Zondag 18/08/2019

Regeringsleider Hongkong in tranen: “Geweld duwt stad richting ‘pad zonder terugkeer’”

Hong Kong's regeringsleider Carrie Lam wandelt langs demonstranten in Hongkong. Beeld REUTERS

Het geweld dat met de manifestaties in Hongkong gepaard gaat, duwt de stad naar een "pad zonder terugkeer" en brengt de samenleving in een zeer onrustwekkende en gevaarlijke situatie. Dat heeft de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, vandaag herhaald tijdens een persconferentie. "De situatie van de voorbije week doet mij vrezen dat we die gevaarlijke toestand hebben bereikt", vervolgde ze.

Na een nieuw weekend van felle confrontaties tussen de actievoerders en de ordediensten, werden Lam vele vragen gesteld over het machtsvertoon van de autoriteiten. De regeringsleider bleef de politie verdedigen en wees erop dat de agenten geconfronteerd worden met "extreem moeilijke omstandigheden", maar zich houden aan "strikte regels op vlak van het gebruik van geweld". 

“Bewaar jullie kalmte”

Lam ontweek voorts een vraag van een journalist die wilde weten of ze het wetsontwerp over de uitlevering van vermoedelijke criminelen aan China definitief wil begraven, een van de voornaamste eisen van de manifestanten. Momenteel is dat wetsontwerp enkel opgeschort en dat is voor de actievoerders niet voldoende. "Ik vraag opnieuw aan iedereen om hun verschillen aan de kant te zetten en de kalmte te bewaren. Denk vijf minuten na, denk aan onze stad, willen jullie echt dat die naar de afgrond wordt geduwd", zei ze met tranen in de ogen.

Het protest in Hongkong is van een ongekend niveau sinds de teruggave van de vroegere Britse kroonkolonie aan China in 1997 en bereikte maandag een nieuw hoogtepunt met de annulering van alle vluchten op de internationale luchthaven van de stad. Die maatregel drong zich op nadat duizenden actievoerders de aankomsthal hadden bezet. Vandaag werd het luchtverkeer gedeeltelijk hernomen.

Een demonstrant houdt een foto van Carrie Lam omhoog, met een rode vlek op het oog. Die verwijst naar een demonstrante die door het harde optreden van de politie aan haar oog gewond raakte. Beeld REUTERS
Carrie Lam verlaat haar gebarricadeerde kantoor in Hongkong. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden