Zaterdag 25/06/2022

begroting

Regering wil begroting over zomer tillen

Premier Charles Michel. Beeld Photo News
Premier Charles Michel.Beeld Photo News

De federale regering pakt de begrotingsopmaak voor 2017 wellicht pas na de zomer aan. Premier Charles Michel (MR) vreest voor het scenario van vorig jaar. Toen reed de coalitie zichzelf klem door de taxshift niet helemaal af te ronden voor de vakantie.

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Wie dacht dat de regering vanaf volgende week zou beginnen aan een loodzware zomer van begrotingsconclaven, lijkt er aan voor de moeite. Zoals bekend moet de ploeg-Michel op zoek naar 3 miljard euro voor de begrotingsopmaak van 2017, maar hoopt nu voor zichzelf wat extra tijd vrij te maken. Traditioneel gezien worden de cijfers voor het komende jaar op orde gezet net voor de start van de parlementaire vakantie op 21 juli, alleen kan er dit jaar uitstel tot komen tot eind augustus of begin september. Dat zeggen verschillende regeringsbronnen. Zou, want de beslissing is voor alle duidelijkheid nog niet genomen. Die knoop zou donderdag doorgehakt worden.

Toch lijkt premier Charles Michel (MR) niet afkerig te staan tegenover het idee. In zijn achterhoofd zit de nare herinnering aan de begrotingsopmaak van vorig jaar. De topministers raakten het toen eens over de tax shift en de begroting net voor het zomerreces. Al snel bleken er nog heel wat 'losse eindjes' te zijn, maatregelen die nog niet helemaal waren uitgewerkt en/of berekend. De oppositie had de rest van zomer zowat het rijk voor zich alleen om de begroting lek te schieten. Gevolg: de coalitiepartners moesten in september opnieuw rond de tafel gaan om alles uit te klaren. "De angst leeft bij Michel dat hij aan een begrotingsoefening begint die hij niet helemaal kan afmaken voor de vakantie", klinkt het bij N-VA.

Bovendien zijn er nog een aantal praktische redenen voor uitstel: met op stip de timing. Zo is het nog tot eind volgende week wachten op de officiële cijfers van het monitoringcomité, de groep topambtenaren die het gat in de begroting in kaart brengen. Bovendien vertrekt premier Michel op 7 en 8 juli naar de Navo-top in Waschau, waar alle staatshoofden en regeringsleiders van het militaire bondgenootschap verzamelen. Tegelijk heeft hij op Europees vlak de handen vol met de afwikkeling van de Brexit.

8 miljard

Dus sowieso is een landing ten vroegste voor eind juli. Zowel N-VA als CD&V sturen aan op de piste om de begroting over de zomer te tillen. Op die manier is er meer tijd om de aartmoeilijke oefening degelijk voor te bereiden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) krijgt bijvoorbeeld de tijd om zijn hervormingen voor de vennootschapsbelasting uit te werken. Eerder besliste de regering dat hij in september met een plan moest komen. Tegelijk kan de knoop worden doorgehakt of de regering vasthoudt aan een evenwicht in 2018. Daarvoor moet 8 miljard euro gezocht worden.

Alleen: zal het werk na de zomer vlotter gaan? De inspanning is en blijft bijzonder groot. De tijd van pijnloos besparen ligt al een tijdje achter ons. Bovendien lopen de vakbonden zich warm voor een nieuwe actiegolf vanaf eind september. De vraag is of de begrotingsonderhandelingen dan al zijn afgerond. Het protest zal CD&V, zeker de linkerflank, in elk geval zenuwachtig maken.

Het uitstel naar september zou praktisch geen al te grote problemen met zich zal meebrengen. Europa verwacht de definitieve begroting pas op 15 oktober. "In principe hebben we dus genoeg vrijheid om te beslissen wanneer we beginnen", klinkt het in regeringskringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234