Donderdag 13/08/2020

paasakkoord

Regering bereikt akkoord over zware beroepen en energiepact

Premier Charles Michel. Beeld belga

Er is een akkoord over de zware beroepen en het energiepact. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Er komt onder andere een limiet op de energiekosten voor grote verbruikers.

De topministers zaten tot vanmiddag samen over het energiepact en de zware beroepen. Zonet hebben ze hun 'paasakkoord' toegelicht op een persconferentie.

Vooral het pensioendossier bleek een zware dobber. Op tafel lag een plan waarin vier criteria werden vastgelegd die bepalen wat een zwaar beroep is. Werknemers die voldoen aan één of meerdere criteria konden twee, vier of zes jaar eerder op pensioen gaan. Maar regeringspartij N-VA vond die regeling iets te ruim.

De regering heeft nu toch beslist dat er niet meer wordt geraakt aan die regeling. Dat komt omdat pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) daarover al een akkoord had met de vakbonden. Tegelijk bouwt de regering een aantal garanties in. Daardoor kunnen de kosten niet zomaar ontsporen.

Voor alle duidelijkheid: de criteria van de regering vormen een algemeen kader. De concrete invulling is een taak voor de vakbonden. Zij moeten onder andere een lijst van beroepen opstellen. 

Zij krijgen echter geen carte blanche. Zo zal de regering telkens mee aan tafel zitten. Als de kosten de pan dreigen uit te swingen, kan ze de sociale partners daar al op wijzen. De regering heeft de voorbije dagen en weken al tientallen simulaties gemaakt. 

Stok achter de deur

Voor de lijst definitief wordt goedgekeurd, wordt hij eerst nog voorgelegd aan het Nationaal Planbureau. Die moet dan exact berekenen hoeveel de hervorming zal kosten. Er worden eerder al budgetten vooropgesteld. Ook zal er worden nagegaan of de doelstellingen van de regering inzake langer werken worden gehaald. Mocht de lijst een onvoldoende krijgen van het Planbureau, moeten de bonden hun huiswerk opnieuw doen of grijpt de regering in. Het geldt als een stok achter de deur. De bedoeling is om de lijst nog voor de zomer klaar te hebben, maakt Bacquelaine zich sterk.

"Dankzij deze criteria kijken we nu echt realistisch naar wat wel of geen zwaar beroep is", zegt Bacquelaine. Verwacht wordt dat de vakbonden dan ook akkoord zullen gaan met deze beslissing.

Opvallend: voor het rijdend personeel van de NMBS en militair personeel houdt de federale regering vast aan een overgangsperiode van twintig jaar. Zij kunnen nu met pensioen gaan op 55 en 56 jaar.

Kerncentrales

Ook over het energiepact is er een akkoord. Dat tekent de toekomst van de energiebevoorrading van ons land uit. Het gaat ervan uit dat de kerncentrales in 2025 gesloten worden, maar N-VA dringt er al langer op aan om de deur op een kier te houden.

Aanvankelijk wilden ze daarom het energiepact heronderhandelen, maar van die piste werd afgestapt. Premier Charles Michel (MR) legde wel enkele maatregelen op tafel die het pact in goede banen moeten leiden.

Belangrijk is dat er permanente monitoring komt, die nagaat of de bevoorradingszekerheid gegarandeerd blijft. Als aan die voorwaarde niet voldaan wordt, blijven de centrales toch langer open. 

Dan toch verteerbaar voor N-VA

Ook moet de elektriciteitsprijs nauwlettend opgevolgd worden, net als de duurzaamheid en veiligheid. Daarom krijgt federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) de opdracht om een energienorm uit te werken. Dat is een mechanisme dat de energiekosten voor grote industriële verbruikers binnen de perken houdt. Concreet mag die niet hoger liggen dan in het buitenland.

Al die bijkomende maatregelen maken het energiepact dan toch verteerbaar voor N-VA.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234