Zondag 09/08/2020

Video

Regering-Michel bereikt akkoord over begrotingscontrole: "Niet de moeilijkste tot nog toe"

Beeld BELGA

"België heeft de zaken op orde." Dat zong de federale regering netjes in koor over de voorbije begrotingscontrole. Ze benadrukte dat het over een"controle" ging, waarbij enkel een aantal kleine bijsturingen werd gedaan.

Van het monitoringcomité moest het kernkabinet op zoek naar 313 miljoen euro. Daar telde de regering nog een buffer van 559 miljoen euro (5 miljoen meer dan 9/12 van de oorspronkelijk voorziene buffer van 739 miljoen euro) bij; plus nog 60 miljoen euro voor onder meer justitie en politie. Die 932 miljoen euro kon blijkbaar zonder pijnlijke ingrepen gevonden worden. Er waren alleen hier en daar wat correcties nodig, zo klopten coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld zich op de borst.

In juni-juli komt de regering-Michel opnieuw bijeen om op koers naar het afgesproken tekort van -1,7 procent te blijven. Dan vat ze ook de opmaak van de begroting voor 2018 aan.

Er is geen sprake van nieuwe belastingen noch bijkomende besparingen. Premier Charles Michel gaf dan ook meteen toe dat het niet om de moeilijkste budgetoefening van zijn regering tot nog toe ging. "We beginnen duidelijk de inspanningen te zien van de beslissingen en hervormingen die we de afgelopen twee jaar al gerealiseerd hebben", klonk de verklaring daarvoor. De premier haalde hiervoor ook de recente "appreciatie van het Internationaal Muntfonds voor onze duidelijke keuzes" aan.

Tegelijkertijd benadrukten Charles Michel en zijn vicepremiers dat ze niet in de val willen trappen van de euforie: "Wij zijn een hervormingsregering. Onze doelstellingen blijven ambitieus." En dé mantra van deze regering blijft, zo werd herhaald, "jobs, jobs, jobs". Wat aardig lijkt te lukken, zo werd gesteld op de persconferentie vanochtend.

De regering-Michel rekent onder meer op betere belastinginkomsten dan door het monitoringcomité voorspeld. Bovendien zou de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven, door de lagere rente (van 1,31 naar 0.23 procent) minder kosten dan verwacht. Zo zou er 325 miljoen minder moeten worden uitgegeven. Ook de intrestlasten vallen volgens de topministers nog eens 47,9 miljoen euro lager uit. En bedrijven die een veelbesproken 'excess profit ruling' hadden afgesloten met de fiscus, iets waar de Europese Commissie het niet mee eens was, brengen 100 miljoen euro extra in het laatje door hun terugkeer naar het normale fiscale regime.

60 miljoen euro gaat naar nieuw beleid. 15 miljoen voor zowel justitie als de politie, de non-profitsector en het energietransitiefonds. Die 15 miljoen voor de politie is erg belangrijk, sitpte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan. "Daardoor moeten we de voorziene lineaire besparing bij de politie niet doorvoeren", stelde hij verheugd vast. De politievakbonden hielden immers nog een stakingsaanzegging achter de hand.

Verder vroeg en kreeg The Francken 167 miljoen euro voor zijn departement Asiel en Migratie en gaat er ook 65 miljoen naar minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus. De regering gaat ervan uit dat de asieluitgaven nog altijd als uitzonderlijk kunnen beschouwd worden - zoals Europa dat aanvaardde in 2015 - en dat er op die manier 165 miljoen buiten de begroting kan gehouden worden. Die flexibiliteit van de Europese Commissie laat zo ook toe om 26,2 miljoen extra te spenderen voor de militairen op straat en 2,6 miljoen extra voor justitie.

Het structureel begrotingstekort komt zo volgens de regering-Michel voorlopig weer uit op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ruim 3,4 miljard euro. Europa schat het echter op 2 procent, of 8,6 miljard.

Wil de regering-Michel nog altijd streven naar een begroting in evenwicht, - wat in principe mogelijk blijft - dan staat haar net voor de grote vakantie een veel lastigere taak te wachten. Voor de begroting van 2018 zal ze dan op zoek moeten naar zo'n vier miljard euro, terwijl bijvoorbeeld de taxshift nog deels gefinancierd moet worden.

En er zijn bovendien nog altijd enkele moeilijke knopen niet ontward: rond de door N-VA gevraagde verlaging van de vennootschapsbelasting, rond de CD&V-wens voor een meerwaardebelasting en rond de Open Vld-voorstellen om spaargeld meer te activeren. De eerste minister wilde zich niet op een timing laten vastpinnen. Ook over het beloofde mobiliteitsbudget en de omzetting van salariswagens in nettoloon zal bijvoorbeeld nog onderhandeld moeten worden.

Potentieel voordelig is dat de regering voorlopig blijft werken op basis van een economische groei van 1,4 procent, terwijl verschillende instanties intussen spreken van 1,6 procent. "Een impliciete buffer die we nog niet in de cijfers hebben ingebracht", noemde Jambon dat.

In de Zevende Dag op Eén zei Jambon dat "de ambitie blijft om deze legislatuur de begroting in evenwicht te brengen". "De ambitie is er om dat te doen en we hebben bewezen dat we dit ook kunnen. We zijn begonnen met meer dan 25 procent deficit en komen nu onder 0,8 procent. Het begrotingsevenwicht was een verkiezingsbelofte, dus om dat waar te maken zal nog hard gewerkt worden", besloot de N-VA'er. De huidige legislatuur loopt tot 2019. Volgend jaar is dus een verkiezingsjaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234