Zaterdag 21/09/2019

Refs willen Frank De Bleeckere terug als baas

Beeld belga

Exit Paul Allaerts: dat is een feit. Enter Frank De Bleeckere? Dat is een vraag. Maar wel één die héél snel beantwoord kan worden als het van de scheidsrechters afhangt. Zij zien in hun ex-baas de ideale opvolger als Directeur Arbitrage.

"Paul Allaerts heeft vandaag in overleg met de voetbalbond besloten dat hij afscheid neemt." Een obligate zin die wel meer wordt gebruikt als twee partijen een pijnlijke scheiding willen verdoezelen. Zo ook gisteren in het persbericht van de bond. De waarheid is dat Allaerts' positie niet meer houdbaar was. Kroniek van een aangekondigd ontslag dus.

Allaerts maakte in augustus vorig jaar een gedwongen 'position switch' van Sportief Directeur (sinds januari 2013) naar Directeur Arbitrage, amper een week nadat Frank De Bleeckere ontslagen werd als Elite & Talent Referee Manager. Om budgettaire redenen, luidde het officieel. Maar in de wandelgangen deed al snel de ronde dat Allaerts het postje van De Bleeckere had ingepikt om zijn eigen vel te redden. Zeker omdat binnen de Raad van Bestuur van de bond niet iedereen op de hoogte was van het ontslag van De Bleeckere.

"Een donderslag bij heldere hemel", reageerde de ex-topref toen aangeslagen. "Iedereen was tevreden en mijn evaluaties waren positief." Niet gelogen, want de scheidsrechters waren zeer te spreken over de aanpak van De Bleeckere, die hen met zijn enorme ervaring op Europees en zelfs wereldniveau beter maakte. Bovendien ontpopte hij zich tot een mentor waar refs op professioneel en persoonlijk vlak terechtkonden. Zeker toen bleek dat Allaerts het op een heel andere manier aanpakte, sloeg de sfeer helemaal om.

Geen 'people manager'
De refs waren vooral op de tenen getrapt door de verdere professionalisering zonder financiële compensatie, de zwaardere tests en de extra groepstrainingen. Kwam daar nog eens het gebrek aan communicatie bij, gecombineerd met het feit dat Allaerts zich naar verluidt niet dezelfde people manager toonde als De Bleeckere. Daar kon alleen maar miserie van komen. Wat ook gebeurde. Een delegatie met toprefs Serge Gumienny, Bart Vertenten en Sebastien Delferière organiseerde een paar meetings met Allaerts om de onvrede te uiten. Even leken de brokken gelijmd te kunnen worden. Tot ook de bond eindelijk tot de conclusie kwam dat de situatie zo niet kon blijven duren en Allaerts te kennen gaf dat het verhaal hier best eindigde.

Zonder baas
Zo moeten de refs de voorbereiding op het nieuwe seizoen straks aanvatten zonder baas. "We willen dan ook zo snel mogelijk een vervanger", klinkt het bij Gumienny. "Liefst iemand die de arbitrage met zijn ervaring iets kan bijbrengen en ons kan helpen om ook op internationaal niveau weer aan te pikken." Hij noemt geen naam, maar de meest geschikte kandidaat voor dat profiel kan alleen maar Frank De Bleeckere zijn. "De Bleeckere? Hij heeft al genoeg bewezen dat hij ons iets kan bijbrengen." Duidelijk, vooral omdat de refs in De Bleeckere zelfs na zijn ontslag een vertrouwenspersoon bleven zien en absoluut vragende partij zijn voor een terugkeer.

Toen wij gisteren De Bleeckere, nu ambassadeur van de vanishing spray bij het Belgische bedrijf Expoline, vroegen of hij dat zou zien zitten, reageerde die afwachtend. "Dat is nu niet aan de orde, maar ik laat dat volledig open."

Volgens onze info zou hij bereid zijn terug te keren naar zijn eerste liefde. Al zou hij dan wel garanties moeten krijgen. De Bleeckere, op 1 juli 50, wil te allen prijze vermijden dat hem hetzelfde overkomt als een jaar geleden. Buitengewerkt door mensen van wie hij het nooit verwachtte. Een blunder die de bond volgens de refs maar op één manier kan rechtzetten. Enter De Bleeckere?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234