Maandag 19/10/2020

Besparingen

Regering-Michel moet 5 miljard euro extra besparen

Beeld BELGA

De komende 2 jaar zal de regering-Michel I 5 miljard euro extra moeten besparen. De reden is de tegenvallende economische groei. De Nationale Bank stelt de economische verwachtingen flink naar beneden bij. Voor 2015 gaat men nu uit van een economische groei van 0,9 procent, tegen 1,6 procent voordien. In 2016 zou de economie met 1,4 procent groeien, in plaats van de voorziene 1,7 procent.

De vorige prognose dateert van juni. Gouverneur Luc Coene verklaarde de neerwaartse bijstelling onder meer door de onvoorziene geopolitieke spanningen met Rusland en de tegenvallende internationale conjunctuur. Ook Duitsland en Frankrijk stelden hun economische groeiverwachtingen naar beneden bij. "In onze cijfers is hiermee rekening gehouden", klonk het.

Ook de overheidsbestedingen in België (-0,1 procentpunt) en de particuliere consumptie (-0,3 procentpunt) zouden lager uitvallen, als gevolg van de regeringsmaatregelen.

De zwakkere groei heeft een negatieve impact op de jobcreatie en op de overheidsbegroting. Tussen 2014 en 2016 zouden er zowat 62.000 banen gecreëerd worden, voornamelijk in de non-profitsector, is de verwachting van de NBB. Dit jaar scoort iets beter dan verwacht (6.100 meer dan eerder voorspeld), maar volgend jaar en vooral in 2016 (5.900 minder) liggen de prognoses lager. Door de opname van oudere werklozen in de statistieken, stijgt de werkloosheidsgraad van 8,5 procent vandaag tot 8,8 procent in 2015 en 8,7 procent in 2016.

Het begrotingstekort zou in 2014 uitkomen op -3,2 procent van het bbp. In 2015 wordt dat -2,5 procent en in 2016 -2,1 procent. Coene verwijst voor 2014 naar minder inkomsten uit de financiële sector. De twee volgende jaren zullen de indexsprong en loonmatiging negatieve gevolgen hebben voor de fiscale inkomsten. Als de regering de nominale begrotingsdoelstellingen uit de ontwerpbegroting wil halen, zal ze volgend jaar 1,5 miljard euro extra moeten besparen en in 2016 3,5 miljard euro, luidde het vrijdag.

Ook de schuldgraad van België zou de volgende jaren verder toenemen, tot 107 procent van het bbp in 2015. "Dit is anders in de rest van Europa. Het verschil tussen België en het eurogebied zal weer toenemen, nadat het de afgelopen twintig jaar verkleinde."

Gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene.Beeld BELGA

"Herstelmaatregelen snel uitvoeren"

De prognose van de Nationale Bank toont aan dat de herstelmaatregelen die de regering neemt om de begroting te saneren onverkort en snel moeten worden uitgevoerd, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De minister vindt het nog te vroeg om te zeggen of er bijkomend moet worden bespaard. "We volgen dit op de voet, samen met Europa", verzekert hij. "Europa hecht veel belang aan het structureel saldo en op dat gebied doen we het goed. Qua verbetering zitten we daar in de Europese kopgroep."

Eerder deze week wees Van Overtveldt er al op dat het structureel tekort volgens de Europese Commissie volgend jaar met 0,6 procent zou moeten worden afgebouwd, terwijl ons land volgens de Europese herfstvooruitzichten op bijna 0,5 procent zou uitkomen.

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234