Zondag 02/10/2022

Reacties Michel I

"Regering van het bedrog": Dit zijn de reacties op de regering-Michel I

Ontslagnememd premier Elio Di Rupo (PS). Beeld BELGA
Ontslagnememd premier Elio Di Rupo (PS).Beeld BELGA

"Een regering van het bedrog", "verraad tegen de middenklassen, "een omgekeerd Robin Hoodje". De oppositiepartijen en vakbonden reageren niet unaniem positief op de nieuwe regering van Charles Michel en de elementen van het regeerakkoord die nu al naar buiten zijn gekomen.

TT

PS: "Regering-MR/N-VA is de regering van het bedrog"

De regering-MR/N-VA is fundamenteel asociaal en slecht voor de economie. Dat zegt de Parti Socialiste bij monde van voorzitter Elio Di Rupo. "De regering is niet enkel de regering van de onrechtvaardigheid, maar ook de regering van het bedrog: op elk punt doet de MR het omgekeerde van wat ze beloofd heeft."

Di Rupo, nog tot zaterdag premier in lopende zaken, wijst erop dat de MR tegen zijn verkiezingsbeloftes in wel degelijk in zee is gegaan met de N-VA, instemt met een indexsprong en de wettelijke pensioenleeftijd optrekt.

"Fundamenteel asociaal"
Op basis van wat ze al weet uit de berichtgeving, concludeert de PS dat de "regering-MR/N-VA" fundamenteel asociaal en slecht voor de economie is. De indexsprong zorgt ervoor dat elke werknemer jaarlijks gemiddeld 400 euro verliest. "Over de hele carrière betekent de indexsprong voor een gemiddeld inkomen een verlies van 25.000 euro", luidt het.

Ook de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd ("een frontale aanval tegen de werknemers") en een verhoging van de accijnzen en de btw op een reeks producten en diensten stoten op het ongeloof van de PS. De indexsprong en de lineaire verlaging van de sociale bijdragen zijn bovendien inefficiënt om nieuwe jobs te creëren. "Dit is vooral in het voordeel van de aandeelhouders." De koopkracht en de Belgische economie in haar geheel zijn er de dupe van.

"Gechoqueerd"
"Diep ongerust" is de PS tenslotte ook over de besparingen ten belope van 8 miljard euro. "Die raken aan het functioneren van de overheid", zegt de partij die nu op de oppositiebanken belandt. "Minder openbare diensten en minder sociale zekerheid zullen onvermijdelijk de factuur voor de gezinnen verhogen. Wat de gezondheidszorg betreft, zijn het de patiënten en de zieken die rechtstreeks geraakt worden."

Ook Waals minister-president Paul Magnette (PS) is naar eigen zeggen "gechoqueerd" dat de nieuwe federale regering "de werkmensen de crisis laat betalen". "Ik ben ongerust, zeker voor de werknemers, want zij zullen langer moeten werken en minder verdienen, terwijl alles duurder wordt", zei hij. "Aan de renteniers en aan de vermogens van de rijksten wordt niet geraakt", zei Magnette in de marge van de feestelijkheden rond de 75ste verjaardag van het Albertkanaal.

Elio Di Rupo en Paul Magnette. Beeld BELGA
Elio Di Rupo en Paul Magnette.Beeld BELGA

Cdh: "MR pleegt verraad tegen de middenklassen"

"Door met de N-VA in zee te gaan, had de MR al verraad gepleegd tegenover de Franstaligen. Nu pleegt ze opnieuw verraad tegenover de middenklasse en het engagement dat ze voor de verkiezingen was aangegaan door de pensioenleeftijd te verhogen." Ook de Franstalige humanisten sparen hun kritiek niet.

Het cdH "stelt vast dat de middenklasse en de gezinnen de dupe worden van de maatregelen die genomen werden". De partij, die niet mee wilde onderhandelen met MR, N-VA, Open Vld en CD&V, betreurt met name de indexsprong, "die dan wel de laagste inkomens ontziet, maar de middenklasse vol treft", de verhoging van de pensioenleeftijd, de nieuwe lasten en belastingen (accijnzen en btw) en de besparingen in de gezondheidszorg.

Groen-Ecolo: "Sociaal onrechtvaardig en 0 ambitie inzake leefmilieu"

Groen en Ecolo zijn evenmin te spreken over wat er al bekend is van de maatregelen van de centrumrechtse federale regering. "Onevenwichtig en onrechtvaardig", luidt het oordeel van de groene oppositiepartijen. "Dit akkoord is sociaal onrechtvaardig en toont voorlopig 0 ambitie inzake milieu en gezondheid", is de eerste reactie van Kristof Calvo, federaal fractieleider van Groen, en Jean-Marc Nollet, fractieleider van Ecolo.

De groenen nemen maatregelen zoals de indexsprong en de verhoogde pensioenleeftijd op de korrel. "Voor al wie op het werk al aan de limiet zit, voor alle gezinnen die elke dag druk en stress ervaren, heeft deze coalitie maar één boodschap: langer en meer werken, hogere facturen, meer druk", aldus Calvo en Nollet.

Oneerlijk
Volgens Groen en Ecolo wordt de gevraagde inspanning oneerlijk verdeeld. "Wie heel veel heeft, wordt te weinig gevraagd." "Een echte bijdrage van de grootste vermogens, gekoppeld aan lagere lasten op arbeid, had de eerste en belangrijkste maatregel moeten zijn van deze regering", aldus Calvo.

De groene partijen zien ook weinig tot geen ambitie op het vlak van klimaat en milieu. "België is de vijfde grootste vervuiler ter wereld. Maar op NMBS wordt verder bespaard. De oudste kerncentrales blijven langer open. Klimaat- en milieuambitie zien en horen we nergens, terwijl de uitdagingen op dat vlak nog nooit zo groot zijn geweest", besluiten Calvo en Nollet.

Kristof Calvo. Beeld BELGA
Kristof Calvo.Beeld BELGA

ACOD: "Omgekeerd Robin Hoodje"

Hetzelfde geluid bij de socialistische overheidsvakbond ACOD: "De nieuwe federale regering zal een besparingsregering zijn die wie weinig heeft het hardst treft en wie veel heeft buiten schot laat." "Een omgekeerd Robin Hoodje", aldus voorzitter Chris Reniers.

De "gewone werknemers" zijn volgens Reniers de grootste slachtoffers van de toekomstige regering omdat ze langer moeten werken voor een pensioen dat niet hoger zal zijn. Zo worden volgens de vakbondsvoorzitter jongeren van de arbeidsmarkt gehouden omdat er geen jobs vrijkomen en geen extra banen worden gecreëerd. Mensen met een zwaar en belastend beroep zijn "wellicht de grootste slachtoffers van de pensioenhervorming".

"Is dit sociaal?"
"Als CD&V dit sociaal noemt of wijst naar de zogenaamde sociale accenten, dan nodig ik hen toch uit het woord 'sociaal' nog eens op te zoeken in Van Dale", fulmineert de vakbondsvrouw.

"Iedereen kan nu zien wat een rechtse regering betekent. Wie veel heeft, ontspringt de dans en de doorsneegezinnen mogen opdraaien voor de kosten van de besparingen - zowel de federale als de Vlaamse! De federale regering doet hier eigenlijk een omgekeerd Robin Hoodje. Ze pakken het af van de armen om het aan de rijken te kunnen geven", besluit Reniers.

Chris Reniers. Beeld BELGA
Chris Reniers.Beeld BELGA

VBO: "Coherent verhaal om concurrentiekracht te verhogen"

Werkgeversorganisatie VBO reageert zoals verwacht kon worden wel positief op het regeerakkoord. "Alle elementen om de groei te verhogen en extra jobs te creëren, zitten er in. Het regeerakkoord bevat een coherent verhaal om onze concurrentiekracht te versterken", luidt het in het persbericht. De werkgevers waren al jaren vragende partij om hier iets aan te doen.

Zo is het VBO positief over het voornemen om de loonkostenhandicap weg te werken, over de invoering van een energienorm en over het behoud van de notionele intrestaftrek. "Er worden ook diepgaande structurele hervormingen doorgevoerd op het niveau van de pensioenen, de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg én de begroting wordt structureel op orde gebracht."

Tevreden over belastingmaatregelen
Daarnaast is de werkgeversorganisatie tevreden met het feit dat de nieuwe belastingen het ondernemerschap over het algemeen niet treffen. "We verwelkomen ook de ambitie van de federale regering om de totale belastingdruk tegen het einde van de legislatuur te verminderen ten opzichte van het huidige niveau."

De plannen liggen er, de focus moet nu liggen op "uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren", pleit het VBO. De werkgeversorganisatie verklaart zich bereid om deel te nemen aan het sociaal overleg. "We hebben de sociale dialoog de voorbije 25 jaar nooit geweigerd, we hebben altijd constructief mee gezocht naar de beste oplossingen. We zullen dat ook de komende vijf jaar doen, bij voorkeur met de vakbonden samen, met de regering als het moet", aldus gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234