Dinsdag 26/01/2021

Sociaal overleg

Regering gaat akkoord met voorstel van sociaal overleg dat ABVV verwerpt

Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien.Beeld BELGA

Het ontwerpakkoord over de lonen, de uitkeringen en de eindeloopbaan zal worden uitgevoerd, zonder het ABVV. Dat heeft Michèle Sioen, de voorzitster van de Groep van Tien, vandaag verklaard, nadat de sociale partners het ontwerpakkoord hadden voorgelegd aan de regering. De regering gaat het akkoord nu bestuderen en de uitvoering ervan voorbereiden.

"Dit is een positieve vooruitgang op de weg naar sociale vrede", zei premier Charles Michel na afloop van de vergadering tussen regering en sociale partners. "De regering zal de concrete uitvoeringsmaatregelen bekijken en uitvoeren", zei de premier.

De socialistische vakbond ABVV keurde als enige het akkoord niet goed, omdat ze de indexsprong weg wil. "Er gaat nu 2,6 miljard uit de zakken van de gewone mensen naar die van de aandeelhouders, zonder enige garantie op tewerkstelling", zei hij achteraf.

Verschillende regeringsleden betreuren dat het ABVV afhaakt, maar benadrukken dat ze een akkoord dat door alle andere sociale partners wordt gedragen, willen uitvoeren. "Het zou niet verstandig zijn om een moeizaam tot stand gekomen akkoord niet uit te voeren", zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sprak ook zijn tevredenheid uit. "Het is goed dat vijf van de zes organisaties samen een concreet voorstel deden. Het is uiteraard jammer dat het ABVV zich niet in dat akkoord kon vinden. We zullen nu de details verder bestuderen en de uitvoering voorbereiden". Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo noemde het positief "dat vijf van de zes organisaties zich constructief hebben opgesteld".

Premier Charles Michel en minister van Economie Kris Peeters vandaag tijdens de veradering van de Groep van 10.Beeld BELGA

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zei al bij aanvang van het kernkabinet dat de regering wil werken met de organisaties die wel akkoord gaan met het werkgeversvoorstel. "Stakingen kunnen we missen als kiespijn", zei hij. Het ABVV had eerder vandaag al laten verstaan dat ze niet akkoord zou gaan als de indexsprong overeind blijft. Na een vergadering met de Groep van 10 vanmiddag zakten alle sociale partners af naar de Lambermont, voor een overleg met de regering.

ACLVB-topman Jan Vercamst zei dat er een ontwerpakkoord is over de drie luiken (lonen, uitkeringen en de eindeloopbaan, nvdr) maar dat de socialistische vakbond het ontwerp niet goedkeurt. ABVV-topman Rudy De Leeuw bevestigde dat ABVV de tekst niet steunt.

De grote lijnen van het akkoord zijn min of meer bekend. Zo komt er een verhoging van de loonmassa met 0,5 procent, wat bruto voor de werknemer nog 0,37 procent overlaat. Er is ook nog een enveloppe die tot 0,3 procent ruimte laat voor, bijvoorbeeld, hogere maaltijdcheques.

Wat de uitkeringen betreft is het belangrijkste dat alle minima (pensioenen, werkloosheid en invaliditeit) verhogen met 2 procent. De oudste pensioenen verhogen dan weer met 1 procent en voor de invaliden is er een inhaaloperatie van 160 euro. De hoogste werkloosheids- en ziekteuitkeringen zouden worden opgetrokken met 1,25 procent.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.Beeld BELGA

ABVV: "tegen de indexsprong"

Toch kon het ABVV niet met het ontwerp akkoord gaan, want de vakbond blijft tegen de indexsprong. Dat zei voorzitter Rudy De Leeuw vanmorgen na het federaal comité van het ABVV, het belangrijkste orgaan van de socialistische vakbond. Als de maatregel behouden bleef, zou het ABVV "een nieuw actieplan opstellen", klonk het. Zowat 300 mandatarissen van het ABVV bogen zich over de voorstellen die op tafel liggen van de Groep van Tien. Die bleken voor hen ook onvoldoende.

Vakbonden en werkgevers onderhandelen in de Groep van Tien over de lonen en uitkeringen voor de periode 2015-2016. Dat overleg werd gisteravond, voor de derde maal al, uitgesteld. Officieel is dat wegens agendaredenen, maar wellicht was het vooral uitkijken naar het oordeel van het federaal comité van het ABVV over wat op tafel ligt.

Dinsdag 3 februari vindt een federaal bureau plaats. Dat bureau kan al, afhankelijk van het antwoord van de regering, een nieuw actieplan voorbereiden. Op 10 februari vindt dan opnieuw een federaal comité plaats, dat over dat actieplan zal stemmen. Ook op 10 februari roept het ACV zijn achterban samen.

Beeld BELGA

"Moeilijk te keren"

Een kleine 300 mandatarissen (secretarissen en vakbondsafgevaardigden) waren sinds 11.30 uur bijeen op de zetel van het ACOD. Voorafgaand aan het federaal comité vond ook een federaal bestuur plaats.

Bij aanvang van het comité sprak Herwig Jorissen, de machtige voorzitter van het Vlaams ABVV Metaal, zich uit voor de dialoog. "Je kunt enkel akkoorden sluiten via dialoog", aldus Jorissen, die waarschuwde om voorzichtig om te springen met het stakingswapen. Men is wat inzake lonen op de onderhandelingstafel ligt - een combinatie van bruto- en nettoloonverhogingen van zowat 0,8 procent - "op de goede weg", vindt Jorissen. Wat de indexsprong betreft, verwachtte hij dat die nog moeilijk te keren zal zijn, gezien de "grote krachten" die tegen de index spelen.

In een bericht op Twitter noemde Paul Lootens, algemeen secretaris van de Algemene Centrale van ABVV, een marge van 0,8 procent dan weer "peanuts" tegenover de indexsprong. De Algemene Centrale is de grootste arbeiderscentrale van België.

Om 14.00 uur vanmiddag kwam de Groep van Tien opnieuw bijeen. Bij aankomst zei ACV-voorzitter Marc Leemans dat er sinds het begin van het overleg een "enorme afstand" is afgelegd, en hopelijk kunnen nu "ook de laatste stappen" worden gezet.

Liberale vakbond: "niet blijven staken"

De vakbond ACLVB vindt het werkgeversvoorstel dat nu op tafel ligt wel aanvaardbaar, "ook al hadden we liever betere cijfers gezien", aldus Vercamst. De voorzitter van de liberale vakbond kreeg dan ook een mandaat om verder te onderhandelen. Zo hoopt de liberale vakbond nog vooruitgang te maken onder meer inzake eindeloopbaan en arbeidskwaliteit. "We willen tot het uiterste gaan in het overleg".

De vakbond wil ook niet meteen naar het stakingswapen grijpen. "Wij zijn geen stakersvakbond. We willen niet blijven staken", aldus Vercamst.


Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234