Vrijdag 03/12/2021

Regering wist niets van 'verboden' interview Albert

Ex-vicepremiers Melchior Wathelet (cdH) en Guy Coëme (PS) waren niet op de hoogte van het interview met koning Albert uit 1994. De koning sprak zonder dekking van de toenmalige regering-Dehaene.

Koning Albert had op 14 juli 1994 een gesprek met twee journalisten, Christophe Deborsu van RTBF (nu VIER) en Paul Theunissen van VRT. Het gesprek vond plaats in het kantoor van de koning in het kasteel van Belvédère in Brussel. Beide journalisten werden door het paleis opgebeld, een uur voor het 'interview'. "Ik kreeg daarvoor een telefoontje van de woordvoerster, die zei dat Albert ons wilde spreken. Dat was al uitzonderlijk dat de koning een journalist uitnodigde voor een gesprek", herinnert Theunissen zich. Ook Jehanne Roccas, een toenmalige woordvoerster van het paleis, was aanwezig bij het gesprek met Albert.

Het resultaat van het interview vult enkele pagina's in het nieuwe boek 'Koningskwesties' van RTBF-journalist Frédéric Deborsu, de broer van Christophe, dat vandaag verschijnt in de boekenwinkel.

Geen privégesprek

Behalve een aantal passages rond de opvolging van Boudewijn, is het vooral opmerkelijk dat de federale regering niet op de hoogte was van het gesprek met de twee journalisten. Een gesprek dat volgens Christophe Deborsu duidelijk bedoeld was om achteraf gepubliceerd te worden. "Het was absoluut geen privégesprek. De bedoeling was duidelijk om de citaten van de koning te gebruiken in een portret."

Voor elke publieke verklaring moet de koning toestemming krijgen van de regering. Zeker als het over publieke onderwerpen zoals opvolgingskwesties gaat. Het is dus verrassend dat de toenmalige regering-Dehaene niet op de hoogte was.

Ex-premier Jean-Luc Dehaene was gisteren onbereikbaar voor commentaar aan De Morgen. Maar zowel gewezen vicepremiers Melchior Wathelet (cdH) als Guy Coëme (PS) zijn duidelijk. "Ik heb nooit van zo'n interview gehoord", reageren Coëme en Wathelet. Die laatste vindt het een vreemde zaak. "Als er een interview plaatsvond, dan had de premier ons honderd procent zeker op de hoogte gebracht", vertelt hij. Wat ook bevestigd wordt door de gewezen woordvoerster van het paleis, Roccas. Zij weigerde gisteren "absoluut" haar mening te geven over het interview.

Het paleis herhaalde gisteren bij monde van woordvoerder Bruno Nève de Mevergnies dat men "niets over een interview in de archieven heeft teruggevonden". Zelfs koning Albert herinnert zich niets van dit gesprek, vertelt de woordvoerder. Verschillende bronnen in de naaste omgeving van de koninklijke familie twijfelen aan de versie van Deborsu. "De koning zou nooit een woord zeggen over zijn opvolging of over een ander gevoelig onderwerp", gelooft een bron op het paleis. De koning spreekt geregeld met journalisten, vooral tijdens zijn buitenlandse missies. Bij zijn bezoek aan Congo vorig jaar sprak hij bijvoorbeeld met de journalisten op een vlucht naar Kinshasa. In India twee jaar geleden gaf hij een persdiner. Maar hij rept inderdaad nooit een woord over heikele punten. "Hij blijft sowieso erg voorzichtig", klinkt het.

Koetjes en Kalfjes

Paul Theunissen van VRT bevestigt de versie dat Albert "über voorzichtig" was. Volgens hem ging het louter om een kennismaking, waarbij niets opmerkelijk gezegd werd. "Het ging over koetjes en kalfjes. Eigenlijk over niets. Als Deborsu nu beweert dat Albert daar zou gepraat hebben over de troonsopvolging na Boudewijn, is dat baarlijke nonsens. Zoiets zou me zeker bij gebleven zijn. Meer zelfs, als ik dat toen gehoord had, hadden we daar zeker samen iets mee gedaan. Koning Albert wilde in het gesprek vooral duidelijk maken welke muziek hij apprecieert in reportages over hem. Hij hoorde liefst kamermuziek."

Christophe Deborsu gaat niet akkoord. "Sorry, maar ik heb alles onmiddellijk genoteerd. Dat deed Theunissen niet. Ik kan toch dat niet laten zeggen? Theunissen kan zich misschien alleen iets over muziek herinneren omdat hij alleen daarover vragen stelde aan koning Albert."

Wel nam de RTBF gisteren afstand van Frédéric Deborsus boek. "De RTBF heeft niets te maken met de publicatie van dit boek", meldde de franstalige openbare omroep in een persbericht. De RTBF doet verder geen uitspraak over de kwaliteit van het boek en het waarheidsgehalte van een aantal omstreden passages.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234