Vrijdag 31/03/2023

NieuwsPolitiek

Regering zit opnieuw samen rond begroting en maatregelen voor stijgende energieprijzen

Premier Alexander De Croo (Open Vld).  Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo en de zeven vicepremiers zitten sinds zaterdag samen om zich over de begroting 2022 te buigen. De bedoeling is om dit weekend flink op te schieten, al lijkt een globaal akkoord weinig waarschijnlijk. Ook de aanpak van de fors gestegen energieprijzen ligt op tafel. Een akkoord daarover wordt zondag verwacht.

Redactie

Over de manier waarop de energiefactuur betaalbaar gehouden kan worden voor burgers en bedrijven, werden de voorbije weken verschillende voorstellen gelanceerd door de regeringspartijen, met name de groenen, de PS, CD&V en MR: een verlenging van het sociaal energietarief dat normaal gezien eind dit jaar afloopt, de toekenning van een energiecheque van 100 euro aan elk gezin en de vervanging van (een deel van) de federale energieheffingen door een accijns.

Door met een vast bedrag in plaats van een percentage te werken, kan een prijsstijging beter onder controle gehouden worden. Er ligt zelfs een cliquetsysteem op tafel, waarbij de accijnzen zouden dalen wanneer de prijzen stijgen. De Franstalige liberalen zijn daar voorstander van.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft aan het kernkabinet een pakket structurele en tijdelijke maatregelen voorgesteld. Ook het realiseren van de energienorm maakt daar deel van uit. De maatregel werd al aangekondigd in het regeerakkoord en houdt in dat de kost van het federale energiebeleid voor burgers en bedrijven binnen de perken gehouden wordt om hun koopkracht en concurrentiekracht tegenover de buurlanden te vrijwaren. Die energienorm zou via de invoering van accijnzen gerealiseerd worden.

Wat voor alle regeringspartijen verworven lijkt, is het idee dat de extra btw-opbrengst van de gestegen energieprijzen (ongeveer 200 tot 250 miljoen euro) niet naar de schatkist mag vloeien, maar naar burgers en bedrijven. De regering verwacht morgen tot een akkoord te komen in het energiedossier.

Begroting

De discussie over de energieprijzen is onlosmakelijk aan die over de begroting verbonden. Premier Alexander De Croo (Open Vld) legde een voorstel op tafel om 2 miljard te besparen, om het begrotingsgat van 21,26 miljard euro te dempen, maar ook daar is nog veel onenigheid over.

De socialistische partijen, met PS-voorzitter Paul Magnette op kop, waarschuwen voor een overdreven budgettaire orthodoxie en willen ruimte voor investeringen in een samenleving die in volle transformatie is. Aan de andere kant brak MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zaterdag in L’Echo nog een lans voor besparingen in de uitgaven. Met de invoering van een taks op effectenrekeningen heeft de regering al een inspanning aan inkomstenzijde geleverd, betoogde hij.

“Een van de voorstellen is om iets te doen aan het RSZ-gunstregime voor profvoetballers: zij betalen weinig sociale bijdragen op hun loon - een groot verschil met gewone werknemers. We horen nu dat er een voorstel is om daar 30 miljoen euro te besparen, terwijl de intentie aanvankelijk was om 200 miljoen te besparen. Een groot verschil, wat enige verontwaardiging oproept. Voor de duidelijkheid: het gaat om een politiek lek om druk te zetten op de onderhandelingen. Het kan dus dat die bedragen nog zullen veranderen”, aldus Lattrez.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234