Dinsdag 04/08/2020

Regering zoekt lege gebouwen voor gevluchte Kosovaren

'België gaat echter alleen Kosovaren opvangen als er op Europees niveau een initiatief komt'

Brussel / Turnhout.

eigen berichtgeving

De diensten van staatssecretaris voor Veiligheid Jan Peeters zijn, in opdracht van de federale regering, bezig met een grootscheepse prospectie van leegstaande gebouwen in ons land. In enkele van die gebouwen zullen oorlogsvluchtelingen uit Kosovo worden ondergebracht. Als mogelijke locaties circuleren het voormalige militaire opleidingscentrum in Turnhout, beter bekend als de kazerne Blairon, en de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.

"We zijn álle leegstaande gebouwen in ons land aan het bekijken", bevestigt Eddy Allcock op het kabinet van de staatssecretaris. "Gezien de situatie in Kosovo acht de regering het wijselijk om nu al de voorbereidingen te treffen voor een mogelijke opvang van vluchtelingen. Men weet immers niet of en wanneer de vluchtelingenstroom op gang zal komen. Let wel: het gaat expliciet over het onderbrengen van oorlogsvluchtelingen."

Het initiatief van de federale overheid maakt deel uit van een groter, Europees project. Jan Peeters wordt dinsdag door de regering naar Genève gestuurd om er deel te nemen aan een vergadering van het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Hij moet er samen met de Europese partners overleg plegen over een mogelijke en haalbare contingentering van de oorlogsvluchtelingen. Duitsland gaf recent te kennen dat het niet alleen wil opdraaien voor de toevloed van oorlogsslachtoffers. Ook andere Europese landen willen op dat vlak samenwerking. Uit diverse bronnen in Kosovo moet blijken dat er bijna een half miljoen Kosovaren op de vlucht zijn. "België gaat echter alleen Kosovaren opvangen als er op Europees niveau een initiatief komt", benadrukt Allcock.

Volgens het kabinet van Peeters kunnen alle leegstaande gebouwen in het land in aanmerking komen voor de opvang. "De regering plant een spreiding en denkt nu na over de noodzakelijke budgetten. Ook over de logistieke organisatie van een dergelijke, misschien zeer grootschalige opvang, wordt momenteel nagedacht. De vluchtelingen hebben niets meer. Er komt dus heel wat kijken bij de zaak, zeker omdat er op zeer korte termijn moet worden opgetreden. Of er ook een spreiding komt over de verschillende Belgische gewesten, hangt af van de mogelijkheden die zich aandienen."

Uit welingelichte bron vernam De Morgen dat de regering in het kader van het vluchtelingenprobleem erg veel interesse betoont voor de voormalige kazerne Blairon, vlak bij het station van Turnhout. Volgens een legerwoordvoerder zou daar logies zijn voor zeker duizend mensen. De kazerne werd door de stad Turnhout van het leger gekocht, nadat ze een drietal jaar geleden door de militaire overheid als opleidingscentrum werd afgeschaft. Turnhout koestert echter plannen om in de gebouwen een centrum voor grafische bedrijven onder te brengen. Die voornemens dreigen door de regering doorkruist te worden. Burgemeester Marcel Hendrickx (CVP) van Turnhout valt compleet uit de lucht. "Ik heb hierover nog niets gehoord. Er zijn over deze zaak nog geen contacten geweest. Ik vraag me trouwens af of het gebouw wel geschikt is voor de opvang van vluchtelingen. Het staat toch al enkele jaren leeg. Bovendien heeft het nu een economische bestemming gekregen en werd zopas een bouwvergunning afgeleverd zodat de werken spoedig kunnen beginnen."

Op het kabinet van Peeters, noch op Binnenlandse zaken of bij het leger, wil men details kwijt over de criteria waaraan de mogelijke opvangcentra moeten beantwoorden. "Ze moeten wel aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden voldoen", zegt men bij Peeters. Of dat betekent dat het om gesloten centra zal gaan, was gisteren nog niet duidelijk.

Frans Steenhoudt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234