Maandag 29/05/2023

Regering pakt loon managers bij overheidsbedrijven aan

De lonen van topmanagers van Belgacom, Bpost en NMBS worden aan banden gelegd. Minister Paul Magnette (PS) wil de loonkloof tussen topmanagers en de laagste verdieners inperken. In mei stelt hij een concreet plan voor.

Didier Bellens, topman van het overheidsbedrijf Belgacom, verdiende in 2011 2,6 miljoen euro. Een bedrag dat in het verkeerde keelgat schiet van politici en vakbonden. Bevoegd minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette komt daarom in mei met een voorstel om de lonen van de topmanagers van overheidsbedrijven aan banden te leggen. "Het is absoluut niet meer te verantwoorden dat bij Belgacom de beste verdieners tot 80 keer meer krijgen dan wie onderaan de ladder staat", luidt het op zijn kabinet. Magnette bestelde een studie over hoe de ons omringende landen met de kwestie omgaan en wat er juridisch haalbaar is om de loonkloof aan te pakken. Op basis daarvan beslist hij.

De meerderheidspartijen steunen Magnette. Ook Open Vld. Voorzitter Alexander De Croo: "Ik heb niks tegen het aan banden leggen van overheidslonen. De overheid is aandeelhouder en kan dus regels opleggen." De Croo wil wel niet over één nacht ijs gaan. "Het uitgangspunt moet blijven dat het loon bepaald wordt op basis van wat redelijk is voor die job. Dan ben ik 100 procent voor. Maar vertrek je vanuit de premisse dat het loon van een CEO maximaal pakweg tien keer hoger mag liggen dan een basisloon, dan denk ik dat je jezelf snel in de vernieling zal rijden. Bij een pure oveorheidsdienst zoals in de ambtenarij kan dat nog toepasbaar zijn. Maar in een commercieel bedrijf zoals Belgacom ligt dat toch anders."

Liberaal vicepremier Vincent Van Quickenborne sluit zich daarbij aan. "Het plan van Magnette is een goede zaak. Practice what you preach. Die loonkloof moet inderdaad aangepakt worden. Maar we moeten in staat blijven de juiste mensen aan te trekken die onze overheidsbedrijven naar een hoger niveau tillen."

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen opperde afgelopen weekend om de loonkloof effectief te beperken tot een bepaald percentage. Zijn voorzitter Bruno Tobback laat de opties open. "Een voorgebakken recept heb ik niet", zegt hij. "Ik wacht op een goed voorstel van Magnette." Had het aan Tobback gelegen, dan stond er in het regeerakkoord nochtans al een expliciet voorstel. "Ons idee was dat bij een overheidsbedrijf niemand meer mag verdienen dan de eerste minister. Maar daarvoor waren de gesprekspartners niet te vinden."

Ook de vertrekpremies liggen onder vuur. Gewezen Belgacom-topmanagers Astrid De Lathauwer en Grégoire Dallemagne streken na hun ontslag samen 2,7 miljard euro op, schreef De Tijd zaterdag. Tobback juicht ieder initiatief van Magnette hieromtrent toe. "We zitten zo stilaan in een situatie waarin je beter af bent als je ontslagen wordt, dan wanneer je je job blijft doen."

Ook De Croo heeft het allerminst begrepen op gouden parachutes. "Vertrekpremies zijn goed als overbrugging wanneer mensen een nieuwe job zoeken. Maar ik ben totaal geen voorstander. Niet bij Opel, waar sommigen 100.000 euro ontslagvergoeding opstreken, en niet bij topmanagers."

Vakbond ACV Transcom voelt de Belgacomtop vandaag aan de tand over de verloning van de top van het bedrijf. "De loonspanning is te groot, zeker voor een overheidsbedrijf dat een voorbeeldfunctie zou moeten hebben", zegt secretaris Ben Coremans.

Didier Bellens

Belgacom

2,6 miljoen in 2011

Johnny Thijs

Bpost

1,069 miljoen in 2010

Jannie Haek

NMBS

484.437 in 2010

Marc Descheemaecker

NMBS

441.664 in 2010

Luc Lallemand

NMBS

485.605 euro

in 2010

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234