Donderdag 01/12/2022

NieuwsEthiopië

Regeringsleger Ethiopië dreigt met ‘genadeloze’ aanval: half miljoen burgers in vuurlinie

Bedden die werden gebruikt als draagberries liggen achtergelaten in het stadje Mai Kadr, in de Ethiopische regio Tigray. Tigrese militanten zouden twee weken geleden zeshonderd niet-Tigreërs hebben gedood tijdens een massale wraakoefening in het stadje.  Beeld AFP
Bedden die werden gebruikt als draagberries liggen achtergelaten in het stadje Mai Kadr, in de Ethiopische regio Tigray. Tigrese militanten zouden twee weken geleden zeshonderd niet-Tigreërs hebben gedood tijdens een massale wraakoefening in het stadje.Beeld AFP

Honderdduizenden stadsbewoners in de Ethiopische regio Tigray dreigen klem te komen zitten tussen de twee strijdende partijen in het gebied, sinds woensdagavond een ultimatum van het regeringsleger is verstreken. Het leger heeft in de afgelopen dagen gewaarschuwd voor een frontale aanval op de plaats Mekelle, waar behalve het afvallige, gevechtsklare bestuur van Tigray ook een half miljoen onschuldige burgers zitten. De leider van Tigray zegt dat zijn mensen ‘bereid zijn om te sterven’.

Mark Schenkel

De uiterst gespannen situatie bij Mekelle volgt op drie weken van gewapend conflict in overwegend rurale delen van Tigray. De regering van de Ethiopische premier Abiy Ahmed lanceerde op 4 november een offensief in het noordelijk gelegen gebied, waar volgens Abiy een ‘illegaal’, opstandig deelbestuur zetelt. Zondagavond gaf Abiy het bestuur, met een hoofdkwartier in de stad Mekelle, nog 72 uur de tijd om zich over te geven. De legerleiding van Abiy waarschuwde gewone inwoners van Mekelle dat zij ‘geen genade’ hoeven te verwachten als zij zich niet tijdig uit de voeten maken.

De leider van Tigray zegt op zijn beurt dat zijn stevig bewapende regio bereid is om voor het ‘voortbestaan’ te vechten. Volgens deze leider, Debretsion Gebremichael, is de centrale regering van Ethiopië schuldig aan een heksenjacht op de inwoners van Tigray, die ongeveer 6 procent van de meer dan 100 miljoen Ethiopiërs uitmaken. Maar waarschijnlijk hebben lang niet alle inwoners van Tigray er zin in om door hun regiobestuur, dat uit geharde ex-rebellen bestaat, bij een bloedig gevecht te worden betrokken.

De VN-gezant voor mensenrechten, Michelle Bachelet, probeerde op dinsdag beide kampen nog te waarschuwen door te zeggen dat zowel het regeringsleger als de Tigrese top zich schuldig dreigt te maken aan oorlogsmisdaden als het tot een veldslag rond de burgers in Mekelle komt. Internationaal is veel zorg geuit over de mogelijke aanval op de stad. Op woensdagavond was niet duidelijk of de Ethiopische strijdkrachten de belegering van Mekelle al waren begonnen.

De gevechten van de voorbije weken in Tigray hebben waarschijnlijk al honderden mensenlevens gekost, al is het moeilijk om neutrale informatie te krijgen. Telefonie en internet zijn deels platgelegd. Berichten komen vooral van de strijdende partijen zelf. De Ethiopische mensenrechtencommissie – een overheidsorgaan – zei dinsdag dat Tigrese militanten twee weken geleden maar liefst zeshonderd niet-Tigreërs hebben gedood tijdens een massale wraakoefening in een stadje met de naam Mai Kadra, in Tigray. Het bestuur van Tigray heeft herhaaldelijk gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor moordpartijen.

Steeds meer burgers proberen om uit het conflictgebied weg te komen, meer dan veertigduizend vluchtelingen zijn inmiddels vanuit Tigray de grens met Soedan overgestoken. Hulpverleners waarschuwen voor een tekort aan opvangplekken. In de komende dagen en weken worden nog meer vluchtelingen verwacht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234