Zondag 11/04/2021

Coronasteun

Regering presenteert nieuw steunpakket: ‘Met failliete bedrijven na de crisis zullen we geen groei krijgen’

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Beeld Photo News
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).Beeld Photo News

De federale regering verlengt de bestaande steunmaatregelen voor zelfstandigen, bedrijven en kwetsbare personen in het kader van corona tot eind juni. Dat heeft het kernkabinet vandaag beslist. Tegelijkertijd blikt de regering al voorzichtig vooruit met een nieuw steunpakket voor de zwaarst getroffen sectoren. ‘Met failliete bedrijven na de crisis zullen we geen groei krijgen’, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan HLN Live.

Het federale Kernkabinet stak vanochtend de koppen bijeen over de bestaande steunmaatregelen in het kader van de coronapandemie, en over eventuele bijkomende stappen om de zwaarst getroffen sectoren voor te bereiden op de heropstart. Dat gebeurde na input van de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch.

De regering beslist in eerste instantie om het bestaande steunpakket van 27 maatregelen te verlengen tot eind juni. Het gaat dan om het dubbele overbruggingsrecht voor zelfstandigen, de mogelijkheid voor bedrijven om tijdelijke werkloosheid in te roepen door corona, de btw-verlaging op handgel en mondmaskers en de moratoria op kredieten. Alles samen is daar 2 miljard euro mee gemoeid.

De verlenging betekent nog niet dat iedereen die nu van steunmaatregelen gebruik maakt, dat ook tot eind juni zal moeten blijven doen, benadrukt premier Alexander De Croo (Open Vld) wel.

Nieuwe maatregelen

Daarnaast komt er een heel arsenaal aan nieuwe maatregelen voor de getroffen bedrijven. Daarbij gaat het onder meer om een belastingvermindering voor investeringen in kmo's met een omzetverlies van zeker 30 procent. Er komt ook een verlaging van de interestlast op btw voor wie een individueel afbetalingsplan aanvraagt en een afschaffing van de decembervoorschotten voor de bedrijfsvoorheffing en de btw.

Voor wie panden verhuurt aan zelfstandigen of kmo's die actief zijn in de verplicht gesloten sectoren, wordt er een fiscale stimulans in het leven geroepen om de huur in de periode maart, april en mei kwijt te schelden. “Op die manier geven we aan cafés, horeca-uitbaters en kleine ondernemers toch wel wat ademruimte”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in een reactie aan HLN Live.

Hij wijst erop dat heel wat kleine ondernemers en horecazaken die vandaag verplicht gesloten zijn met heel wat vaste kosten zitten, waaronder de huur. De fiscale stimulans die er nu komt, moet ondernemers wat zuurstof geven.

De regering heeft ook extra middelen in petto voor de cultuur- en evenementensector en de horeca, die het de afgelopen maanden het zwaarst te verduren hadden. Daar gaat het onder meer om een vermindering van de patronale bijdrage voor werknemers aan de rsz voor de event-, cultuur- en huwelijkssector in april, mei en juni.

Er komt ook een steunpakket specifiek gericht op de getroffen werknemers, met onder meer de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid in halve dagen op te nemen en een premie voor werknemers met een laag loon die minstens 52 dagen tijdelijk werkloos waren sinds de start van de coronacrisis en die werken in een sector die nog steeds verplicht gesloten is.

Jongeren en werklozen

Tot slot zet de regering extra in op de meest kwetsbare personen. Voor jongeren die hun studentenjob in bijvoorbeeld de horeca kwijt zijn komt er een enveloppe van 30 miljoen om hen via de OCMW's te ondersteunen. Ook voor werklozen komt er extra steun: wie minder dan een jaar werkloos is en zelfstandig wordt, een zogenaamde 'springplankzelfstandige', kan een deel van de werkloosheidsuitkering behouden.

"We hebben een economische kaalslag vermeden met de maatregelen die we tot nog toe hebben genomen", aldus De Croo. "Nu komen we in een fase waarin we bepaalde sectoren moeten steunen in het zich klaar maken om uit de winterslaap te komen.”

Wie gaat dat bekostigen?

De regering pompt miljoenen in de steunmaatregelen. Een vraag die zich dan ook opdringt, is wie dat gaat financieren? Minister Van Peteghem erkent dat het om een “ongelooflijk grote kost” gaat, zegt hij bij HLN Live. “Daarom moeten we ervoor zorgen dat alle maatregelen die we nemen gericht en tijdelijk zijn.”

“Gericht: de sectoren die het nodig hebben, moeten gesteund worden. Tijdelijk: de maatregelen moeten beperkt worden in de tijd. Het mogen geen structurele maatregelen worden. Op die manier, en dat zegt ook de gouverneur van de Nationale Bank, is het geen probleem dat die maatregelen genomen worden”, aldus Van Peteghem.

“Het is belangrijk dat we die maatregelen vandaag nemen”, aldus nog de minister. “Want met failliete bedrijven na de crisis zullen we geen groei krijgen. We moeten al die bedrijven effectief door de crisis heen halen”, besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234