Vrijdag 16/04/2021

Vijf vragenKoen Van Muylem

‘Ree is het geliefkoosde hapje van de Vlaamse wolf’: Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Wolf August, gefotografeerd in 2018. Beeld RV
Wolf August, gefotografeerd in 2018.Beeld RV

De Vlaamse wolf verschilt in weinig van zijn internationale collega’s. Ree en evenzwijn zijn met stip de favoriete gerechten op het menu van ‘onze’ wolven. Dat blijkt uit de analyse van de wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Is er een specifieke reden voor dit onderzoek?

Koen Van Muylem, woordvoerder en webmaster van het INBO: “Soms hoor je wel eens mensen beweren dat Vlaanderen geen geschikt wolvenleefgebied zou zijn omdat er te veel vee verspreid aanwezig is in het landschap waardoor wolven geen natuurlijke voedselkeuze zouden hebben. Om dit te kunnen staven met cijfers uit Vlaanderen zijn we zelf onze eigen dieetstudie gestart op basis van ingezamelde uitwerpselen. Wolven zijn relatief nieuw in Vlaanderen, en we wilden onze bevindingen vergelijken met die uit het buitenland.”

Hoe bent u te werk gegaan voor deze analyse?

“We hebben de uitwerpselen geanalyseerd op sporen van dierenresten. Daarvoor hebben de boswachters en onze eigen mensen van INBO wolvendrollen opgeraapt en in een plastic zakje meegebracht voor onderzoek. Heel artisanaal, inderdaad. Zo hebben we in de eerste analyse een 50-tal stalen onderzocht. We pretenderen dus niet dat wij ‘hét dieet van de wolf’ blootleggen. Anderzijds stemmen onze bevindingen wel overeen met grotere gelijkaardige studies uit het buitenland.”

Wat zijn de voornaamste conclusies?

“Verhoudingsgewijs gaan de wolven zich richten op ree en everzwijn. Ondanks de aanwezigheid van veel onbeschermd vee hebben we in meer dan 90 procent van de uitwerpselen wilde hoefdieren teruggevonden: ree staat met stip op één met 65 procent, gevolgd door everzwijn met 18 procent. Hazen en konijnen werden dan weer in 10 procent van de uitwerpselen gevonden, net als gedomesticeerde dieren. Schaap werd in slechts 6 procent van de uitwerpselen gevonden.

“Er werd ook in een staal een restant van een hond aangetroffen. Dat is heel uitzonderlijk, want normaal blijven vleeseters af van andere vleeseters. Mogelijk was de hond al dood, en heeft een wolf even geproefd, maar we weten het niet.”

De vrees dat wolven op schapen in de wei jagen klopt niet?

“Als wilde prooien in voldoende aantallen aanwezig zijn, vormen ze steeds het bulk van het wolvendieet. De samenstelling van hun maaltijd hangt af van de combinatie van twee zaken: prooibeschikbaarheid (welke soorten zijn in welke aantallen aanwezig) en prooikwetsbaarheid (zijn de prooien gemakkelijk te vangen of niet). Een optimale wolvenprooi is net groot genoeg en gemakkelijk te vangen zonder groot risico op verwondingen. Dat er al eens een schaap wordt verorberd is eigenlijk eerder toeval en een gemakkelijkheidsoplossing. Prioritair zijn ze zeker niet voor de wolf.”

Verandert hun eetgedrag naargelang de seizoenen?

“Dat hebben we niet onderzocht, maar uit andere onderzoeken lijkt me dit niet echt realistisch. In West- en Centraal-Europa werden al verschillende dieetstudies uitgevoerd. Telkens blijken wilde hoefdieren meer dan 90 procent van hun dieet uit te maken. We zijn wel benieuwd naar de evolutie, nu de welpen groot genoeg zijn om mee te gaan jagen met hun ouders. Het volume zal wijzigen, maar of dit ook een invloed zal hebben op wat ze eten is voer voor verder onderzoek.”

Koen Van Muylem. Beeld GF
Koen Van Muylem.Beeld GF
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234