Donderdag 13/05/2021

VN-migratiepact

Regering valt voorlopig niet: “We werken verder”

Jan Jambon komt aan voor het kernkabinet. Beeld BELGA
Jan Jambon komt aan voor het kernkabinet.Beeld BELGA

De regering houdt voorlopig stand. Dat bleek na afloop van het kernkabinet deze namiddag. “We werken verder”, verklaarde N-VA-vicepremier Jan Jambon. Morgen zitten de premier en zijn vicepremiers opnieuw samen.

Het kernkabinet vergadert morgennamiddag voort over het VN-migratiepact. Dat hebben verschillende vicepremiers verklaard na afloop van de vergadering van deze namiddag. Volgens MR-vicepremier Didier Reynders is het de bedoeling dat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) morgen mee aan tafel schuift. “Als je geen licht meer ziet aan het einde van de tunnel, dan moet je stoppen. We stoppen niet. Er wordt morgen verder gewerkt”, zei vicepremier Jan Jambon (N-VA) na afloop van het kernkabinet.

Ook gaat premier Charles Michel overleg plegen met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en met de ministers-presidenten, zo werd vernomen via zijn woordvoerder. Delen van het migratiepact hebben immers betrekking op de regio’s. Zo’n gesprek hoeft voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois niet per se. Hij wil vermijden dat de brand in de federale regering overslaat op zijn Vlaamse ploeg. “Als de premier mij wil spreken, kan dat uiteraard, ik ben een beleefd mens”, zegt hij daarover aan persagentschap Belga. “Maar ik zie er het nu niet van in, aangezien de bezorgdheden die over dit pact bestaan, enkel en alleen betrekking hebben op louter federale bevoegdheden. Daarover kan ik mij als Vlaams minister-president niet uitspreken.”

“De premier heeft een voorstel op tafel gelegd op basis van de interpretatienota die Nederland en Denemarken hebben opgesteld”, zei vicepremier Alexander De Croo (Open Vld). “Op basis van die tekst gaan we morgen kijken welke de bezwaren zijn en die in detail behandelen.” Dat Michel die tekst als oplossing naar voren schuift, is opvallend aangezien N-VA eerder op de dag duidelijk maakte dat zo’n nota geen oplossing biedt voor hen. De vraag blijft dus hoe de regering uit de impasse rond het VN-migratiepact kan geraken.

Volgens Reynders wordt nu bekeken hoe het parlement kan worden betrokken bij de werkzaamheden. De premier zal alvast aan tafel zitten met de fractieleiders van de meerderheidspartijen. Morgen gaat de Kamer voort met het werk rond de resoluties van Ecolo-Groen en cdH-DéFI, waarin de regering wordt opgeroepen het pact zonder reserves goed te keuren.

’s Ochtends komen experten langs om hun licht over de impact van de tekst laten schijnen. Na de middag volgt dan volgens de Kameragenda de bespreking en stemming, waarbij het de bedoeling is donderdag al in plenaire over de resoluties te debatteren. Het is echter afwachten of het te rijmen valt dat de Kamercommissie volop debatteert en stemt over die resoluties, terwijl het kernkabinet een kilometer verder een oplossing zoekt.

Opvallend is dat vicepremier Reynders niet expliciet herhaalde dat de regering naar Marrakesh moet gaan. “Het is te vroeg. We zoeken nu een oplossing.”

Crisis

Het kernkabinet van de federale regering zat sinds 15 uur samen in de Lambermont. Michel vergaderde er met zijn vicepremiers Jan Jambon (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR). Bij het binnengaan schaarde Jambon zich achter zijn partijvoorzitter en benadrukte hij nogmaals dat de premier wat zijn partij betreft niet naar Marrakech kan gaan. Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever die deze ochtend het lont in het kruitvat stak door te zeggen dat zijn partij niet kan leven met het pact. “Een regering die naar Marrakech gaat, is een regering die wij niet steunen.”

Het grote risico volgens De Wever is dat het pact “illegale inwijking faciliteert”. “Wij steunen het Europese migratiebeleid al lang niet meer. Europa heeft gezegd dat men die illegale migratie wilde stoppen met ‘disembarkation platforms’, maar we horen daar niets meer van. Daar nog eens een pact bovenop leggen dat die illegale inwijking faciliteert, dat is er te veel aan.”

Toch wil N-VA niet dat de regering hierover valt. “Wij sturen niet aan op de val van de regering. Dit gaat over het probleem met het migratiepact zelf”, zei Jambon deze ochtend. Ook Vlaams minister-president Geert Bougeois en N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover lieten optekenen dat de partij niet uit is op de val van de regering. “We hebben nog veel werk te doen. Laat ons bezig zijn met het werk waarover we het eens zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234