Vrijdag 04/12/2020

Video

Regering zoekt geen 4,2 maar 3 miljard euro

In het begrotingsoverleg zoeken de topministers van de federale regering 3 miljard euro. Dat zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want eerst was er sprake van 4,2 miljard.Ondertussen kruipt de deadline steeds dichter: dinsdag moet de begroting voorgesteld worden in de Kamer.

In de moeilijke zoektocht naar een begroting in evenwicht, zaten de topministers gisteren tot middernacht bijeen. De gesprekken verliepen moeizaam, maar er is toch enige vooruitgang geboekt.

Volgens minister Peeters wordt nu gewerkt rond een bedrag van 3 miljard nodig. Dat zei hij voor de hervatting van het overleg, deze ochtend om 10 uur in de ambtswoning van premier Michel. Nochtans was er aanvankelijk sprake van 4,2 miljard euro, maar na een dag discussiëren zijn de topministers overeen gekomen dat ze met ruim een miljard minder ook tevreden zijn.

"Het bedrag is nu kleiner dan voordien omdat men de buffer verkleind heeft die men als een reservepotje dat men wou aanleggen voor als er tegenslagen waren", zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert.

Vanavond of vannacht

Of ze daar vandaag in slagen, wou Peeters niet gezegd hebben: "Of we vanavond of vannacht landen... De State of the Union is dinsdag", wijst hij op de deadline.

De begrotingsonderhandelingen lijken alvast erg moeizaam te verlopen. De topministers zitten sinds 10 uur in de ambtswoning van de premier, maar naar verluidt heeft men vandaag nog niet echt samen vergaderd. Er wordt in werkgroepen of bilateraal gewerkt. Van concrete doorbraken is er dan ook nog geen sprake, is bij een van de onderhandelaars te horen.

De vraag is hoe die 3 miljard gevonden zal worden. Een belasting op vermogens is een piste waar CD&V hard op inzet, maar Peeters blijft op de vlakte: "Ik heb al honderd keer gezegd dat rechtvaardige fiscaliteit voor ons prioriteit is. Maar er zijn nog veel discussies die gevoerd moeten worden."

Inspanningen

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) gaf deze voormiddag toe dat er ook van volksgezondheid inspanningen gevraagd zal worden: "we kunnen niet anders". Daarnaast zal wellicht ook de buffer van 1 miljard euro voor conjuncturele tegenvallers naar beneden herzien worden. Er is een duidelijker beeld van de budgettaire toestand zeggen de enen, maar onder meer Open Vld en N-VA blijven erop hameren dat een voldoende grote buffer nodig is.

De topministers moeten zich ook uitspreken over een aantal structurele hervormingen. Zo wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt de vennootschapsbelasting geleidelijk verminderen van 33,99 naar 20 procent, onder meer door te snoeien in de talrijke aftrekken, waarbij ook gekeken wordt naar de notionele aftrek. Op de tafel ligt ook het flexibiliseren van de arbeidstijd - de 'wet-Peeters' - en een hervorming van de wet van 1996 over de competitiviteit van bedrijven waarover de sociale partners in de Groep van Tien geen akkoord bereikt kon worden.

Daarnaast staat ook de werkloosheidsuitkering op de agenda nadat eerder gepleit werd voor een verdere degressiviteit van de uitkering en de invoering van een inkomenstoets. Minister van Werk Kris Peeters wilde niet ingaan op de inhoud van de voorstellen, maar toonde zich sceptisch: "Men kan zich afvragen wat de finaliteit is van bepaalde voorstellen. Het aantal werklozen daalt ten opzichte van 2014 en dat is een goede zaak. We moeten geen problemen creëren waar er geen zijn. Ons doel is om de mensen niet in de armoede te duwen", verklaarde hij bij aankomst aan de Lambermont. Voorts wordt er nog gediscussieerd over de fiscale inkomsten, met name de roerende voorheffing.

Deadline

De officiële deadline is dinsdagochtend omdat de premier om 14 uur in de Kamer verwacht wordt voor zijn verklaring. In de praktijk moet de job maandag geklaard zijn omdat MR-vicepremier Reynders dan naar Japan vertrekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234