Woensdag 28/10/2020

Politiek

Regering-Michel sluit langverwacht 'kerstakkoord'

Vicepremier Kris Peeters (CD&V, l.) en premier Charles Michel (MR, r.) waren duidelijk opgelucht met het bereikte akkoord.Beeld BELGA

De vier partijen van de regering-Michel zijn het eens geraakt over een kerstakkoord. De sancties voor langdurig zieken die een re-integratieparcours weigeren, verdwijnen, en de witte kassa wordt enkel verplicht voor horecazaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro uit voeding halen. Ook is er een akkoord over de hervormingen bij het leger en het kerntakendebat bij de politie. Zo komt er een nieuw politiekorps van 1.660 manschappen.

Premier Michel sprak bij het begin van de persconferentie over het akkoord over "structurele en substantiële akkoorden".

Wat de re-integratie van de langdurig zieken op de arbeidsmarkt betreft, voert de regering het akkoord van de vakbonden en werkgevers uit de Groep van Tien volledig uit. Het re-integratieparcours zal daardoor vrijwillig zijn. De sanctie voor wie niet wil meewerken, verdwijnt. De maatregel wordt in juli 2016 geëvalueerd om te kijken of ze voldoende opbrengt.

Het sociaal akkoord over de nachtarbeid in de e-commerce, dat gisteren al werd aangekondigd, wordt door de regering ook goedgekeurd.

Witte kassa

Er is ook een akkoord over de invoering van de witte kassa, die verplicht wordt voor alle horecazaken die meer dan 25.000 euro per jaar uit voeding halen. De maatregel wordt ingevoerd vanaf 1 januari wie al onder de oude regeling viel en vanaf april voor wie onder de nieuwe regeling valt. Het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen reageert alvast tevreden op die maatregel. "Door de grens te leggen op die 25.000 euro kiest de regering, nog meer dan bij de oorspronkelijke 10-procentregel, voor duidelijkheid." Volgens de oude regeling moest elke horecazaak die meer dan 10 procent van zijn omzet uit voeding haalt, een witte kassa hebben. De Raad van State verklaarde die regeling echter onwettig omdat ze inging tegen het gelijkheidsbeginsel.

Voor Defensie is de regering overeen gekomen om 34 nieuwe jachtvliegtuigen, 2 fregatten en 6 mijnenjagers aan te kopen. Het aantal militairen daalt van 32.000 naar 25.000. Het investeringsbedrag dat daarmee gemoeid is, loopt tegen 2030 op tot 9,2 miljard euro.

Beeld BELGA

Nieuw politiekorps

De politie krijgt een nieuwe eenheid met 1.660 manschappen die zullen instaan voor de bewaking en bescherming van personen en gebouwen, en voor protocollaire escortes. De lokale politie krijgt er bovendien 450 manschappen bij op het terrein, de federale 400.

Vanmorgen raakte al bekend dat de regering haar standpunt over de geplande staking bij de NMBS niet zal wijzigen. De bonden vragen een 'ontmijner' vooraleer er opnieuw onderhandeld kan worden over het hervormingsprogramma bij het spoor, maar de ministers willen dat eerst de stakingsaanzegging voor januari van tafel gaat. "Het sociaal overleg kent sociaal bemiddelaars", zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ontmijners, verkenners en andere creatieve voorstellen zijn in het sociaal overleg niet aanwezig."

De ministers zaten sinds 9 uur vanmorgen samen in de ambtswoning van de premier. Vorige week vrijdag slaagden de vicepremiers er nog niet in om een alomvattend akkoord te sluiten. Dat is vandaag dus wel gelukt, hoewel de verwachtingen vanmorgen bij het begin van het kernkabinet nog getemperd werden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234