Woensdag 08/02/2023

Regering jaagt 'Belgische Patriot Act' door het parlement

Vanaf begin volgend jaar mag de politie inkijkoperaties uitvoeren, dat wil zeggen: zonder medeweten of toestemming van de bewoner of eigenaar binnendringen in een woning of een private plaats om daar verborgen camera's en microfoons te plaatsen, zodat de activiteiten er dag en nacht kunnen worden ge- observeerd en afgeluisterd. Dat is een van de nieuwe maatregelen in de strijd tegen de terreur, die de regering invoert via de wet op de bijzondere opsporingstechnieken (BOM).

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Het BOM-wetsontwerp is gisteren goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer, de verwachting is dat de tekst nog voor het einde van het jaar ook door de Senaat zal worden aangenomen. De Liga voor Mensenrechten is zeer verontrust over de BOM-wet. "We hebben vooral bezwaren tegen de verschuiving van bevoegdheden van de onderzoeksrechter naar het federaal parket", zegt professor Lode Van Outrive namens de Liga. De beslissing om bijzondere opsporingsmethodes te gebruiken, komt in handen van een procureur, die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. In tegenstelling tot een onafhankelijke onderzoeksrechter, die zowel elementen ten laste als ten gunste van de verdachten zoekt, is het parket enkel op zoek naar belastende gegevens. "Vergeet niet dat het parket onder de bevoegdheid van de minister van Justitie valt", stelt Van Outrive. "Het gaat dus om een verschuiving van de rechterlijke macht naar de uitvoerende macht en om een uitholling van de functie van onderzoeksrechter."

Zo kan de procureur voortaan zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter de politie toelating geven inkijkoperaties of huiszoekingen te doen, op voorwaarde dat die niet plaatsvinden in een woning maar in een 'private plaats'. De huidige tijdsbeperking, die huiszoekingen tussen vijf uur 's morgens en negen uur 's avonds laat plaatsvinden, wordt overboord gegooid. Het onderscheid tussen een woning en een private plaats, zoals een hangar of een garagebox, noemt de Liga overigens "onterecht". "Hoe zit het bijvoorbeeld met een lege caravan?", vraagt Van Outrive zich af.

Sommige private plaatsen, zoals dokterskabinetten of advocatenkantoren, worden gelijkgesteld met woningen, zodat in dat geval enkel een onderzoeksrechter groen licht kan geven. Redacties van kranten daarentegen genieten niet van die 'voorkeursbehandeling', een feit waartegen de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) tevergeefs protest heeft aangetekend. Volgens de persbond zet de BOM-wet de recent ingevoerde wet op de bescherming van het bronnengeheim van journalisten opnieuw op de helling.

De discussie over de BOM-wet wordt bemoeilijkt door de uitgekookte aanpak van de regering. Een eerste versie van het wetsontwerp werd op 21 december vorig jaar grotendeels vernietigd door het arbitragehof en dat op verzoek van de Liga voor Mensenrechten. De wetgever kreeg tot eind 2005 de tijd om een reparatiewet op te stellen. Pas eind oktober jl. besloot de regering om een nieuw wetsontwerp in te dienen, zodat de spoedprocedure moest worden ingeroepen om de behandeling tijdig rond te krijgen en het parlementair debat over de zaak noodgedwongen tot een minimum werd beperkt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234