Zaterdag 17/04/2021

AchtergrondRelance

Regering pompt 750 miljoen euro in economie, en rekent ook op u

Financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V): ‘Eens de bedrijven gelanceerd zijn, betalen ze hun leningen terug of kopen ze hun aandelen weer op bij de overheid.’ Beeld Photo News
Financiënminister Vincent Van Peteghem (CD&V): ‘Eens de bedrijven gelanceerd zijn, betalen ze hun leningen terug of kopen ze hun aandelen weer op bij de overheid.’Beeld Photo News

Bedrijven die een duw in de rug nodig hebben na de coronacrisis of toekomstgericht willen investeren, kunnen een beroep doen op een nieuw transformatiefonds. De regering stopt er 750 miljoen euro in, maar rekent ook op privé-investeerders zoals de gewone spaarder.

Veel bedrijven gingen gezond de coronacrisis in, maar kampen nu met solvabiliteitsproblemen. Ze hebben onvoldoende buffers om een echte doorstart te nemen en nieuwe investeringen mogelijk te maken. Daarom komt de federale regering met een nieuw ‘transformatiefonds’ waar die bedrijven beroep op kunnen doen. De ministerraad zette daarvoor gisteren het licht op groen. Via dat fonds kunnen bedrijven leningen aangaan of kan de overheid minderheidsaandeelhouder worden. Het gaat dus niet om een nieuwe vorm van subsidies of premies.

De bedoeling is dat het fonds stilaan vervelt tot een fonds voor toekomstgerichte investeringen. “Bedrijven zullen hun project kunnen indienen”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “Een comité van experts zal oordelen of de overheid daarin wil participeren.” Belangrijke voorwaarde is dat het gaat om Belgische bedrijven. Of het nu starters of gevestigde bedrijven met honderden werknemers zijn, dat maakt niet uit.

Evergreen

Het transitiefonds valt onder de federale participatiemaatschappij FPIM en staat los van 5,8 miljard euro die ons land krijgt van Europa voor het grote relanceplan. “Daar gaat het in eerste plaats over investeringen in infrastructuur door de overheid, hier willen we de privé de kans geven om zelf de omslag te maken”, zegt Van Peteghem. Wel zijn de uitgangspunten dezelfde: de focus moet liggen op digitalisering, vergroening van de economie, mobiliteit of productiviteit.

De federale regering stopt zelf 750 miljoen in het fonds, waarvan 500 miljoen dit jaar en 250 miljoen volgend jaar. Een fors bedrag, maar zolang de coronacrisis aanhoudt is er nog geen sprake van grote begrotingsdiscipline.

“Dit is wat men in het jargon een evergreen noemt”, verantwoordt Van Peteghem. “Eens de bedrijven gelanceerd zijn, betalen ze hun leningen terug of kopen ze hun aandelen weer op bij de overheid. Zo blijft de kas gevuld en hebben we een rollend fonds dat voor jaren kan blijven bestaan.”

Van Peteghem hoopt het bedrag fors op te krikken met de hulp van privé-investeerders. In de eerste plaats kijkt bij naar institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen. Daarna moeten ook gewone burgers kunnen intekenen op het fonds. “Tijdens de coronacrisis hebben we gezien dat het spaarvolume van de Belg is toegenomen. Straks zullen we weer meer consumeren, maar waarom niet een deel van dat geld investeren in de heropleving van de Belgische bedrijven?” Van Peteghem rekent erop dat het fonds tot drie à vijf keer groter kan worden. “Dan kan er een bedrag tussen de 2,25 en 3,75 miljard euro in onze economie gepompt worden. Daar geraak je al heel ver mee.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234