Vrijdag 02/06/2023

Coronacrisis

Regering kondigt nieuwe steun aan voor zorgpersoneel, bedrijven en leefloners

Zorgpersoneel aan het werk in het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle. Beeld Photo News
Zorgpersoneel aan het werk in het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle.Beeld Photo News

Een cheque van 300 euro voor zorgkundigen, een maandelijkse premie van 50 euro voor leefloners en een pot van 200 miljoen voor het ziekenhuispersoneel. De regering-De Croo trekt de portefeuille open om ons land door de lockdown te loodsen.

Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek

“Het personeel van de zorg verdient meer dan respect en applaus”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “We weten dat zij hun werk niet voor het geld doen, maar ze verdienen een financiële compensatie voor hun uitzonderlijke inzet. Daarom nemen we een aantal maatregelen.”

Zo wordt er werk gemaakt van de langverwachte consumptiecheque van 300 euro voor het federale zorgpersoneel. De plannen daarvoor liggen al sinds deze zomer op tafel, maar tot nu toe was er onvoldoende budget voor voorzien. De regering-De Croo trekt nu 13 miljoen euro extra uit. In totaal zullen daardoor 168.600 voltijdse werknemers eenmalig een cheque krijgen. Die is vergelijkbaar met een maaltijd- of ecocheque en kan gebruikt worden om te betalen voor horeca, cultuur of vrije tijd.

Belangrijk: alleen het federale zorgpersoneel komt hiervoor in aanmerking. De mensen uit de Vlaamse woon-zorgcentra of kinderopvang vallen uit de boot. “Wij hopen dat zij op een gelijkaardige manier gehonoreerd zullen worden”, reageert Margot Cloet, de topvrouw van de Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro. “Bovendien verwacht het zorgpersoneel structurele maatregelen, niet enkel eenmalige.” Dat geldt ook voor de 200 miljoen die de regering-De Croo extra voorziet voor het federale ziekenhuispersoneel.

Tijdelijke werkloosheid

De maatregelen maken deel uit van een groot economisch steunpakket om ons land door deze tweede lockdown te loodsen. Dat bevat zowel een verlenging van een aantal bestaande steunmaatregelen als een reeks nieuwe ingrepen. “Want we willen niet blind zijn voor de vele mensen en bedrijven bij wie het water aan de lippen staat”, stelt premier Alexander De Croo (Open Vld) in een persbericht.

Zo kunnen bedrijven opnieuw makkelijker de tijdelijke werkloosheid invoeren, zodat ze minder snel moeten ontslaan. Ook krijgen ze een gedeeltelijke vrijstelling van hun socialezekerheidsbijdragen. “Maatregelen die absoluut noodzakelijk zijn, want veel bedrijven dreigen het anders niet te overleven”, reageert ondernemersorganisatie Voka. Zelfstandigen die tijdelijk moeten stoppen, krijgen al zeker tot eind dit jaar een dubbele uitkering.

Ook wie de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen, krijgt tot slot extra steun. Zo reikt de regering een maandelijkse premie van 50 euro uit aan wie moet rondkomen met een leefloon. Wie zijn of haar woonkrediet niet kan aflossen, kan rekenen op hulp. De werkloosheidsuitkeringen zullen tot het einde van dit jaar ook niet dalen in de tijd.

Hoeveel al deze maatregelen zullen kosten, is voorlopig niet duidelijk. Volgens de regering-De Croo zal dit afhangen van de duur van deze pandemie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234