Dinsdag 01/12/2020

Regering: nu ook privémilities tegen piraterij

Ons land voert de strijd tegen de piraterij op. Naast het leger kunnen voortaan ook privémilities instaan voor de bescherming van Belgische schepen voor de kust van Somalië.

De maatregel komt er op voorspraak van vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a, foto), bevoegd voor de maritieme mobiliteit. Hij stelde sinds februari voor om Belgische schepen te laten beschermen door private bewakingsfirma's, maar stuitte steeds op een 'njet' van zijn collega's Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS).

Het Franstalige duo had vragen bij de veiligheid en betrouwbaarheid van zulke privémilities. Ze eisten daarom rigide voorwaarden. Binnen de regeringstop leidde het onderwerp zelfs tot zware discussies. "Ik wil geen deel uitmaken van een regering die doet alsof ze onze schepen beschermt maar uiteindelijk niets doet", liet Vande Lanotte onlangs vallen tijdens een vergadering.

Vrijdag, op de laatste ministerraad voor het zomerreces, haalde de Oostendenaar zijn slag thuis. Schepen onder Belgische vlag kunnen voortaan beroep doen op privémilities om piraten af te weren. Er gelden wel een aantal voorwaarden. De privébescherming is alleen toegelaten in zeegebieden waar een hoog risico op piraterij is. Concreet is dat de kust van Somalië, waar duizenden schepen passeren via het Suezkanaal. Alle milities moeten een vergunning hebben, waarvoor strikte regels gelden. En die vergunning blijft ook maar maximaal twee jaar geldig.

"Het wordt geen wild west", benadrukt Vande Lanotte. "Het gaat om een preventieve maatregel. We stellen vast dat schepen met bewaking niet worden aangevallen. Het werkt als een afschrikmiddel."

Onder andere vlag

Nog een belangrijk argument: verschillende Belgische reders laten hun nieuwe schepen registreren in Denemarken of Noorwegen, omdat de privémilities daar al langer toegelaten zijn. Zo liet Bocimar Belgium in mei een schip 'uitvlaggen' en verklaarde de rederij, een dochter van reder CMB, ook dat verschillende nieuwe schepen niet onder de Belgische vlag zouden worden geregistreerd. De klanten eisen immers dat er milities meereizen.

Sinds begin dit jaar waren er voor de kust van Somalië al goed 50 incidenten, waarvan er vijf resulteerden in een geslaagde kaping. In 2011 werden over de hele wereld 625 mensen door piraten gegijzeld. In 2009 besliste de regering om Belgische militairen in te zetten, maar door de hoge kostprijs en de moeilijke procedures wordt op hen weinig beroep gedaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234