Vrijdag 22/10/2021

Regering Di Rupo I is bijna een feit

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Na het akkoord over de financieringswet hebben de onderhandelaars de intentie om ook zelf de begroting onder handen te nemen. De formateur en de acht voorzitters stomen plots snel door naar de eedaflegging van Di Rupo I.

De onderhandelingen onder leiding van formateur Elio Di Rupo (PS) zitten op kruissnelheid. Na de akkoorden over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de interne hervormingen in Brussel bereikten de acht partijen zaterdagochtend een compromis over de financieringswet. De acht voorzitters en de formateur maken zich sterk dat de deelstaten door het akkoord niet zullen verarmen.

Vlaanderen zou er met de nieuwe financieringswet op lange termijn zelfs beter bij varen - simulaties geven een winst van 800 miljoen euro in achttien jaar. De belangrijkste punten zijn dat de drie gewesten voortaan samen 10,7 miljard euro fiscale autonomie krijgen en dat ze zelf belastingen kunnen doen dalen voor bepaalde groepen, zoals de laagste inkomens. Ook wordt de berekeningswijze voor de dotaties voor de gemeenschappen herschikt, waardoor die niet meer in korte tijd kunnen exploderen.
Om deze nieuwe wet verteerbaar te maken voor de Franstaligen geldt er de komende twintig jaar een overgangsregeling die Wallonië het volgende decennium jaarlijks 500 miljoen euro oplevert en Brussel 50 miljoen. Dit zou geen extra transfer zijn, benadrukken de onderhandelaars, maar geld dat vroeger verdoken zat in het oude financieringssysteem. N-VA betwist de berekeningen en benadrukt dat Vlaanderen zal verarmen en de Walen en Brusselaars net veel meer geld bij zullen krijgen.

Tegelijk met de nieuwe financieringswet werd een principeakkoord gesloten over de overdracht van bevoegdheden. Naast de grote bevoegdheidspakketten rond arbeidsmarktbeleid, kinderbijslag of gezondheidszorg gaat het bijvoorbeeld over jeugdsanctierecht, rijopleiding, verkeersboetes, onteigeningen, distributietarieven voor elektriciteit en belastingaftrekken voor hypothecaire leningen, dienstencheques en energiebesparingen.

Tegen het einde van deze week moet duidelijk worden of christendemocraten, liberalen en socialisten met of zonder de groenen doorgaan. Bedoeling is om meteen te starten met het opstellen van de begroting. Het doel van de onderhandelaars is om tegen de Europese top van half oktober ook daarover een akkoord te hebben.

De overige dossiers - migratie, justitie, pensioenen - zou daarna worden aangepakt. "Een regering tegen de opening van het parlementaire jaar op 11 oktober is bijna onhaalbaar", klinkt het bij een onderhandelaar. "Maar tegen eind oktober zouden we rond moeten zijn."

Vandaag zal alvast duidelijk worden of de Vlaamse regering door dit akkoord zwaar onder druk komt te staan. Op Vlaams niveau zit N-VA wél mee in de regeringsploeg en de liberalen verblijven er op de oppositiebanken. Op federaal niveau is het net omgekeerd. Minister-president Kris Peeters (CD&V) staat met zijn Septemberverklaring, traditioneel de start van het politiek jaar in Vlaanderen, voor een heikele klus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234