Donderdag 03/12/2020

Michel I

Regering maakt agenda's vrij voor lastige eindsprint

In het dossier van de tax shift is het duidelijk dat het CD&V van vicepremier Kris Peeters niet verder wil besparen.Beeld © Photo news

De regering heeft zo lang getalmd dat de lastigste dossiers zich nu net voor het zomerreces ophopen. De komende twee weekends zijn alvast alle agenda's leeggemaakt om tot de finish te onderhandelen.

Het is de schuld van de Grieken dat de regering de tax shift niet rond krijgt. Dat klinkt als een slap excuus van N-VA, Open Vld, CD&V en MR, maar ergens houdt het wel steek. Maandenlang bleef de regering rondjes draaien over deze lastenverschuiving, nu dwarsboomt de Griekse crisis een mogelijke eindsprint. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) en premier Charles Michel (MR), de twee hoofdrolspelers in dit verhaal, lopen veel meer rond in de Europese wijk dan in de Wetstraat.

Het uitstelgedrag, deels hun eigen fout, deels door de internationale ontwikkelingen, maakt dat er drie dossiers tegen elkaar botsen: de begrotingscontrole van 2015, de begrotingsopmaak van 2016 en die vermaledijde tax shift. Apart zijn dit al moeilijk te ontwarren dossiers, tezamen zit je met een gordiaanse knoop. Het valt te proberen ze uit elkaar te houden, maar inhoudelijk haken ze constant in elkaar. Zodra de cijfers van het Monitoringcomité er woensdag of donderdag zijn, moet er getrancheerd worden. De ministers is gevraagd om hun agenda tot de nationale feestdag blanco te laten, ook in de weekends.

Knippen in de uitkeringen

Voor de tax shift zijn enkele elementen al wel duidelijk. Michel en Van Overtveldt waren dan wel vaak afwezig, de vergaderingen zijn gewoon blijven doorgaan. Het grootste struikelblok blijven de besparingen. Open Vld en N-VA blijven erop aansturen. Ze vrezen ervoor dat de tax shift anders een nuloperatie wordt waarbij de lastenverlagingen gecompenseerd worden door btw-verhogingen. CD&V wil niet verder besparen.

Dat bleek eens te meer uit het veto van vicepremier Kris Peeters (CD&V) tegen verdere besparingen op de uitkeringen (DM 03/07). Even veelzeggend waren de reacties op dat veto. Van Alexander De Croo (Open Vld) kreeg Peeters te horen dat hij zijn doelstellingen niet eens gehaald heeft, van Jan Jambon (N-VA) dat er geen taboes mogen zijn.

N-VA liet gisteren tussen de lijnen al verstaan waar er in de sociale zekerheid nog kan gesneden worden. Ze kijken in de eerste plaats naar de uitkeringen voor invaliden en arbeidsongeschikten. Die uitkeringen willen ze niet verlagen, wel het aantal fors omlaag duwen. Volgens de Vlaams-nationalisten trekken er nog te veel mensen onterecht steun, en bewijzen de meest recente cijfers van het Riziv dat. De staat zou er ongeveer 200 miljoen teveel uitgeven. Maggie De Block (Open Vld), bevoegd minister van Volksgezondheid, vindt die inmenging in haar beleid maar niks.

Toeval of niet, net gisteren bracht ze een bezoek aan de Gentse Volvo-fabriek waar ze al proberen werknemers na een langdurige ziekte weer aan werk te helpen. De Block wil dat soort 'trajecten' veralgemenen. In 2016 wil de liberale zo tienduizend mensen helpen, in 2017 12.000. "Ach", luidt het bij Open Vld. "N-VA gooit gewoon wat visjes uit. Wij bijten niet."

Nog wat hervormingen

Alsof die budgettaire knopen nog niet genoeg zijn, liggen nog de hervorming van het leger en van de NMBS op de Zweeds coalitie te wachten. En moet energieminister Marie Christine Marghem (MR) de onderhandelingen met Electrabel over de kerncentrales tot een goed einde brengen. Die komen ook nog mee op de hoop te liggen, wat de berg werk - geraakt u er nog wijs uit? - helemaal onoverzichtelijk maakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234