Dinsdag 25/01/2022

Regering moet bouwaanvraag indienen voor Hengelhoef

Het hof van beroep te Antwerpen heeft geoordeeld dat er geen asielzoekers mogen opgevangen worden in het recreatiedomein Hengelhoef. 'Onverenigbaarheid' met de bestemming van Hengelhoef als recreatiegebied, luidt het arrest. Daarmee krijgt minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte (SP) voor de tweede keer het deksel op de neus van de rechterlijke macht en lijkt hij gedwongen om een bouwaanvraag in te dienen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart De Schrijver

Volgens de raadsheren van het hof heeft Hengelhoef een bestemming van 'gemeenschapsvoorziening' en dient de overheid een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen alvorens ze er asielzoekers onderbrengt. Daarmee bevestigde het hof de uitspraak van de Hasseltse kortgedingrechter. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg verbood de Belgische staat in april de gebouwen van Hengelhoef als opvangcentrum in te richten op straffe van een dwangsom van een miljoen frank per inbreuk. Minister Vande Lanotte kan alsnog naar het Hof van Cassatie stappen, maar het is het weinig waarschijnlijk dat hij dat doet. Zelf wou de minister nog niet reageren omdat het arrest hem nog niet persoonlijk was betekend. Volgens kabinetswoordvoerster Vivi Lombaerts zit de kans er echter wel in dat een stedenbouwkundig attest voor een permanent verblijf van asielzoekers in Hengelhoef zal aangevraagd worden bij de gemeente Houthalen-Helchteren: "De Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen heeft in het parlement tenslotte gezegd dat dat voor de administratie stedenbouw geen probleem is."

Met de uitspraak van het hof blijft het getouwtrek tussen de regering en het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren verder aanslepen. Het was SP-burgemeester Jules D'Oultremont die enkele maanden geleden de kortgedingrechter had ingeschakeld. Toen minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte (SP) bekendgemaakt had dat er tienduizend opvangplaatsen voor asielzoekers moesten bijkomen en dat Hengelhoef met 750 opvangplaatsen een van de gegadigden was, werd het burgemeester D'Oultremont zwart voor de ogen. Samen met buurtbewoners en handelaars werd prompt een betoging georganiseerd die ontaardde in het blokkeren van het wegverkeer op de E314. Aan de gevels van de huizen hingen zwarte vlaggen. Het extreem-rechtse Vlaams Blok maakte gretig gebruik van de verhitte sfeer om zijn propaganda te verspreiden. De werknemers van Hengelhoef waren niet te spreken over het feit dat de Christelijke Mutualiteiten (CM), eigenaar van Hengelhoef, de verblijfsaccomodatie had verkocht aan de federale overheid. Zij vreesden voor hun job. D'Oultremont zwaaide heftig met het gewestplan en het bijzonder plan van aanleg, waarop Hengelhoef als een toeristisch gebied staat ingekleurd.

Enkele buurtbewoners startten een procedure voor de Raad van State om de regeringsbeslissing te schorsen. Ze beweerden dat de komst van de vluchtelingen in Houthalen de waarde van de huizen drastisch zou doen dalen. De raad wees het verzoekschrift af omdat er 'onvoldoende schade' werd aangetoond. De burgemeester had dus meer succes: de rechter gaf hem in kort geding gelijk "omdat de overheid zich ook moet houden aan de stedenbouwkundige voorschriften". "Uitstel is geen afstel", was toen de reactie van Vande Lanotte en hij ging meteen in beroep tegen die beslissing. De regering redeneerde dat als het algemeen belang dat vereist desnoods de gewestplannen moeten gewijzigd worden. Maar bij het hof van beroep in Antwerpen ving de regering nu dus opnieuw bot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234