Donderdag 28/10/2021

Black Lives Matter

Regering-Trump wil bevoegdheden uitbreiden van controversiële paramilitairen

In de VS groeit de ophef over de inzet van onduidelijke, in camouflagepakken gestoken federale agenten in Portland, Oregon.  Beeld AP
In de VS groeit de ophef over de inzet van onduidelijke, in camouflagepakken gestoken federale agenten in Portland, Oregon.Beeld AP

De regering-Trump wil de bevoegdheden uitbreiden van de in camouflagekleding gehulde federale agenten die de afgelopen week tegen de zin van lokale autoriteiten huis hielden in Portland, Oregon. De niet-identificeerbare agenten hielden demonstranten aan en voerden die af in ongemarkeerde auto’s. Critici vrezen voor een nieuwe en ‘ongrondwettelijke’ geheime politie.

“Het gaat erom onze gemeenschappen veilig te houden”, zei Mark Meadows, de stafchef van het Witte Huis zondag tegen Fox News. “Het is onacceptabel als de gemeenschappen niet veilig zijn. President Trump werkt nauw samen met minister van Justitie Barr en minister van Binnenlandse Veiligheid Wolf. Later deze week komt er een maatregel.”

De mannen in camouflagepakken behoren tot een nieuwe ‘taskforce’ die uit zo’n tweeduizend agenten van verschillende federale diensten bestaat: een commando-eenheid van de grenspolitie, vreemdelingenpolitie ICE en de bewakingsdienst van federale gebouwen. Deze ordedienst, die PACT is gedoopt (Protecting American Communities Taskforce) is een uitvloeisel van een presidentieel decreet dat begin deze maand is geformeerd om de standbeelden te beschermen die door Black Lives Matter-demonstranten werden aangevallen.

Nu zegt Meadows die taakomschrijving te willen uitbreiden. Hij noemde naast Portland ook Chicago en Milwaukee, en “elke stad in het midden van Amerika”, als plekken waar de agenten kunnen worden ingezet.

Groeiende ophef

In de Verenigde Staten groeit de ophef over de inzet van de federale agenten in Portland, die daar tegen de zin van de burgemeester en de gouverneur de orde zeggen te handhaven.

De Democratische burgemeester, Ted Wheeler, zei zondag in een interview met CNN dat het gedrag van de federale agenten”‘afschuwelijk” is. “Voor zover ik kan zien, is dit volkomen ongrondwettig.”

“Dit zijn niet de acties van een democratische republiek”, twitterde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi vrijdagavond. “Trump en zijn stormtroepers moeten worden gestopt.”

De zorgen werden nog groter toen Trump zondag zei dat hij niet weet of hij de uitslag van de verkiezingen in november zal accepteren, omdat hij het stemmen per post niet vertrouwt.

In Portland, Oregon wordt een vreedzaam protest gehouden tegen de inzet van federale agenten: ‘Waar horen deze mannen bij? Wie voert het bevel? Wat is hun jurisdictie?’  Beeld AFP
In Portland, Oregon wordt een vreedzaam protest gehouden tegen de inzet van federale agenten: ‘Waar horen deze mannen bij? Wie voert het bevel? Wat is hun jurisdictie?’Beeld AFP

De federale agenten in de stad, die daar sinds een door Trump eind juni uitgevaardigd decreet onder meer het gerechtsgebouw bewaken, zijn zich de afgelopen twee weken steeds agressiever gaan gedragen. Vorige week werd een demonstrant bij het gerechtsgebouw met een ‘niet-zo-dodelijk projectiel’ in zijn gezicht geschoten, waarna hij zwaargewond naar het ziekenhuis werd vervoerd. Woensdag en donderdag werden demonstranten opgepakt door mannen in militaire kledij, zonder identificatie, die uit ongemarkeerde busjes sprongen. Na hun arrestatie werd hen gevraagd hun rechten als arrestant op te geven.

De verdachte, de 29-jarige Mark Pettibone, zei tegen The Washington Post dat het voelde alsof hij in dystopie was beland uit een Philip K. Dick-verhaal was beland. “Het voelde alsof ik een prooi was.”

Pettibone werd anderhalf uur vastgehouden. Daarna werden hem zijn rechten voorgelezen, en werd hem gevraagd van die rechten af te zien. Toen hij dat weigerde en om een advocaat vroeg, werd hij vrijgelaten. Pettibone zegt niet te weten waarvan hij werd beschuldigd, en wie hem had vastgehouden. Volgens een opgave van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zitten nog dertien andere arrestanten vast.

Paramilitairen

“We zien voor onze ogen een geheime politie ontstaan, en dat is schokkend en onacceptabe”, schreef de conservatieve anti-Trump activist Steve Schmidt vrijdag. “Waar horen deze mannen bij? Wie voert het bevel? Wat is hun jurisdictie?”

In een op 1 juli gedateerd document wordt beschreven hoe de PACT-taskforce na het decreet van Trump is samengesteld om bij civiele onrust “met een overmacht” op te treden. Het woord dat daarbij wordt gebruikt wordt, ‘surge’, is bekend van militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Volgens een ander memo, dat aan The New York Times werd doorgespeeld, is het de bedoeling dat de troepen ook op andere plekken worden ingezet. “In de toekomst, als dit optreden de norm wordt, dan moeten de agenten wel specifiek worden getraind”, stond in het advies aan Chad Wolf, de interim-minister van Binnenlandse Veiligheid, die donderdag een bezoek bracht aan Portland om de troepen te inspecteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234