Zaterdag 31/07/2021

Regelmatige sofazitters over de laatste De laatste show van Mark Uytterhoeven en over zijn opvolgster

'Frieda Van Wyck zal tussen Bruno Wyndaele en Mark vallen'

Ze waren regelmatig te gast in De laatste show, hoewel ze er geen rubriekje in hadden, en ze kwamen zowel bij Bruno Wyndaele als bij Mark Uytterhoeven op de sofa zitten. Altijd met plezier, soms met zweet voor de onverwachte vragen. Wat vonden zij van beide presentatoren? En vooral: wat zal het worden met Frieda Van Wijck, die vanaf het najaar humor met interview mag vermengen, nu Uytterhoeven vanavond zijn aller-Laatste show presenteert? 'Frieda zal ergens tussen die twee vallen', daar blijkt iedereen van overtuigd. Wilfried Eetezonne / Armand Plottier / Sarah Theerlynck

"Meestal was ik er te gast omdat ik een nieuw boek uit had, maar ik trek me voor de rest weinig aan van wie mij interviewt. Ik heb alleen goede herinneringen. Uytterhoeven had zijn trucjes, zijn showtje, zijn filmpjes. Je gaat mee in dat 'tic-tac'-spel. Wyndaele stond meer ten dienste van de gast, hij was journalistieker, terwijl Uytterhoeven meer entertainment was. Kon ik mijn boodschap kwijt? Dat kun je nooit op televisie. Dat moet leuk en flitsend zijn, er moet gescoord worden. Als je dat beseft en je doet mee, dan is er niets aan de hand."

Dimitri Verhulst sprak van een duidelijk Laatste show-effect toen de verkoop van zijn boek De helaasheid der dingen steeg na zijn babbel op de sofa. "Dat was bij mij ook enkele keren het geval", zegt Brusselmans. "Bij mijn laatste boek was dat effect minder duidelijk. Voor Verhulst was het ook de eerste keer, dus is het effect sterker. Ik was zo vaak te gast dat de kijker denkt: 'Daar heb je hem weer.' Maar het blijft een van de weinige programma's waar je het over een boek kunt hebben. Neen, Rick de Leeuw heeft nog niet gebeld."

"Ik ben altijd graag te gast bij De laatste show. Ik heb met Mark gewerkt aan Het huis van wantrouwen en dat schept een band, ik ken Patrick Riguelle en de muzikanten... Het is er altijd gezellig. Frieda Van Wijck zal van aanpak tussen Wyndaele en Uytterhoeven vallen. Ze heeft haar journalistieke achtergrond, maar staat ook bekend als de ondeugende vrouw met spitse opmerkingen. Ze zal beide combineren."

"Ik ben op weg naar de studio voor de aflevering van vanavond (gisterenavond, WE). Ik weet niet wat ik moet verwachten, want ik was een tijdje in het buitenland en ik hoor dat Uytterhoeven de voorbije week alleen maar onnozelheden heeft uitgehaald. Bij Wyndaele had ik altijd het gevoel dat ik iets meer mocht zeggen, bij Mark was dat minder. Maar ik heb ook wel zo hard in een deuk gelegen dat ik niets meer kon zeggen. De eerste had meer aandacht voor het inhoudelijke gesprek, bij Mark was het alle gekheid op een stokje. Of ik iets van hem geleerd heb? Bespaar me dat. Ik zou nooit zo'n interviewer kunnen worden. Alle interviewers zijn meestal goed voorbereid, maar hij maakte zijn grappen ook op voorhand. De tussenzinnetjes las hij af van de autocue, maar ondertussen is zijn snelheid zeer speciaal. Zo'n show presenteren is echt werken, geen hobby. Het is ook normaal dat hij ermee stopt. Van Frieda verwacht ik een degelijk, rustig interview met inhoud en een kwinkslag.

"Soms mocht ik geen gast zijn omdat de pax media het niet toeliet, maar dat werd dan opgelost door me uit te nodigen als VN-ambassadrice of als schrijfster. Dan kon het wel.

"Zaten er te weinig vrouwen in De laatste show? Niet zoveel van gemerkt. Ik zat eens in een uitzending met alleen maar vrouwen en het was geen vrouwendag, of zo. Maar noem mij één programma waarin vrouwen genoeg aan bod komen? Terzake, De zevende dag, zelfs in De rode loper komen vrouwen enkel aan bod als het om een modeshow of een badpakkenspecial gaat. Sterke vrouwen, zegt u. (lacht) Ja, dat wordt de grote uitzondering."

"In totaal moet ik zowat elf keer in De laatste show verschenen zijn. Bruno kende ik al voor ik bij hem te gast was, Mark leerde ik in het programma kennen, wat maakte dat ik bij hem zenuwachtiger was. Mark heeft van De laatste show een vrij strak geformatteerde personalityshow gemaakt, hij sleept je van het ene filmfragment naar het andere. Lees: van de ene valkuil naar de andere.

"Uytterhoeven mag dan misschien de naam hebben een verlichte despoot te zijn, toch heb ik de indruk dat hij zijn redactie meer ruimte gunde dan Bruno. Wyndaele moest echt wel zijn fiat geven bij de keuze van de gasten.

"Ik vermoed dat Frieda Van Wijck onbevangener zal interviewen. Bij Uytterhoeven had De laatste show een aanleiding nodig om een gast uit te nodigen. Vijfentwintig procent van het gesprek ging dan over die aanleiding. Bij Frieda zal dat percentage ongetwijfeld tot 50 procent opgetrokken worden. Waarschijnlijk zal zij ook minder voetballers en wielrenners uitnodigen."

"Bij Bruno lag de nadruk op IQ, intelligentie, bij Mark op EQ, emotie. Laat het mij anders formuleren: Bruno's Laatste show leek op De Morgen, die van Mark meer op Het Laatste Nieuws." "Als ik voor De laatste show werd uitgenodigd trok ik er altijd op mijn dooie gemak naartoe, anders dan voor een echt verkiezingsdebat heb ik voor dat programma nooit klamme handen gehad. Toch heeft De laatste show mij deze week te grazen genomen omdat ik mij tijdens de fotoshoots in Zuid-Afrika telkens tussen prinses Mathilde en Nelson Mandela gewurmd zou hebben. Naar men mij vertelt, hebben ze toen een aantal geestige fotomontages getoond die ik helaas heb gemist. Ik moet ze dringend opvragen. (lacht)

"Het voorbije weekend was ik nog te gast bij Frieda Van Wijck, in het laatste stukje van De zevende dag. Het was alsof ik al bij haar in De laatste show zat. Volgens mij gaat ze dat heel goed doen, ze verenigt als geen ander intelligentie en emotie."

"Bruno was een valse trage en Mark een supersnelle. Bruno gaf je de kans om te scoren, maar bij hem kon je ook zachtjesaan jezelf vernietigen. Als je bij Mark de snelheid opvoerde, voerde hij die nog meer op, tot er op de duur enkel een pingpongspel en geen boodschap meer overbleef.

"Bij De laatste show kon je verstandig overkomen als je tenminste een snel - en bij Mark een supersnel - verstand had. Boodschappen meegeven was perfect mogelijk bij Bruno, maar dan wel met alle nadelen van dien. Hij onderbrak je niet in je domheid.

"Met Frieda in De laatste show rukt Limburg op en dat kan ik alleen maar toejuichen. In een ver verleden was ze bovendien een vaste klant in mijn café. Volgens mij gaat zij meer de 'Brunolijn' volgen. Frieda is minder met woordspelletjes bezig dan Mark. Alert blijven is de boodschap, want zij komt altijd onverwacht uit de hoek.

"Ach ja, De laatste show, dat was blijven plakken in café De Monk hé. Vooral met de leden van het orkest. De laatste keer leek het alsof ook zij rustiger waren geworden. Maar dat kan ook aan mezelf liggen. (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234