Woensdag 08/12/2021

Pensioenen

Regering jaagt verhoging pensioenleeftijd door parlement

Vorige week protesteerden de vakbonden nog tegen de geplande verhoging van de pensioenleeftijd. Beeld PHOTO_NEWS
Vorige week protesteerden de vakbonden nog tegen de geplande verhoging van de pensioenleeftijd.Beeld PHOTO_NEWS

De regering wil nog voor het reces de verhoging van de pensioenleeftijd door het parlement krijgen. Als de beslissing pas na de zomer valt, krijgt het sociaal protest extra brandstof.

De koffiethermossen staan klaar, de parlementsleden hebben hun tandenborstel en een dekentje alvast in hun tas gestopt. Het wordt weer nachtwerk. De commissie Sociale Zaken buigt zich deze middag over de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. De vaste wil van de meerderheid is om tegen het ochtendgloren ten laatste gestemd te hebben.

Maar waarom is de beslissing plots zo dringend? De Raad van State kreeg de afgelopen weken het wetsontwerp van de regering voorgeschoteld, waar ze in spoed een advies moest geven. Gisteren werd de commissie Sociale Zaken al in allerijl bijeengeroepen. De nachtelijke debatten waren al voor gisteren gepland, maar het kritische advies van de Raad van State gooide roet in het eten (DM 22/6). Door zo snel te gaan mist het parlement de kans om fundamenteel over de maatregel te discussiëren, luidt een van de punten van kritiek.

Hete herfst

"Mensen willen duidelijkheid", verantwoordt pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) zich. De verhoging van de pensioenleeftijd is dan wel gepland voor 2025 en 2060, de overgangsmaatregelen zijn al van kracht in 2016 en 2017. Dat gaat onder meer over het optrekken van de leeftijden voor vervroegd pensioen.

Heel wat oudere werknemers met vragen over hun pensioen, krijgen daar al enkele maanden simpelweg geen antwoord meer op van de administratie. De hervormingen staan dan wel in het regeerakkoord, zolang niet alles in wetteksten gegoten is, kunnen zij geen uitsluitsel geven.

Dat is de officiële, en overigens terechte, uitleg. Op de achtergrond speelt de agenda van de vakbonden. Als er morgen niet gestemd wordt, kan het hele dossier pas na het zomerreces, begin oktober, afgerond worden. En net dan plant het gemeenschappelijk vakbondsfront een nieuwe nationale betoging. Extra brandstof voor een nieuwe hete herfst kan de regering missen als kiespijn.

Werkmethode

Kon Bacquelaine dan niet wat sneller komen met zijn wetsontwerp? Dat heeft te maken met zijn werkmethode. Zijn voorganger Vincent Van Quickenborne (Open Vld) drukte eind 2011 in de weken na de vorming van de regering-Di Rupo het gaspedaal in. Zijn hervormingen werden in tien dagen door de Kamer gejaagd. Hij stuitte op fel protest en heel wat maatregelen werden achteraf nog teruggedraaid. "Dat was niet de beste methode", geeft hij nu toe.

Bacquelaine pakt de zaken meer gezapig aan, maar pleegde intussen wel overleg, onder meer met de sociale partners. Hier en daar versoepelde hij een overgangsregeling, links en rechts schaafde hij bij. "Met deze methode geraken we misschien verder dan die van Van Quickenborne", zegt Sonja Becq, pensioenspecialist van CD&V.

Voor de oppositie is dat niet voldoende. "Deze maatregel heeft een veel te grote impact om er zomaar door te jagen", zegt Wouter De Vriendt (Groen). "Toen in de jaren 90 de pensioenleeftijd werd verhoogd, zag je dat het aantal vrouwen in werkloosheid en in ziekteverzekering fors toenamen. Zonder werkbaar werk gaan we dezelfde kant op." De Vriendt vraagt hoorzittingen met specialisten en sociale partners om die kwestie uit te klaren.

Vanmiddag wordt beslist of er wordt ingegaan op zijn vragen. N-VA-Kamerlid Peter De Roover zet het tegenspartelen van de oppositie weg als "gefilibuster".

Of De Vriendt met zijn extra vragen niet in de kaart speelt van de vakbonden en hun betoging? "Dat wil ik formeel ontkennen, desnoods gaan we de laatste weken van juli door."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234