Donderdag 15/04/2021

Justitie

Regering beslist: leger gaat gevangenissen bewaken, vakbond reageert verbaasd

Staking aan de gevangenis van Doornik. Beeld BELGA
Staking aan de gevangenis van Doornik.Beeld BELGA

De regering zet het leger in om de situatie in de gevangenissen weer onder controle te krijgen. De beslissing moet toelaten om de situatie van de gevangenen op het vlak van basisrechten te garanderen. Dat meldden regeringsbronnen aan De Morgen en werd bevestigd. Soldaten zullen de politie voortaan bijstaan bij het verzekeren van de bewaking in de gevangenissen waar gestaakt wordt. Het gaat in eerste instantie om zes pelotons van dertig personen. De vakbond reageert "verbaasd".

De aanhoudende stakingen in de gevangenissen in Brussel en Franstalig België leiden tot grote problemen in die gevangenissen met beveiliging en volksgezondheid van de gedetineerden.

"Deze beslissing is noodzakelijk omdat dat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis reeds twaalf dagen stand houden in uiterst moeilijke omstandigheden", klinkt het in een persbericht.

Eerder op de dag zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat zijn marge voor onderhandeling "opgebruikt" was. Hij heeft het sociaal conflict op de regeringstafel gelegd. Ministerieel overleg in de loop van de middag heeft tot de beslissing geleid om het leger mee in te zetten. Op die manier krijgt minister Geens wat meer tijd om tot een sociaal akkoord met de bonden van het gevangenispersoneel te komen.

VSOA: "Ook staken"

Sinds 25 april wordt in de Brusselse en Waalse gevangenissen gestaakt tegen de besparingen. Na een dag onderhandelen bereikte minister van Justitie Koen Geens vrijdagavond een protocol met de vakbonden dat de bonden willen verdedigen bij hun achterban. Dat voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel. Volgens de minister zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met ongeveer 7.000 mensen.

Dat compromis werd verworpen door verschillende gevangenissen. De politie neemt de taken van stakende cipiers over, maar daar klinkt het gemor steeds luider.

De vakbond VSOA Politie roept zijn leden ondertussen op om ook te staken indien ze stakende cipiers moeten vervangen. De regering volhardt in de boosheid door politiemensen massaal naar de gevangenis te sturen, terwijl het vervangen van stakende cipiers geen taak van de politie is en het capaciteitstekort bij de politie gigantisch is, aldus VSOA, die stelt dat de toestand onhoudbaar geworden is.

Militaire vakbond 'verbaasd'

"Het leger zal niet staken en we zullen de laatste reddingsboei zijn, maar deze beslissing is een verrassing en toch wel merkwaardig", reageert Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP (Algemene centrale van het Militair Personeel).

Defensie is reeds overbevraagd. De vordering door de regering voor "bijkomende humanitaire bijstand" van het leger in de Waalse en de Brusselse gevangenissen, heeft zonder enige twijfel weerslag op de gewone taken, klinkt het. "Wij zijn niet geconsulteerd", aldus Huwart, die het nieuws via de media vernam.

"De beslissing is merkwaardig: telkens als diensten van de federale regering er niet in slagen hun taken te volbrengen, wordt beroep gedaan op het leger", aldus Huwart. Hij verwijst naar de opvang bij de vluchtelingencrisis, veiligheid en terrorisme en nu dan de gevangenissen. "Het begint stilaan een gewoonte te worden", zei Huwart. "Merkwaardig voor een regering die Defensie afbouwt en er toch steeds meer beroep op doet als een laatste reddingsboei".

Defensie verkeert zelf in een benarde situatie (budgettaire beperkingen, ondermaatse instroom). "Het aanbod van 300 extra manschappen (zoals voor de cipiers, nvdr.) zou bij Defensie niet weggestemd worden", merkt Duart op.

Hoe de vordering - in eerste instantie zes pelotons van telkens 30 manschappen - zal uitgewerkt worden, is niet bekend. De ACMP had nog geen overleg met andere militaire vakbonden. "Eén zaak is duidelijk: wij zullen niet staken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234