Vrijdag 20/05/2022

Analyse

Regering rekent zich te vroeg rijk

Charles Michel. Beeld Eric de Mildt
Charles Michel.Beeld Eric de Mildt

En nu is het aan de werkgevers. Dat was de teneur van premier Charles Michel (MR) na het akkoord over de tax shift. Volgens hem wordt de loonhandicap weggewerkt. Maar verwacht niet dat de jobs nu uit de lucht komen vallen: dit is een cadeau voor grote bedrijven, en laaggeschoolden worden over het hoofd gezien.

LIEVEN DESMET

Van 16 naar 10 procent. Dat is volgens berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de daling van de loonkosthandicap door de maatregelen van de regering. De werkgeversbijdrage verlagen van 33 procent naar 25 procent, zoals Michel heeft aangekondigd, is een lovenswaardig initiatief. Het is ook het fundament van de tax shift: de lasten op arbeid verlagen, en deze compenseren via andere inkomsten. Met als ultiem doel meer zuurstof voor de economie. En dat moet zich dan vertalen in meer banen.

Alleen is de teneur bij onze ondernemers eerder aan de voorzichtige kant. Ze zijn tevreden met de lastenvermindering - het tegendeel zou verbazen - maar om daar de belofte van nieuwe banen aan te koppelen, is een stap te ver. De regering-Michel rekent zich dus te vroeg rijk.

Nochtans is het cadeau voor de ondernemingen op het eerste gezicht niet min. Laat ons even een berekening maken, op basis van een loonsimulatie van sociaal secretariaat SD Worx. Een werknemer met een nettoloon van 1.500 euro netto kost zijn werkgever zowat 2.785 euro bruto. Door de lastenverlaging zou die werknemer maandelijks 175 euro minder kosten, of bijna 2.000 euro op jaarbasis. Voor een middelgrote onderneming met enkele honderden werknemers een flinke slok op de borrel.

Extra zuurstof

Of om het concreter te maken: voor een bedrijf als Volvo Cars Gent zou dat een effect hebben van ruim 17 miljoen euro. Nu hoest Volvo Cars dik 73,6 miljoen euro op aan RSZ-bijdragen. Met zo'n nieuws kun je al eens naar het hoofdkantoor bellen. Of neem de bank Belfius. Van de huidige sociale bijdragen van 148 miljoen euro gaat er zowat 36 miljoen euro af. Dat zijn toch mooie bedragen.

Al is het natuurlijk maar de vraag wat er met die extra zuurstof zal gebeuren. Als ze alleen dient om uit te keren als dividend, dan brengt ze geen enkele economische meerwaarde. Bij de grote bedrijven klinkt het dat het vandaag veel te vroeg is om de belofte van extra banen waar te maken. Eenzelfde geluid bij de middelgrote bedrijven. Een lovenswaardig initiatief dreigt hierdoor zijn doel te missen.

Door deze maatregel van de regering lijkt vooral het behoud van bestaande jobs wat gevrijwaard. Ook dat is een niet te onderschatten factor, maar dat zijn geen nieuwe 'jobs, jobs, jobs'. Om echt effect te hebben, moest de regering uit een ander vaatje tappen, en dat is volop inzetten op de laaggeschoolden. Nu is die belangrijke groep uit de arbeidsmarkt over het hoofd gezien. De laaggeschoolde arbeiders, een kwetsbare groep bovendien, die nu bruto tot 1.950 euro verdienen. Zij vallen daardoor reeds onder de lagere sociale bijdragen, waardoor de nieuwe verlaagde werkgeversbijdrage voor hen geen enkel effect heeft.

Net zij werken in arbeidsintensieve sectoren, die gradueel meer te kampen hebben met lagelonenconcurrentie uit het buitenland. De loonkostenproblematiek is uiterst relevant in een open economie als de Belgische, waar het behouden van de concurrentiekracht van belang is om competitief te blijven op de exportmarkt.

Verscheidende studies tonen aan dat net bij die sectoren het grootste effect bestaat op jobcreatie. Het stapsgewijs verlagen van de totale loonlasten bij lagere lonen creëert een grotere hefboom voor nieuwe werkgelegenheid. Bovendien haal je via die weg meer mensen uit de werkloosheid, wat een effect heeft op de uitgaven in de sociale zekerheid. Het is onbegrijpelijk dat de regering net die groep kmo's over het hoofd ziet, en de grote - vaak buitenlandse - bedrijven dit cadeau gunt.

Premier Charles Michel Beeld Eric de Mildt
Premier Charles MichelBeeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234