Woensdag 27/01/2021

Regering en rebellen Mali dreigen met gevechten

In Mali dreigen islamistische rebellengroepen de confrontatie aan te gaan met het regeringsleger. Tegelijkertijd zijn vredesonderhandelingen gepland voor komende donderdag.

Volgens de Malinese minister van Defensie, Yamoussa Camara, hebben 'jihadistische elementen' zich verzameld op diverse punten van de officieuze demarcatielijn. Sinds april vorig jaar hebben radicale islamitische groepen het noorden van Mali, en daarmee ongeveer twee derde van het West-Afrikaanse land, in bezit.

Begin deze week zou het Malinese regeringsleger 'waarschuwingsschoten' hebben gelost op zo'n 30 kilometer van Mopti, de meest vooruitgeschoven post in het Zuiden die het leger in handen heeft. Niet ver ervandaan is ook een voor beide partijen strategisch belangrijke luchthaven.

Dat vliegveld kan dienen als aanvoerhavenvan militairen om het noorden van Mali weer onder controle van de autoriteiten in de zuidelijke hoofdstad Bamako te krijgen. Daarbij gaat het niet alleen om Malinese militairen, maar ook troepen van de West-Afrikaanse samenwerkingsorganisatie Ecowas.

Eind vorig jaar stemde de VN-veiligheidsraad in met een door Ecowas te leiden interventiemacht van ruim drieduizend militairen. Ook zouden EU-landen opleidingen gaan geven aan Malinese soldaten. De interventiemacht zal echter naar verwachting pas in september volledig operationeel zijn.

In Bamako, nemen waarnemers aan, wil men zo lang niet wachten. Dat geldt voor leden van de huidige overgangsregering, maar zeker ook voor de krijgsmacht, die onder leiding staat van Amadou Sanago, de man die eind maart 2012 in Bamako een staatsgreep pleegde. De afgelopen tijd heefthet legerhet druk gehad met het rekruteren van nieuwe manschappen.

Volgens Ag Ghaly, de leider van de islamistische groep Ansar al-Dine in Noord-Mali, zijn ook 'op grote schaal' huurlingen uit nabijgelegen landen als Liberia, Sierra Leone en Ivoorkust geronseld. Ghaly, die eerder terugkwam op zijn belofte een vreedzame oplossing voor het conflict te zoeken, meent dat zijn beweging 'geen andere optie overblijft' dan oorlog.

Bunkers

Of het op korte termijn werkelijk tot grootschalige gevechten zal komen, is nog de vraag. Volgens kenners is de Malinese krijgsmacht, die een jaar geleden in Noord-Mali nederlaag op nederlaag leed, nog niet voldoende op sterkte gebracht. De rebellengroepen in het Noorden zouden momenteel ook meer belang hebben bij het consolideren van hun posities.

De afgelopen maanden, zo hebben bewoners van Noord-Mali gemeld, hebben de rebellen veel nieuwe wapens binnen gesmokkeld en bunkers aangelegd. De strijd tegen de islamistische groepen, waarbij ook buitenlandse jihadi's zich hebben aangesloten, zal voor reguliere troepen uiterst moeilijk worden. Ook als zij daarbij westerse steun krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234