Zondag 26/01/2020

Regering-Trump op ramkoers met Californië

EPA-baas Scott Pruitt, een notoir klimaatscepticus. Het maximale verbruik van auto's in de Verenigde Staten zal vanaf 2025 volgens EPA niet beperkt moeten zijn tot 4,4 liter per 100 kilometer. De regering van president Donald Trump draait zo nogmaals belangrijke milieuregulering die Barack Obama invoerde, terug. Beeld AP

Met een nieuwe aanklacht tegen Californië laait de juridische strijd tussen de staat en de Amerikaanse regering op. Het federale ministerie van Justitie begon gisteren een rechtszaak om een Californische wet geschrapt te krijgen die de mogelijkheden beperkt om grond in de staat te verkopen. Tegelijkertijd dreigde de staat om de regering voor de rechter te slepen wegens een voorgenomen verruiming van de milieuregels voor auto's en kleine trucks.

Californië nam eind vorig jaar een wet aan die bepaalt dat federale instanties die grond willen verkopen die eerst aan de staat moeten aanbieden. Zo wil Californië controle houden over wat er met de grond gebeurt. Het ministerie van Justitie stelt dat de wet in strijd is met de grondwet en enorme vertragingen veroorzaakt.

Californië botste eerder al met Washington over immigratie, gezondheidszorg en abortus. Volgens minister van Justitie Jeff Sessions denken "staten als Californië dat ze boven de wet staan". De Californische gouverneur Jerry Brown stelt dat Washington "oorlog voert" tegen zijn staat.

Uitstootbeperking

Ook over het voornemen van het Amerikaanse milieuagentschap om het maximale verbruik van auto's in de Verenigde Staten vanaf 2025 niet langer te beperken tot 4,4 liter per 100 kilometer, botst Californië met de federale staat. EPA kondigde de beslissing aan na een proefproces dat al langer aan de gang was. De regering van president Trump draait zo nogmaals belangrijke milieuregulering die Barack Obama invoerde, terug. 

De doelstelling is te hoog, beweert de omstreden EPA-baas Scott Pruitt, die momenteel overigens onder vuur ligt omdat hij zichzelf zou verrijkt hebben op de kap van de belastingbetaler. "De beslissing van de regering-Obama was fout." 

Californië volgt niet

Pruitt, een notoir klimaatscepticus, zegt dat er aan nieuwe regeling wordt gewerkt.
Californië, dat haar eigen milieuwetgeving kan opstellen, zal de nieuwe regels niet volgen. Tot dusver hebben al twaalf staten zich aangesloten bij het Californische model. Er heerst bijgevolg onzekerheid over de grootte van de afzetmarkt voor auto's met lagere uitstoot in de VS. Ook verschillende milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, uitten al kritiek op de plannen om de regels van Obama te schrappen.

Pruitt neemt daarom ook de uitzonderingsregeling van Californië onder de loep. Die kan afgeschaft worden. "Het is in het beste belang van Amerika om een uniforme standaard te hebben. We zullen met alle staten, ook Californië, samenwerken om uiteindelijk tot zo'n regeling te komen", zei Pruitt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234