht en na zijn uren ook toneelregisseur, acteur en boekhouder. Toen ik nog klein was nam hij mij al mee naar toneelvoorstellingen en mocht ik in de regiekamer gaan zitten, waar de muziek en de belichting geregeld werden. Enerzijds zag ik mijn vader aandacht krijgen in de spotlights en het publiek aan het lachen brengen, anderzijds zag ik iemand de knoppen bedienen in de regiekamer, en toen wist ik al: ja, dít wil ik later doen! In de studio werken én op het podium staan! En dat is letterlijk wat ik nu doe.

“Mijn ouders hebben mij daarin 100 procent gesteund. Ik was een jaar of acht en wilde naar de muziekschool, mijn ouders lieten mij gaan. Ik had een gitaar nodig, ik kreeg gitaarles. Later wilde ik een synthesizer, daarvoor moest ik klusjes doen, maar ze lieten mij begaan.

“Natuurlijk hebben ze met mij ook geluk gehad. Ik heb nooit op straat rondgehangen. Ik heb nooit tijd gehad om achter de drugs aan te gaan want dag in, dag uit zat ik op mijn kamertje muziek te maken en uit te zoeken hoe je nummers moest produceren.”

6. Is het leven voor u een cadeau?

“Ja, tot nu toe wel. Dat is gevaarlijk om te zeggen hè. Ik ben altijd bang dat ik dan het grote ongeluk over mij afroep.

“Maar het is wel een cadeau waarvoor ik gewerkt heb, het is niet vanzelf komen aanvliegen. En ik heb het ook niet helemaal alleen aan mezelf te danken. Ik heb altijd met de juiste mensen samengewerkt, maar het is misschien wel aan mezelf te danken dat ik de juiste mensen gevonden of uitgekozen heb, dat wel.

“Mijn succes is een teamverhaal. Met mij als constante factor, want het team is door al die jaren heen veranderd. Ik denk dat ik een goeie drijvende kracht en motivator ben.”

7. Welke geluksscore geeft u zichzelf?

“Tien. Ik weet het, het is ambetant, ik ben een gelukkige mens. Helaas. (lacht) Wat wil je nu? Mijn vrouw en kinderen zijn gezond, mijn ouders leven nog, mijn single staat op één (‘Kom wat dichterbij’, van Regi feat. Jake Reese & Ot, red.) Ik zou nogal een azijnpisser zijn om dan te zeggen dat het niet goed gaat.

“De laatste keer dat een Belgische artiest nog op één gestaan heeft in de Ultratop was in 2018. En dat was ikzelf met ‘Ellie’. Er raakt geen Vlaming nog op één. Al jaren niet meer. En als dat nu weer lukt, dan is dat wel heel speciaal.

“Het leuke is dat wat ik doe, vrij leeftijdloos is. Anders dan voor sportmannen, die rond hun 35ste verplicht moeten stoppen. Ik moet me van mijn leeftijd niets aantrekken. Ik kan blijven doorgaan. Ik kan die kick blijven voelen die sporters vanaf een bepaalde leeftijd helaas moeten missen.

“Maar ik begin stilletjesaan wel op een punt te komen dat ik besef: mocht wat ik doe niet meer aanslaan, dan kunnen ze mij dit nooit meer afpakken. Ik heb vijftig top 10-hits gescoord, ik denk dat ik mij niet hoef te schamen. Ik kan fier zijn en denken: het is mooi geweest. Dat idee begint toch langzamerhand binnen te sluipen. Want de kans om op één te belanden wordt almaar kleiner.”

'Ik ben thuis het meest vervangbaar, zo voel ik het toch.'

 Beeld © Stefaan Temmerman
'Ik ben thuis het meest vervangbaar, zo voel ik het toch.'Beeld © Stefaan Temmerman

8. Welke kleine gebeurtenis kan u blij maken?

“Mijn kinderen. Vroeger mocht je mij nooit wakker maken, bijvoorbeeld. Als iemand mijn slaap verstoort, ben ik dodelijk slecht gezind. Maar als Ellie Martha dan toch te vroeg onze slaapkamer binnenkomt en bij ons in bed kruipt, geniet ik daar toch stiekem een beetje van.”

9. Wat is uw zwakte?

“Mijn zwakte? Ik ben sociaal gestoord. Contactgestoord, in de zin van: ik pak nooit mijn telefoon op. Ik antwoord niet op berichten. Ik zit de hele dag op mijn gsm, dus ik zie alles, maar ik reageer niet. Wat mijn vrienden tot wanhoop drijft. Dan proberen ze Elke te bereiken en wordt zij wanhopig.

“Het is echt een slechte eigenschap, want als ik zelf mensen nodig heb, verwacht ik dat ze onmiddellijk antwoorden.”

10. Bent u een goede vriend?

“Als het er echt op aankomt wel, ja. Ik denk dat ik wel tijdig aan de noodrem trek, zo van: nu moet ik mijn telefoon toch dringend eens oppakken.”

11. Waar hebt u spijt van?

“Niks. Typisch, hè. Ik zou eigenlijk quasi hetzelfde traject nog eens willen afleggen.”

12. Wat is uw grootste angst?

“Vroeger zei ik altijd: dat mijn carrière stopt, maar sinds ik kinderen heb, is er maar één angst meer en dat is dat er iets gebeurt met mijn gezin.

“Mocht er iets met mij gebeuren, dat zou jammer zijn, maar ik denk dat mijn gezin dat makkelijker zou overleven. Ik ben thuis het meest vervangbaar, zo voel ik het toch.”

13. Wanneer hebt u het laatst gehuild?

“Vroeger huilde ik niet gemakkelijk, maar sinds ik vader ben, schieten mijn ogen snel vol. De laatste keer dat ik gehuild heb was tijdens Liefde voor muziek, toen we voor het eerst ‘Kom wat dichterbij’ speelden. Ik stond de hele tijd met tranen in de ogen.”

14. Bent u ooit door het lint gegaan?

“Iedereen die mij kent weet dat ik zelden kwaad word. Ik kan heel veel incasseren, maar als het mij dan één keer om de drie jaar eens te veel wordt, dan ontplof ik zo hard dat de explosie vier weken later nog voelbaar is.

'Ik zou niet meer zonder het bos kunnen. Nooit zou ik nog in de stad kunnen wonen. Nooit.' Beeld © Stefaan Temmerman
'Ik zou niet meer zonder het bos kunnen. Nooit zou ik nog in de stad kunnen wonen. Nooit.'Beeld © Stefaan Temmerman

“Mijn madam is veel vuriger dan ik, ik ben veel kalmer, en dat werkt ook wel. Als we allebei van die hevige types waren, dan was het niet goed gekomen.

“Dit is mijn eerste glas trouwens.” (lacht)

15. Welk film zou u aanraden?

“Er zijn zoveel films die ik graag zie, maar ik vind wel dat iedereen The Big Lebowski (onder regie van the Coen Brothers, met Jeff Bridges in de hoofdrol, 1998, red.) gezien moet hebben. Dat is een iconische film, vind ik. Ik heb hem op al mijn toestellen staan en als ik ergens vastzit op de luchthaven of zo bekijk ik hem en ben ik weer vrolijk.”

16. Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Neen, en dat komt omdat ik als kind misdienaar geweest ben, waardoor het gordijn van de kerk is weggevallen. Ik zag dat het ook maar een theatertje was en sindsdien is voor mij de magie weg.

“Ik heb wel heel veel respect voor de natuur. Ik ben op prachtige plaatsen in de wereld geweest. Als je in Zuid-Afrika naar de sterren kijkt, kun je niet anders dan stil worden en denken: er moet iets zijn. Maar een echt religieuze ervaring kan ik dat niet noemen, neen.”

17. Hoe voelt u zich in uw lichaam?

“Vrij goed, tegenwoordig. Ik had liever geen buikje gehad, maar met mijn levensstijl is dat onmogelijk. Voor de rest ben ik wel vrij tevreden.

“Ik ga elke dag wandelen. Echt elke dag. 365 dagen een uur wandelen per dag, maakt niet uit waar ik ben. Af en toe gaat Elke mee, maar als ik mag kiezen ga ik liever alleen. Ik vind het plezant om op mezelf te zijn, dat geeft me rust. Soms luister ik naar podcasts, soms alleen naar de vogels.

“Achter ons huis ligt een groot natuurgebied. Ik wist wel dat het er was maar had er nooit bij stilgestaan tot ik een paar jaar geleden ben gaan wandelen en inzag hoe schoon het er wel is. Sindsdien ben ik een natuurmens geworden. Ik zou niet meer zonder het bos kunnen. Nooit zou ik nog in de stad kunnen wonen. Nooit.”

18. Wat vindt u erotisch?

“Niet alles onthullen. Er is niets zo onerotisch als een vrouw die zich meteen blootgeeft. Ik hou van de suggestie. Erotiek zit vooral in je hoofd.

“Word ik vaak door vrouwen benaderd? Nee. Ik leef afgeschermd. Ik doe geen discotheken meer, alleen nog festivals. Vijf minuten op voorhand word ik naar het podium gereden, ik stap uit de wagen, ik zie alleen mijn tourmanager, ik doe mijn set, het is afgelopen, ik zwaai en twee minuten later zit ik weer alleen in de auto en ben ik weg. Op Instagram zie ik dan: ah, het was tof.

“Dat is nu het contact geworden met je fans. Vroeger kon je het publiek aanraken, maar dat is onmogelijk geworden. Zeker op het niveau waarop ik optreed.

“Stel dat de maatregelen in de toekomst nog strenger worden wat contact betreft: ik ben dat gewoon. Ik leef al jaren in een bubbel. Ik was hier blijkbaar al op voorbereid.” (lachje)

'Iemand die vijftig hits maakt en dan gelukkig sterft, dat is niet opwindend hè. Dat zou een heel slechte film opleveren.' Beeld © Stefaan Temmerman
'Iemand die vijftig hits maakt en dan gelukkig sterft, dat is niet opwindend hè. Dat zou een heel slechte film opleveren.'Beeld © Stefaan Temmerman

19. Wat is uw goorste fantasie?

“Mijn wat? Goorste fantasie?! Ik ben nogal saai, jongen. Mij helemaal in latex hijsen en ondersteboven in een kooi gaan hangen, dat zegt mij niets. Op dat gebied ben ik heel traditioneel. Beesten zeggen mij ook weinig. (lacht) Helaas. En als ik al naar een pornosite ga, zal ik nooit op ‘extreme’ klikken.”

20. U belandt in de gevangenis, wat zou de reden kunnen zijn?

(lacht) “Mijn vader zei altijd: pik vijftig miljoen of pik niets. Voilà. Als ik ooit in de gevangenis beland, is het omdat ik zo’n grote klus geklaard heb dat ik nooit nog iets hoef te doen. Je zult mij niet op een kleine diefstal betrappen.

“Of er nog geen vijftig miljoen op mijn bankrekening staat? Neen, neen, helaas niet. Zelfs niet in frank denk ik.” (lacht)

21. Hoe definieert u liefde?

“De overtreffende trap van graag zien. Niet meer zonder iemand kunnen.

“Toen ik Elke ooit een café zag binnenkomen aan de zijde van een van mijn vrienden – ze had een rode jurk aan – dacht ik: dit is de vrouw van mijn leven. Ik wist: met haar wil ik trouwen. En dat heeft me heel veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk is het gelukt.”

22. Hoe zou u willen sterven?

“Niet. (lacht) Vroeger zei ik altijd: op het podium, maar ik ben er niet uit of dat wel zo’n leuke dood is. Liefst niet te gruwelijk, ik zal het zo zeggen. Waardig.

“Mijn laatste avondmaal? Ik zou kiezen voor een Italiaanse chef.”

23. Wat zou u nog absoluut willen meemaken?

“Ik zou mijn dochters willen zien opgroeien. Vroeger zou ik gezegd hebben: nog een optreden in het Sportpaleis. Maar sinds ik kinderen heb, zijn zij het enige wat echt telt.”

24. Waarover bent u de laatste tijd anders gaan nadenken?

“Over wat mijn vrouw doet. Elke is nu tijdelijk fulltime huisvrouw geworden, want Renéeke is nog klein. Ik zie nu in wat een ongelooflijk drukke job dat is, zo’n huishouden runnen. Soms lijkt het makkelijker om buitenshuis te gaan werken. Ik heb veel respect gekregen voor de huisvrouw in het algemeen.”

25. Is de mensheid op de goede of de slechte weg?

“Iedereen zegt nu op de slechte weg, omdat we de planeet kapotmaken, en blabla, maar ik ben een positieve mens. Ik denk dat de mensheid het weer zal oplossen, zoals altijd. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik blijf toch vertrouwen hebben in de wetenschap en ik hoop dat het goed komt.”

26. Welke gebeurtenis uit uw leven zou een goed filmscenario opleveren?

“Tot nu toe is mijn leven echt niet interessant genoeg om een film van te maken. Iemand die vijftig hits maakt en dan gelukkig sterft, dat is niet opwindend hè. Dat zou een heel slechte film opleveren. Maar laten we hopen dat het een slecht filmscenario blijft.” (lacht)

27. Wat is de titel van uw biografie?

“Goh, da’s een moeilijke. Mijn levenswijsheid is: ‘Life is too short to drink bad wine’, maar een titel voor een biografie is dat niet echt. Op mijn grafsteen zou ik graag zien staan: ‘Hij gaf zijn volk vreugde’. Maar een titel? Iemand een suggestie? Alle tips welkom!” (lacht)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234