Zaterdag 06/03/2021

'Regering holt rechten asielzoekers uit'

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Uitgeprocedeerde asielzoekers blijken sinds begin januari nauwelijks nog beroep te kunnen aantekenen tegen een afwijzing van hun asielaanvraag. Dat komt volgens de vereniging van Vlaamse balies door een rondzendbrief van minister voor Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte (SP.A). De advocatenvereniging eist dan ook de intrekking van die circulaire, die volgens haar in strijd is met de Belgische wet en de Europese rechtspraak.

De rondzendbrief van Vande Lanotte trad in werking op 7 januari. Hij wijzigt in theorie niets aan de bestaande procedureregels maar in de praktijk wel, stelt de vereniging van Vlaamse balies vast. Woordvoerder Hugo Lamon: "De circulaire heeft tot gevolg dat de advocaat van de kandidaat-vluchteling verplicht wordt om binnen vijf dagen na de negatieve beslissing op de asielaanvraag beroep in te dienen bij de Raad van State wegens 'uiterst dringende noodzakelijkheid'. Na die vijf dagen wordt de asielzoeker overgebracht naar een open onthaalcentrum. Van daaruit kan hij te allen tijde worden uitgewezen zonder dat daarbij de wettelijke termijn voor het indienen van een verzoekschrift bij de Raad van State wordt afgewacht. Die termijn bedraagt dertig dagen."

Doordat asielzoekers in de praktijk maar vijf in plaats van dertig dagen hebben om zich te wenden tot de Raad van State, komt de goede rechtsbedeling volgens Lamon in het gedrang. "Binnen vijf dagen een uitgewerkt en gemotiveerd verzoekschrift indienen veronderstelt dat het dossier voordien werd ingezien, een afschrift werd bekomen, de nodige opzoekingen werden gedaan over de situatie in het vaderland van de verzoeker en die situatie werd besproken met de cliënt." Een tijdrovende procedure die volgens Lamon onmogelijk kan worden afgerond in vijf dagen.

Lamon: "De wet geeft kandidaat-asielzoekers de mogelijkheid om een negatieve beslising aan te vechten bij de Raad van State. Wanneer deze mogelijkheid gegeven wordt, dient dat ook in aanvaardbare omstandigheden te kunnen geschieden." Door de beroepstermijn in de praktijk te verkorten tot vijf dagen zou Vande Lanotte de Raad van State bovendien opzadelen met een groot probleem. "De Raad zal overspoeld worden door procedures op grond van uiterst dringende noodzakelijkheid. Ze zullen voor overlast zorgen, afbreuk doen aan de kwaliteit en de goede werking bedreigen."

Vandaar dat de vereniging voor Vlaamse balies de intrekking eist van de rondzendbrief. Ze onderstreept dat Vande Lanotte met zijn circulaire bovendien handelt in strijd met de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat besliste dinsdag dat België, dat uitgeprocedeerde asielzoekers uitwijst voor de Raad van State heeft beslist op het beroep bij uiterst dringende noodzakelijkheid (dat schorsende werking heeft), het Europees Mensenrechtenverdrag schendt.

Vlaamse advocaten eisen intrekking rondzendbrief-Vande Lanotte

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234