Maandag 26/07/2021

Regering wacht impact van acties af om opnieuw te onderhandelen

De regering is van plan de twee stakingsdagen uit te zweten en vrijdag de zaken opnieuw te bekijken. Dan wordt een sociale bemiddelaar voor het conflict bij de spoorwegen misschien weer mogelijk.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zou een team van sociale bemiddelaars aanstellen op voorwaarde dat de vakbonden hun stakingsaanzegging voor vijf dagen afvoeren. Nu duidelijk is geworden dat de Franstalige bonden doorgaan met hun acties, houdt de regering de bemiddelaars op stal.

Dat betekent niet dat ze definitief zijn afgevoerd. De regering gaat nu niet nodeloos de druk opvoeren om de staking alsnog af te wenden. Ze zien dat het vakbondsfront verdeeld is en dat er daarom kansen liggen. De Vlaamse bonden zijn al overtuigd om weer aan tafel te gaan, nu de Franstalige nog.

Dreigementen over minimale dienstverlening blijven voorlopig op zak. Zulke aanvallen zouden de eensgezindheid alleen maar vergroten. Nadat ze twee dagen stoom hebben kunnen aflaten, kunnen de Franstalige bonden het voorbeeld van hun Vlaamse collega's volgen. Hoe dan ook zal de regering met argusogen kijken hoe de staking precies verloopt. Leggen spoorlopers bijvoorbeeld het hele treinverkeer plat, dan komt er wellicht een sterke politieke reactie.

Daarom dat er verschillende stemmen binnen de regering suggereren om de staking gewoon te ondergaan en af te wachten wat de impact is. "De kleine vakbond ASTB ging ook zeven dagen aan een stuk staken deze zomer", klinkt het in regeringskringen. "Uiteindelijk hebben ze na één keer moeten inbinden." Een andere regeringsbron beaamt: "Het is belangrijk om de vakbonden niet tegen ons in het harnas te jagen. We moeten hier intelligent mee omgaan, de situatie is heel erg delicaat."

Vrijdag zal de regering de balans opmaken. Mogelijk wordt er op dat ogenblik alsnog een team bemiddelaars aangesteld. ACV en zijn Franstalige tegenhanger CSC blijven in elk geval vragende partij.

Staking

Intussen is de malaise binnen de spoorbonden compleet. De vakbondstop ziet een staking deze week hoegenaamd niet zitten, maar Marc Leemans (ACV) en Rudy De Leeuw (ABVV) slagen er niet in de Waalse bonden op dezelfde lijn te krijgen. De Franstaligen gaan gewoon door met hun actie en leggen morgen en overmorgen het werk neer.

Dit vooral tegen de zin van de christelijke vakbond, die vreest dat dit 'de staking te veel is'. Achter de schermen heeft ACV-voorzitter Leemans er alles aan gedaan om de staking tegen te houden, uit vrees dat de regering dit zal aangrijpen om definitief de aanval in te zetten op de syndicale macht en de minimale dienstverlening weer op tafel te leggen.

De Franstaligen zullen er alles aan doen om van de staking een succes te maken en hoewel de Vlamingen de actie duidelijk niet steunen, zullen ze toch geen stokken in de wielen steken. Ze hopen vooral dat er geen excessen komen.

Binnen de regering gaan er stemmen op om het vetorecht van de vakbonden bij de NMBS op te heffen. bij grote hervormingen is steeds een tweederdemeerderheid nodig bij het belangrijkste bestuursorgaan, waardoor de bonden in de praktijk alles kunnen blokkeren.

Voor de reiziger wordt het de komende dagen hoe dan ook behelpen, want als de Waalse bonden staken, dan zullen ook treinen in Vlaanderen stilstaan. Naar schatting een derde van de 'Vlaamse' treinen zal moeilijkheden ondervinden. "Vertrouw niet alleen op de trein", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We kunnen niemand garanderen dat hij in Brussel geraakt", klinkt het ook bij de socialistische vakbond ACOD Brussel.

Bij de NMBS en spoornetbeheerder Infrabel hebben verschillende teams al noodscenario's uitgewerkt. "Over de inhoud kunnen we nog niets kwijt", luidt het. "We willen stakers niet op ideeën brengen." Toch is nu al duidelijk dat sommige treinen een verkort traject zullen volgen en zo toch een aantal Vlaamse stations zullen kunnen verzekeren.

► 3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234