Dinsdag 21/05/2019

Brexit

"Regering onderschat extra werk dat brexit met zich zal meebrengen"

Onder andere in de haven van Antwerpen zijn meer douaniers nodig, luidt het. Beeld Yann Bertrand

Volgens de vakbonden van de openbare diensten onderschat de federale regering nog steeds het extra werk dat de brexit met zich zal meebrengen. In het kader van de begrotingscontrole werden 141 extra douaniers toegezegd, maar dat is volgens de bonden minder dan de helft van het benodigde aantal.

Over iets meer dan een jaar, op 29 maart 2019, moet Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten. Hoeveel extra controle er op dat moment nodig zal zijn aan de grens hangt af van het scenario waarvoor de onderhandelaars kiezen. De impact zal hoe dan ook enorm zijn, schat de vakbond in. Onder meer in de havens van Antwerpen en Zeebrugge zal veel extra controle nodig zijn.

Het aantal benodigde extra douaniers wordt door de bonden ingeschat tussen drie- en vierhonderd. De regering zegde afgelopen weekend 141 manschappen toe.

"Minder dan de helft dus", zegt Marc Nijs van ACV Openbare diensten. "Die mensen moeten bovendien nog gerekruteerd worden en daarna opgeleid. Dat neemt allemaal veel tijd in beslag."

Volgens Nijs zijn de buurlanden zich veel beter aan het voorbereiden op het vertrek van Groot-Brittannië. "Nederland heeft nu al driehonderd extra douaniers aangeworven. Ik denk niet dat onze handel met Groot-Brittannië zoveel lager ligt dan die van de noorderburen", besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.