Vrijdag 30/10/2020

Video

Ref Gumienny legt Waalse derby definitief stil na wangedrag fans

Beeld kos

De Waalse derby tussen Charleroi en Standard is nog maar eens ontsierd door wangedrag van supporters (zie overzicht van eerdere incidenten hieronder). De fans van Charleroi én Standard gooiden verschillende keren met projectielen richting de spelers. Scheidsrechter Serge Gumienny besloot na meerdere incidenten uiteindelijk om de match na een uur definitief stil te leggen. "Ik kon de veiligheid van de spelers niet meer garanderen."

De supporters van Standard hebben hun kwalijke reputatie vandaag nog maar eens bevestigd. Op Mambourg bestookten enkele onverlaten Charleroi-doelman Nicolas Penneteau met aanstekers, geldstukken en zelfs USB-sticks. De spelers van Standard, met kapitein Adrien Trebel op kop, smeekten de eigen aanhang om te stoppen. Scheidsrechter Serge Gumienny stuurde de spelers daarop naar binnen. Standard-coach Aleksandar Jankovic ging verhaal halen bij de eigen fans en schreeuwde via de megafoon om de wedstrijd gewoon te laten doorgaan. Standard stond op dat moment zelfs op een 1-3 voorsprong. Na een kwartier werd besloten om het spel te hervatten.

Toch stopten de fans niet met dingen op het veld te gooien. Toen ook de aanhang van Charleroi bekertjes bier op Standard-doelman Guillaume Hubert gooide, had Gumienny er genoeg van. De match is definitief stopgezet. Hoe het nu verder moet, is aan het Sportcomité Belgische Voetbalbond.

"Kon veiligheid niet garanderen"

"De Voetbalbond zal nu een beslissing moeten nemen", gaf Gumienny na afloop meer uitleg. "Ik zal de feiten weergeven in mijn verslag. Hier is overigens iemand aanwezig van de Voetbalbond, die ook een verslag zal opmaken. De feiten zijn duidelijk. De aanhang van Standard gooit met enkele projectielen naar doelman Penneteau. Daarop hebben we laten omroepen om te stoppen. In tweede instantie zijn we naar binnen gegaan én hebben we lang genoeg gewacht om de gemoederen wat te laten bedaren. We hebben dan nog eens laten omroepen dat als het nog eens zou gebeuren, de match definitief zou worden stilgelegd. Dan gebeurt het jammer genoeg nog eens. Weliswaar langs de kant van de supporters van Charleroi, maar ik kon de veiligheid van de spelers niet meer garanderen."

Ook Thibault De Gendt, competitiedirecteur van de Voetbalbond, reageerde op Twitter al. "Dit is heel jammer voor de supporters die hun club wel op een positieve manier steunen. Zowel de scheidsrechter op het veld als die in de tribune, zal een rapport opstellen. Dat wordt overgemaakt aan de federaal bevoegde instanties, die een beslissing zullen nemen."

Beeld BELGA

Geen punten?

Volgens het bondsreglement zal geen van beide ploegen overigens punten overhouden aan de stilgelegde match. "Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd staakt na toepassing van de procedure bij verbaal geweld (spreekkoren) of bij wanordelijkheden buiten het speelveld, wordt de wedstrijd met forfaitcijfers verloren door de ploeg waarvan de supporters aan de basis liggen van de incidenten, of worden er geen punten toegekend indien de incidenten veroorzaakt werden door zowel de supporters van de thuisploeg als van de bezoekende ploeg", stipuleert artikel 1917.3. Voorlopig is het wachten op het rapport van scheidsrechter Gumienny en de aanwezige Match Delegate.

Beide clubs zullen ook een boete van 25.000 euro moeten betalen aan de Pro League, die het geld gebruikt om de communitywerking van de Pro League te financieren. Charleroi legde die som eerder dit seizoen al neer, nadat supporters tijdens STVV-Charleroi (2-2) op zaterdag 29 oktober rookbommen hadden gegooid.

Standard moet match achter gesloten deuren vrezen

Standard riskeert alvast opnieuw een match achter gesloten deuren te moeten spelen. Dat is immers de voorwaardelijke sanctie die de Rouches na ongeregeldheden vorig jaar nog steeds boven het hoofd hangt.

De voorwaardelijke sanctie volgt uit het gestaakte competitieduel van 25 oktober 2015. De match in het Stade de Pays werd toen tijdelijk stilgelegd nadat Standard-supporters nogmaals bommetjes richting Penneteau hadden gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuurwerk heel wat rook hing in het Stade du Pays. De Luikenaars werden toen gestraft met een wedstrijd zonder publiek, een gevolg van een voorwaardelijke straf van nog een seizoen eerder (de wansmakelijke tifo met een onthoofde Steven Defour). Die match werd in het begin van dit seizoen afgewerkt tegen STVV in een leeg Sclessin (2-0). Standard kreeg daarbovenop nog een voorwaardelijke sanctie: wanneer de club zich een jaar na de uitspraak (1 maart 2017) nogmaals liet betrappen op gelijkaardige incidenten, moest het nog een extra wedstrijd achter gesloten deuren afwerken.

Beeld BELGA

Waalse derby kent incidentrijke geschiedenis

De voorbije jaren laaiden de gemoederen tijdens de Waalse derby wel vaker hoog op. Op de vierde speeldag van het lopende seizoen staken Charleroi-supporters op Sclessin Bengaals vuur af in het bezoekersvak. Een vuurpijl werd toen zelfs in de supporterstribunes van de Luikenaars gegooid. Het leverde de Carolo's een boete van 500 euro op.

Vorig seizoen werd de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) op 25 oktober 2015 bij een 2-1 stand tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Luc Wouters nadat de zoveelste vuurpijl op het speelveld was gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuur heel wat rook hing in het Stade du Pays. Na de match bekogelden Charleroi-supporters de toenmalige kapitein van Standard, Jelle Van Damme, met aanstekers en flesjes. Door de ongeregeldheden moest Standard na een juridische slijtageslag een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

Op 25 april 2015 ontrolden Charleroi-supporters voor de thuismatch tegen de Waalse rivaal een spandoek met de tekst "'Ultras islamistes, les seuls à décapiter, c'est vous' (Ultras islamisten, die enigen die moeten worden onthoofd, zijn jullie)", referend naar het spandoek van de Standard-supporters tegen voormalig Anderlecht-middenvelder Steven Defour eerder dat seizoen, waarbij de speler onthoofd werd afgebeeld.

Op 7 december 2012 verstoorde de Zebra-aanhang de Waalse derby door vuurpijlen en zitjes op het veld te gooien, iets wat de club een voorwaardelijke sanctie van één duel achter gesloten deuren opleverde. Ook op 12 maart 2011 werd Mambourg door Bengaals vuur gehuld in een rookwolk, toen afgestoken door Luikse supporters.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234