Zondag 24/10/2021

‘Regering vergeet zwakkeren’

Na Open Vld, sp.a en CD&V mengt nu ook Groen! zich in het oplaaiende pensioendebat. Versterking van de wettelijke eerste pijler, met een verhoging van de laagste pensioenen, is de absolute prioriteit voor de groenen. ‘Een regering die geld heeft voor de notionele intrestaftrek van de Carrefours en de Electrabels moet ook iedereen een pensioen kunnen waarborgen’, verklaart voorzitter Wouter Van Besien.

Groen!-voorzitter Van Besien zet in op ‘pensioenrekening’ voor betaalbare oude dag

Merkwaardig vindt Van Besien het wel, hoe elke partij nu zijn zeg doet over de toekomst van het pensioenstelsel. “Het lijkt wel of we al in een kiescampagne zitten”, zegt hij. “Het gevolg van de stilstand in deze federale regering, die met zo ver uit elkaar liggende standpunten nooit tot een pensioenhervorming zal komen. Soit, als dit een voorafspiegeling wordt van de electorale debatten, zitten we goed. Eindelijk inhoud!”

U ergert zich aan de eng-financiële inhoud van het pensioendebat.

Van Besien: “Het gaat inderdaad enkel over de betaalbaarheid, en daar wordt dan telkens aan toegevoegd dat het probleem maar binnen de pensioenen zelf moet worden opgelost. Een pleidooi voor een verhoging van de wettelijke pensioenen wordt als onverantwoordelijk afgedaan, terwijl het armoederisico bij ouderen een zeer reëel probleem is. Een regering die geld heeft voor de notionele intrestaftrek van de Carrefours en de Electrabels moet ook iedereen een pensioen kunnen waarborgen. Dat is een politieke keuze: deze regering kiest consequent niet voor de zwakkeren in de samenleving.”

U kunt toch niet ontkennen dat de federale regering een budgettair probleem heeft?

“Zeker, maar dat los je niet op door het wettelijke pensioen verder uit te hollen. Als je de fiscale en sociale fraude terugbrengt tot op het niveau van onze buurlanden, haal je al tien miljard op. Wij zijn voorstander van een verschuiving van de belasting, weg van arbeid, zodat meer mensen aan het werk kunnen gaan en blijven. De fiscaliteit moet zich richten op vervuilende energie, consumptie en vermogen. Dat zijn fundamentele hervormingen, waar je veel verder mee komt dan met het laten afkalven van de pensioenen.”

“De onzekerheid over de pensioenen, zeker na het in elkaar klappen van het Zilverfonds, is een van de belangrijkste bronnen van politiek wantrouwen. Ik stoor me vreselijk aan de doempraatjes, nog opgepookt door privéverzekeraars die zoveel mogelijk volk in hun fuik willen lokken. Wij zijn voorstander van een pensioenrekening, waarbij mensen via de computer kunnen opvragen hoe hoog hun pensioen zal zijn als ze op dit moment stoppen met werken of wanneer ze nog een aantal jaren voortwerken. In Zweden heb je zelfs een ‘oranje enveloppe’ waarin je elk jaar een update krijgt van de hoogte van je verworven pensioen. Een pensioen moet weer een buffer worden tegen armoede, een waarborg voor behoud van levenskwaliteit en een bron van maatschappelijke zekerheid. Het is de absolute plicht van een overheid om dat te garanderen.”

En dus legt u de volle klemtoon op herverdeling via de eerste, wettelijke pensioenpijler.

“Wij zijn niet tegen een veralgemening van de tweede pijler, maar first things first: de versteviging van het wettelijke basispensioen voor iedereen tot boven de Europese armoedegrens. Uit de financiële crisis onthouden we dat kapitalisatie ook niet zaligmakend is: de pensioenfondsen hebben er veel van hun pluimen gelaten. Wij begrijpen niet dat sp.a zich neerlegt bij de erosie van die eerste pijler en nu volop inzet op de tweede pijler, waarvan de sterkeren met een vaste job meer profiteren dan de zwakkeren. Om de kloof tussen de laagste en hoogste pensioenen binnen de perken te houden, pleiten wij niet alleen voor een verhoging van de bodem, maar ook voor een plafonnering van de top. Mensen die goed verdiend hebben, mogen een mooi pensioen genieten maar ze kunnen onderweg wel al iets opzij zetten voor zichzelf.”

Cruciaal blijft: hoe hou je mensen langer aan het werk?

“Mensen langer aan het werk houden is geen kwestie van pensioenleeftijd, maar van organisatie van de arbeidsmarkt. Het aantal zinvolle jobs voor ouderen in onze bedrijfsorganisatie is erg gering. En dus moet de overheid inwerken op de loonkost, maar ook op de loopbaan, die nu hectisch geconcentreerd wordt tussen 25 en 45.

“Langer werken lukt alleen met een ontspannen loopbaan. Het is dus onzin om nu, zoals CD&V doet, te beknibbelen op de voor pensioenrechten gelijkgestelde periodes waarin mensen niet werken. Zelfs werkzoekenden zouden dubbel getroffen worden, want hun periode in de werkloosheid zou later ook nog eens van hun pensioenopbouw afgetrokken worden. Dat is niet meer dan een bijzonder hardvochtige besparing.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234