Woensdag 14/04/2021

Regering zet Etienne Schouppe op zijspoor

undefined

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Makkelijk heeft hij het minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) niet gemaakt, maar uiteindelijk is Etienne Schouppe er dan toch niet in geslaagd om zijn plaats aan de top van de NMBS te redden. De ministerraad besliste gisteren dat Luxair-topman Christian Heinzmann (49) de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de nationale spoorwegmaatschappij wordt. Alain Deneef, tot voor enkele maanden nog aan de slag bij Belgacom, gaat de raad van bestuur van de NMBS voorzitten. De nieuwe invulling van de spoorwegtop verscheen gisteravond nog in het staatsblad. Voor Schouppe zelf is al een uitweg gezocht: de regering draagt hem voor als voorzitter van het pakjesbedrijf ABX.

Iets voor zevenen gisteravond en helemaal alleen wandelde Isabelle Durant de perszaal van de Wetstraat 16 binnen. Het was de minister van Mobiliteit die van de verwijdering van Etienne Schouppe aan de top van de NMBS de afgelopen maanden, weken en dagen een erezaak had gemaakt en dus mocht zij het nieuws persoonlijk komen bekendmaken. Zonder premier Guy Verhofstadt aan haar zijde. Op een bijzonder korte ministerraad hadden de paars-groene excellenties even voordien het akkoord bekrachtigd dat in de loop van de namiddag was bereikt op een vergadering van de paars-groene kabinetschefs.

Volgens Durant leverde de oproep naar nieuwe kandidaat-spoorbazen die de regering vorige week lanceerde, een honderdtal kandidaturen op. Uiteindelijk kwam Christian Heinzmann als meest geschikte opvolger van Schouppe naar voren. "Hij kan bogen op een bijzonder lange ervaring in de transportsector", verklaarde Durant. "En hij is vertrouwd met de hervorming van grote organisaties." Volgens de groene minister beschikt de Antwerpenaar ook over grote vaardigheden op communicatief en financieel gebied.

Naast Heinzmann plaatst paars-groen de 42-jarige Alain Deneef. Vorige week weigerde de regering hem, tegen de zin van Durant, als opvolger van Etienne Schouppe aan te duiden. Daarom drong de Ecolo-excellentie er gisteren op aan om hem op te vissen als voorzitter van de (afgeslankte) raad van bestuur. Daarin zetelen, naast Heinzmann en Deneef, nog vier mannen en vier vrouwen, netjes verdeeld tussen Nederlands- en Franstaligen. Het gaat onder anderen om Toon Colpaert (momenteel ondervoorzitter), Eddy Bruyninckx (de topman van het Antwerps havenbedrijf) en Geertje Smet (kabinetschef van Rik Daems). "Aan deze ploeg kunnen we ons volledige vertrouwen schenken", aldus Durant.

Aan Etienne Schouppe niet en dus werd voor hem meteen een nieuwe job gezocht. Paars-groen zal aan de raad van bestuur van de pakjesdienst ABX voorstellen om de CD&V'er voorzitter te maken. Daarmee heeft Schouppe zelf ingestemd. Als gedelegeerd bestuurder wordt voor B-Cargo-topman Marcel Verslype gekozen. "Daarmee erkennen we de grote kwaliteiten van Schouppe", vond Durant. "Hij krijgt de kans om ABX alle kansen op succes te geven in België, Europa en de rest van de wereld. Maar om dramatische scenario's bij de NMBS te vermijden, was er vernieuwing nodig aan de top." Hoe groot de afscheidspremie van Schouppe is, moet de komende dagen nog blijken, zei de Ecolo-minister.

Niet alleen de CD&V maar ook de spoorbonden reageren negatief op de wissel aan de NMBS-top.

Pagina 7

Standpunt, pagina 2

Luxair-topman Christian Heinzmann wordt nieuwe gedelegeerd bestuurder van NMBS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234