Zaterdag 04/12/2021

NieuwsBesparingen

Regering bespaart 3,5 miljoen op integratie en inburgering

Jo De Ro, directeur van het Agentschap Inburgering en Integratie, blijft hoopvol: ‘We hebben nog twee jaar om ons voor te bereiden.’
 Beeld BELGA
Jo De Ro, directeur van het Agentschap Inburgering en Integratie, blijft hoopvol: ‘We hebben nog twee jaar om ons voor te bereiden.’Beeld BELGA

Na een bijzonder woelige periode moet het Agentschap Inburgering en Integratie opnieuw de broeksriem aanhalen. De regering legt een besparing op van 3,5 miljoen euro tegen 2024, en dat terwijl de taken nog uitbreiden.

Het Agentschap Inburgering en Integratie, onder meer verantwoordelijk voor de inburgeringscursussen, ging tussen 2017 en 2019 door een zware crisis. De fusie van verschillende kleinere vzw’s tot één groot agentschap leidde tot financiële problemen en een grote ontslagronde. Nu moet het agentschap opnieuw besparen, blijkt uit de begrotingsdocumenten van de Vlaamse regering.

Het agentschap moet het met 3,5 miljoen euro minder doen tegen 2024, goed voor een besparing van 4,6 procent op het totale budget. Waar de centen zullen gehaald worden, is voorwerp van verder overleg. Somers wijst onder meer naar extra inkomsten, omdat vanaf 2022 inschrijvingsgeld (180 euro) gevraagd gaat worden bij de cursisten. Ook moet een injectie van 15 miljoen euro in de digitalisering leiden tot meer efficiëntie. Er zullen geen ontslagen vallen, verzekert zijn kabinet.

De sector reageert ongerust. “Voor ons komt dit als een complete verrassing”, zegt Luc De Lentacker van de christelijke vakbond ACV. Op personeel besparen is wat hem betreft geen optie, zeker omdat er nieuwe taken zijn bijgekomen. Zo moeten de inburgeraars ook voortaan begeleid worden om een sociaal netwerk op te bouwen.

Wat ook al duidelijk is: de nieuwe inkomsten via het inschrijvingsgeld, geraamd op zo’n kleine 3 miljoen euro jaarlijks, zijn onvoldoende om de besparing te dekken. “Er zijn ook kosten aan verbonden, denk aan de administratie en een correcte inning”, legt Jo De Ro uit, directeur van het Agentschap. “Bovendien hadden we een deel van de middelen net voorzien voor die extra taken die erbij komen.” De Ro hoopt de inspanning te kunnen realiseren dankzij de digitalisering en innovatie. “We hebben nog twee jaar om ons voor te bereiden”, zegt hij.

De Ro ziet ook positieve elementen. Zo kent de regering het volledige werkingsbudget meteen van bij het begin van het jaar toe. “Voordien moesten we wachten tot het einde van het jaar om ons exacte budget te kennen, op basis van het aantal inburgeraars dat zich had ingeschreven. Die nieuwe manier van werken kan helpen om rust te brengen in de sector.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234