Maandag 28/09/2020

Politiek

Refugee Party wil menselijkere toon in vluchtelingendebat

De oprichters van de Refugee Party stelden gisteren hun beweging voor.Beeld Photo News

Een menselijker vluchtelingenbeleid. Daar streeft de pas opgerichte Refugee Party naar. De politieke beweging wil tegen de verkiezingen van 2019 het vluchtelingendebat radicaal veranderen.

'Vote humanity', zo luidt de slogan van de Refugee Party, die gisteren boven de doopvont werd gehouden. De politieke beweging is een initiatief van een vijftiental burgers, een mix van mensen met en zonder migratieachtergrond, en wordt ondersteund door Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Enkele bekende namen die zich achter het initiatief scharen, zijn onder meer oud-vrederechter Jan Nolf, voormalig diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva en schrijfsters Anne Provoost en Joke van Leeuwen.

Het staat in de sterren geschreven dat de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2019 in belangrijke mate rond vluchtelingen en migratie zullen draaien. Maar volgens de Refugee Party plaatsen politici en partijen de mens niet centraal in hun vluchtelingenbeleid. 

"We voelen dat de stem van de vluchteling niet gehoord wordt. De vluchteling zelf wil ik zien, waar is hij? De vluchteling wordt niet benaderd als een normale burger, terwijl we dat allemaal zijn", zegt Hazim Kamaledin, een Iraakse schrijver die twintig jaar geleden naar België vluchtte.

Geen open grenzen

Volgens de Refugee Party kan ons land veel meer doen voor de vluchtelingen dan vandaag het geval is. Niet dat ze voor open grenzen pleit – die kritiek wil ze nadrukkelijk voor zijn – maar België kan volgens Kamaledin en co gerust een tandje bijsteken. Door het vluchtelingenschip Aquarius op te vangen, geeft Spanje alvast het goede voorbeeld, klinkt het. "We willen de lafheid uit de politiek halen. Burgers moeten politici oproepen tot moed", aldus Nolf.

Kamaledin benadrukt dat het niet over meer of minder vluchtelingen gaat, maar over de rechten van vluchtelingen. Er is meer menselijkheid nodig, vindt de Refugee Party. Het discours dat verschillende politici hanteren, stuit haar tegen de borst. Nolf: "Haat prediken, isoleren, ontmenselijken: het is nu genoeg geweest. Hier trekken we een lijn. Het gaat over mensen, niet over pakjes die teruggestuurd worden."

Hij verwijst onder meer naar Mawda, de Koerdische peuter die in mei door een politiekogel om het leven kwam. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei kort na de gebeurtenissen dat Mawda's ouders mee verantwoordelijk waren voor haar dood, wat hem een storm van kritiek opleverde. "Het zegt toch veel over onze samenleving dat we daar niet respectvol mee kunnen omgaan", vindt Nolf. De nieuwe beweging hoopt daar verandering in te kunnen brengen. "Als we de toonkunnen milderen, kunnen we ook het debat veranderen."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen steunt het initiatief, met name omdat het de bedoeling is om vluchtelingen ook zelf aan het woord te laten. "Dit is een mooie oefening. Het is fijn dat er initiatieven zijn die zeggen dat het wat meer mag zijn, en die de nadruk leggen op mensenrechten", zegt woordvoerster Caroline Van Peteghem.

Altruïstisch stemmen

De Refugee Party wil in eerste instantie vooral wegen op het debat, en dat een menselijker, mildere richting uit sturen. Al sluiten de oprichters niet helemaal uit dat ze in 2019 toch deelnemen aan de verkiezingen. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) geeft hun in dat geval maar weinig kans. "Je vraagt aan kiezers om zeer altruïstisch te stemmen, terwijl onderzoek al heeft aangetoond dat de meesten vooral in hun eigen belang stemmen. Dat is dus moeilijk verkoopbaar. Het is net als kinderarmoede: iedereen is er wel voorstander van om dat aan te pakken, maar niemand wil er echt een prioriteit van maken."

Electoraal succes zit er volgens Bouteca dus niet meteen in, maar hij gelooft wel dat de beweging kan wegen op het debat. Vooral in Franstalig België. "Daar neemt geen enkele partij echt radicale anti-migratiestandpunten in. De Refugee Party kan er misschien voor zorgen dat dat zo blijft, want je ziet toch dat MR wat opschuift richting N-VA."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234