Zondag 13/06/2021

Opinie

Regering voert camouflagebeleid tegen discriminatie op de arbeidsmarkt

De resolutie van de regering pakt discriminatie niet aan. Beeld ANP
De resolutie van de regering pakt discriminatie niet aan.Beeld ANP

Samira Abbakouy, Omar Ba, Zeynep Balci, en Bleri Lleshi, namens het platform #DailyRacism

De Vlaamse regering heeft een voorstel van resolutie klaar inzake discriminatie op de arbeidsmarkt van personen met een migratieachtergrond. Deze resolutie komt nadat het decreetvoorstel voor het institutionaliseren van praktijktesten door de meerderheid werd weggestemd.

Vanuit het collectief #DailyRacism zijn wij bijzonder ontgoocheld. De resolutie biedt geen werkelijke oplossingen tegen de structurele discriminatie, maar is eerder een manier van de overheid om zichzelf te sussen. Ze geeft de valse indruk dat die overheid zich wil inzetten voor een actief diverse samenleving.

De resolutie is niet alleen teleurstellend, ze is ook beschuldigend. Personen met een migratieachtergrond zouden zich namelijk "proportioneel minder aanbieden op de arbeidsmarkt". Vanwaar deze veronderstelling komt, begrijpen we niet. Wat we wel weten uit onderzoek is dat personen met een migratieachtergrond telkens weer botsen op een muur van racisme en discriminatie bij het solliciteren en op de arbeidsmarkt. Uit zelfbescherming - om zich niet nog meer een mislukking te voelen - geven sommigen het op of verrichten ze arbeid waarvoor ze eigenlijk overgekwalificeerd zijn.

Het verwondert ons niet dat de resolutie spreekt van "taal- en onderwijsachterstand". Taal is inderdaad belangrijk, maar naar welke projecten kan de Vlaamse regering verwijzen waar de taalachterstand van deze mensen op een structurele manier wordt aangepakt? Trouwens, onderzoek toont duidelijk aan dat ook een diploma hoger onderwijs of een talenknobbel voor deze groep geen garantie is op een job.

Wat betreft onderwijsachterstand is de Vlaamse regering blijkbaar niet op de hoogte van het feit dat Vlaanderen een van de meest ongelijke onderwijssystemen in Europa heeft voor twee groepen: jongeren met migratieachtergrond en jongeren uit lagere sociaal-economische klassen.

Bleri Lleshi. Beeld rv
Bleri Lleshi.Beeld rv

De resolutie maakt gewag van "culturele factoren". Dit is het zoveelste voorbeeld van culturalisering. De boodschap is duidelijk: "Discriminatie heb je aan jezelf en je cultuur te danken". Een andere negatieve factor volgens de resolutie is "de rigide Vlaamse arbeidsmarkt", dus wordt er gepleit voor zelfregulering. Het is vooral een beleid op maat van werkgevers. Geen enkel land ter wereld heeft het probleem van discriminatie opgelost via zelfregulering.

Bovendien geeft de Vlaamse regering zelf het slechte voorbeeld, want ze heeft nul ministers met migratieachtergrond. Slechts 11 van de 305 kabinetsmedewerkers hebben een migratieachtergrond. De helft daarvan is chauffeur of cateringpersoneel.

Welke geloofwaardigheid heeft deze regering om discriminatie aan te pakken? Dat de N-VA niet begaan is met racisme en discriminatie wisten we al. Je kunt moeilijk een probleem aanpakken als je het niet eens erkent of als je het relativeert. Het is jammer dat Open Vld en CD&V niet verder komen dan valse beloftes.

Wij pleiten voor tijdelijke quota binnen de overheid en voor het invoeren van praktijktesten die proactief en systematisch zijn. De praktijktesten moeten rechtsgeldig zijn en als juridisch bewijsstuk kunnen ingezet worden bij elke klacht. Verder vragen we een degelijke sociale inspectie voor discriminatie en een duidelijke en strengere anti-discriminatiewetgeving die werkelijk wordt toegepast.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234