Woensdag 21/08/2019

E-commerce

Regering steekt tandje bij voor e-commerce

Pakjes van Zalando kunnen in België straks ook 's nachts worden klaargezet. Beeld rv

Een extra lastenverlaging moet de e-commerce in ons land verder op de rails zetten. De handelsfederatie Comeos reageert voorzichtig tevreden. 'De nieuwe economie mag geen uitzondering blijven.'

Het Zomerakkoord van vorig jaar maakte het al mogelijk om nachtarbeid in de sector van de e-commerce in te voeren. Nu wil de regering het probleem van de loonkosten tussen 20 uur en middernacht aanpakken om competitief te blijven met onze buurlanden. 

Hoe die lastenverlaging er precies zal uitzien, moet wel nog worden vastgelegd. Vandaag geldt een korting van 22,5 procent op de bedrijfsvoorheffing op gepresteerde uren tussen middernacht en 5 uur. Wellicht wordt die regeling doorgetrokken voor arbeid tussen 20 uur 's avonds en middernacht.

De handelsfederatie Comeos reageert alvast tevreden. "Dit is een belangrijke stap vooruit ", zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. "We zijn hier al langer vragende partij voor. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Belgische consumenten online bestellingen 's avonds na de werkuren plaatst." 

"Deze maatregel van de regering-Michel maakt het voor de Belgische handelaars makkelijker om zich aan te passen aan de noden van de klant", denkt Michel.

Loonkostenhandicap

De voorbije vijf jaar zijn er in onze buurlanden ruim 16.500 jobs bij gekomen voor logistieke activiteiten van de e-commerce. Grote retailers zoals Zalando en Amazon hebben grote distributiecentra vlak bij de Belgische grens in Nederland. Van daar uit leveren ze ook aan Belgische klanten. Maar als locatie voor hun centra kiezen ze steeds de buurlanden.

In januari kondigde Amazon aan een distributiecentrum in Mönchengladbach te openen, op 50 kilometer van de Belgische grens. Lidl koos voor het Nederlandse Roosendaal, goed voor 1.200 jobs.

"Onder meer onze hogere loonkosten staan een betere competitiviteit in de weg", zegt Michel. "Die loonkostenhandicap bedraagt zowat 17 procent ten opzichte van onze buurlanden. Deze lastenverlaging is bijgevolg een stap in de goede richting, maar blijft onvoldoende om het gat dicht te rijden", meent de Comeos-topman. 

Hij merkt op dat de lastenverlaging de overheid ook bijna niets zal kosten. "Want momenteel zijn er bijna geen werknemers die gedurende die uren werken."

Maar er moet meer gebeuren als we willen dat de achterstand met de buurlanden niet verder oploopt. "Ook op het vlak van flexibiliteit zitten we met een grote achterstand. Onze huidige arbeidsregels maken het niet mogelijk volop de vruchten te plukken van het feit dat de e-commerce een alsmaar groter segment van onze economie inneemt."

Het aandeel van e-commercebestedingen zal in de toekomst enkel stijgen. Nu is dat 8 procent, maar de Europese Commissie verwacht dat de e-commerce tegen 2020 goed zal zijn voor 20 procent van de Europese economie.

Bier en chocolade

Dominique Michel benadrukt dat dit de eerste regering is die effectief maatregelen neemt voor de sector van de e-commerce. "Dat dit probleem niet opgelost kan worden gedurende een begrotingscontrole besef ik ook wel. Maar laat ons nu eens echt werk maken van een hervorming van onze arbeidsmarkt. Nu dreigen we de e-commerce als een subsector te behandelen, naast de reguliere economie. Maar dat klopt natuurlijk niet. De nieuwe economie moet net zo mainstream worden. Met dezelfde sociale bescherming en waarden voor de betrokken werknemers", benadrukt Michel.

De vakbonden huiveren voor een doorgedreven flexibilisering, zoals die bijvoorbeeld in Nederland schering en inslag is in de sector. 

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) haalt zijn slag alvast thuis, want een aanpassing van de uren voor nachtarbeid stond hoog op zijn verlanglijstje. "We houden jobs niet in ons land met bier en chocolade, wél met lagere lasten", klinkt het bij het kabinet van De Croo. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden