Donderdag 26/11/2020

Regering-Leterme maakt OCAD volledig operationeel

Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) komt stilaan op kruissnelheid. De laatste vier van de voorziene twaalf strategische analisten worden momenteel aangeworven via Selor. Ook de uitbouw van een eigen communicatienetwerk is volop aan de gang. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) bekend bij de presentatie van zijn beleidsnota en de bespreking van de begroting. Dewael: 'Een multifunctioneel beveiligd communicatienetwerk, niet enkel ten behoeve van het OCAD en zijn correspondenten, maar ook om de communicatie te verzorgen tussen de leden van het College voor Inlichting en Veiligheid, kan zorgen voor een duidelijke verbetering, besparing en vereenvoudiging van de huidige communicatieprocedures. Het BINII-netwerk komt tegemoet aan deze geformuleerde behoefte. De uitvoering ervan werd goedgekeurd door het Ministerieel Comité voor Inlichting en Veiligheid en is in volle uitbouw.'

'Cruciaal is dat de verschillende diensten die actief zijn op het gebied van terrorismebeleid maximaal samenwerken en dat de ingewonnen informatie circuleert', zei Dewael. 'Daarom werd het OCAD opgericht. Die dienst bestaat nu anderhalf jaar en wordt verder uitgebouwd.' Begin april meldde deze krant al dat het budget voor het OCAD dit jaar wordt verviervoudigd en wordt opgetrokken naar 1,6 miljoen euro.

Binnenkort wil de regering ook een nieuwe topman van het OCAD benoemen, ter vervanging van ontslagnemend directeur Jean-Claude Delepière (PS). Als gedoodverfd kandidaat wordt André Vandoren (CD&V) genoemd, de huidige voorzitter van het Comité P. 'Het spreekt voor zich dat de aanstelling van die nieuwe directeur belangrijk is om de goede werking van het OCAD te kunnen waarborgen, niet het minst in de internationale context', stelt Dewael. 'Samen met het OCAD zelf hebben de voogdijminister van Binnenlandse Zaken en Justitie er de voorbije jaren immers werk van gemaakt om het OCAD als partner op de Europese en mondiale kaart te plaatsen.' Dewael verwees naar een vergadering, begin deze maand in Madrid, van de Europese zusterdiensten van het OCAD. Die vergadering werd bijgewoond door Gilles de Kerchove, de antiterrorismecoördinator van de EU. 'Bedoeling was om te zien hoe de samenwerking en de informatie-uitwisseling tussen die organen verbeterd kunnen worden. Dit is belangrijk, want, net zoals op het nationale niveau, is het even cruciaal dat ook op het internationale niveau de informatie maximaal circuleert.'

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) zit op dezelfde lijn. 'Ons land zal de strijd tegen het internationale terrorisme intensifiëren', zei hij bij de presentatie van zijn algemene beleidsnota. 'De regering waarborgt een goede werking van het OCAD en een doorstroming van de informatie naar de gerechtelijke autoriteiten. Het OCAD heeft, in overleg met Binnenlandse Zaken, verdere uitbouw nodig en we wensen de samenwerking met al zijn partners nauwgezet te laten opvolgen en evalueren.' Vandeurzen wil ten slotte 'de bevolking voorlichten over terroristische dreiging, zowel preventief als in noodsituaties.' (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234