Zaterdag 01/10/2022

Vluchtelingencrisis

Regering sluit 30 opvangcentra, 10.000 opvangplaatsen verdwijnen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld Photo News
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

De federale regering heeft besloten 30 opvangcentra, waar asielzoekers nu kunnen verblijven, te sluiten. In totaal gaat het om meer dan 10.000 opvangplaatsen. Op dit moment worden alle personeelsleden ingelicht die door deze beslissing hun job verliezen.

Tine Peeters

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, voorziet wel nog een 'buffercapaciteit' van 7.500 plaatsen. Wanneer er opnieuw meer vluchtelingen naar ons land komen, kunnen zij daar terecht. Het gaat zowel om de sluiting als om inkrimping van centra. De opvangcentra worden zowel uitgebaat door de regering zelf, als door privépartners zoals het Rode Kruis.

Francken: "Dankzij het afsluiten van de Balkanroute en onze informatiecampagnes is de instroom teruggevallen tot op het laagste niveau in 8 jaar. Dagelijks komen er gemiddeld zo'n 45 asielzoekers aan terwijl er 145 de opvang verlaten. De bevolking in de opvang is ondertussen teruggevallen van 33.020 naar 28.616. En deze aantallen blijven verder dalen. We werken daarom aan een flexibel afbouwplan. Dit plan zal kostenefficiënt zijn, maar voldoende buffer voorzien zodat er ook snel geschakeld kan worden."

Voorlopig zal het spreidingsplan, dat politiek enorm gevoelig lag, niet starten. Op basis van enkele parameters (inwonersaantallen, ....) moest elke gemeente daardoor enkele asielzoekers opnemen. Maar dat gaat dus nu niet door. "We zijn er met deze regering in geslaagd om een correct spreidingsplan te realiseren," zegt Francken nog. "Het plan ligt klaar om te activeren mocht een nieuwe crisis zich aandienen. Uiteraard zijn we alle burgemeesters en OCMW's erg dankbaar voor hun geleverde inspanningen."

Francken stelt de lokale besturen wel nog gerust dat de regering alle reeds bestaande plaatsen zal vergoeden. In totaal zijn sinds begin december immers niet minder dan 1.745 extra plaatsen gecreëerd. OCMW's en gemeentebesturen deden speciale investeringen, sloten huurcontracten af en schreven overheidsopdrachten uit.

Voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen getuigt dit plan 'van onvoorzichtigheid en een gebrek aan visie'. De ngo vreest dat België door deze afbouw snel opnieuw in een opvangcrisis kan belanden, net zoals afgelopen zomer. Toen bevond ons land zich in een gelijkaardige situatie. Er kwamen minder asielzoekers aan sinds het begin van 2015, en er lag een plan klaar voor de sluiting van enkele opvangcentra. Tot het aantal asielzoekers plots aanzienlijk steeds in de zomer.

De regering moest toen alle zeilen bij zetten opdat er geen honderden mensen op straat moesten slapen. "Plotse evoluties kunnen dan ook maar beter ingecalculeerd worden," besluit Bieke Purnelle van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Een onverwachte toestroom van asielzoekers is niet het enige waar de regering maar beter op voorzien is. Michel I zal zich moeten houden aan haar Europese beloftes. In totaal moet ons land 3.812 personen opnemen tegen eind 2017. Totnogtoe zijn er nog maar 24 overgebracht uit Italië, en in de volgende weken komen er nog 200 uit Griekenland.

Wouter De Vriendt (Groen): "De dalende instroom is niet omdat er minder vluchtelingen zijn, maar omdat we onze grenzen afsluiten en het vluchtelingen moeilijk maken om tot bij ons te geraken. Dat is de bittere realiteit. Alle hoera-berichten vanwege de regering zijn dan ook misplaatst. Er zijn nog altijd 4,8 miljoen oorlogsvluchtelingen in de buurlanden van Syrië."

De groenen stellen als alternatief 'hervestiging' voor om dodenroutes te vermijden. Daarbij worden samen met de VN vluchtelingen uit de vluchtelingenkampen in de regio geselecteerd om rechtstreeks naar ons land te komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234