Dinsdag 22/06/2021

Verenigde Staten

Regering-Biden houdt harde koers tegen China aan en behoudt ambassade in Jeruzalem

De toekomstig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Anthony Blinken. Beeld REUTERS
De toekomstig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Anthony Blinken.Beeld REUTERS

De aankomende minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Anthony Blinken, heeft zich positief uitgelaten over de harde koers van de regering-Trump tegen China. Ook liet de aankomend minister weten dat hij niet van plan is de controversiële verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem terug te draaien.

Blinken schaarde zich dinsdag achter de uitspraak van zijn voorganger Mike Pompeo, die China eerder op de dag heeft beschuldigd van genocide op de Oeigoeren, een islamitische minderheid die in de noordwestelijke Chinese regio Xinjiang woont.

Tegen de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken zei Blinken er niet aan te twijfelen dat China de VS in de komende jaren het meeste problemen gaat opleveren. De ministerskandidaat zei erop te vertrouwen dat de Republikeinen zich ook kunnen vinden in de aankomende koers ten opzichte van China.

Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

De aankomend minister zei ook dat hij niet van plan was de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem terug te draaien. Dat recente besluit van de regering-Trump ligt internationaal gevoelig omdat de oostelijke helft van de Israëlische hoofdstad onder het internationaal recht geldt als bezet Palestijns gebied. De Palestijnen hebben de diplomatieke betrekkingen met de VS verbroken na die beslissing.

Volgens Blinken steunt Biden een tweestatenoplossing. “De president denkt zoals ik dat de tweestatenoplossing de beste, misschien enige manier om de toekomst van Israël te verzekeren als democratische Joodse staat en om de Palestijnen de staat te geven waarop ze recht hebben”, aldus Blinken. Hij geeft wel aan dat zo’n oplossing niet realistisch is op korte termijn en riep de Palestijnen en Israëliërs op om unilaterale beslissingen, die de situatie nog complexer maken, te vermijden.

Banden met bondgenoten herstellen

Blinken zei ook dat het herstellen van de beschadigde betrekkingen met de oude bondgenoten van de VS een prioriteit wordt. Volgens Blinken is er een verenigd front nodig om China, Rusland en Iran het hoofd te bieden. Na vier jaar geregeld solistisch optreden door de VS op het wereldtoneel, zei Blinken “met bescheidenheid” te willen samenwerken met andere landen.

“We hebben een grote taak voor ons met het herstellen, het nieuw leven in blazen van die betrekkingen. Ik denk dat het begint met weer komen opdagen”, aldus Blinken. “Sommige van onze bondgenoten en partners stellen, gebaseerd op de afgelopen jaren, vraagtekens bij de duurzaamheid van onze toezeggingen, en het wordt lastig om hen te overtuigen.”

Taliban-akkoord herbekijken

Blinken liet zich nog verder in de kaarten kijken tijdens zijn hoorzitting. Zo verklaarde hij dat hij het akkoord dat de VS in februari vorig jaar met de taliban hebben ondertekend, wil herbekijken. Dat akkoord voorziet onder meer de totale terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan tegen midden dit jaar. Blinken wil echter een bepaalde capaciteit ter plaatse houden in de strijd tegen het terrorisme.

Daarnaast gaf Blinken aan dat de VS met Rusland een verlenging gaat onderhandelen van het New Start-verdrag, rond de ontwapening van hun nucleair arsenaal. Het huidige verdrag, het laatste verdrag van die soort tussen de rivalen van de Koude Oorlog, loopt af op 5 februari.

Tot slot zei Blinken dat hij de classificatie van de Houthi’s in Jemen als terroristische organisatie wil herbezien, aangezien die classificatie de levering van humanitaire hulp in de regio belemmert.

‘Bescheidenheid’

Blinken leek dinsdag goed te vallen bij zowel de Democratische als de Republikeinse Senatoren. De Senaat moet uiteindelijk instemmen met zijn benoeming tot minister. Blinken getuigde twee weken nadat het Capitool, waar de Senaat zetelt, was aangevallen door een meute Trump-aanhangers, die het democratische proces wilden dwarsbomen.

Zich bewust van de reputatieschade voor de VS legde Blinken de nadruk op bescheidenheid. “Bescheidenheid omdat we hier veel werk te doen hebben om ons aanzien in het buitenland te verbeteren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234